Industry Wire

Dennis Broeders hoogleraar Technologie en Samenleving

Socioloog dr. Dennis Broeders is per 1 november 2014 benoemd tot bijzonder hoogleraar Technologie en Samenleving bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam, vanwege het Erasmus Trustfonds.

Dennis Broeders doet onderzoek naar het brede vraagstuk van vrijheid en veiligheid op het internet. De nadruk ligt daarbij op de vraag hoe nieuwe spanningen tussen staten, bedrijven en burgers/gebruikers (‘netizens’) zich manifesteren in zowel de Nederlandse als de internationale context. Internet governance en cyber security zijn daarbij kernthema’s. Een tweede onderzoekslijn betreft het gebruik van ICT in overheidsbeleid, in het bijzonder op het gebied van migratie en mobiliteit en de effecten daarvan op de relatie en machtsbalans tussen overheid en burgers. Zijn onderzoek ligt op het snijvlak van de sociologie en de opkomende disciplines surveillancestudies en internetstudies.

Over Dennis Broeders

Dennis Broeders is sinds 1999 werkzaam bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij was betrokken bij de totstandkoming van de rapporten Nederland als immigratiesamenleving (2001), Slagvaardigheid in de Europabrede Unie (2003) en Waarden, normen en de last van het gedrag (2003). Hij was later als projectcoördinator verantwoordelijk voor onderzoeken Focus op functies (2005), Identificatie met Nederland (2007), iOverheid (2011) en de verkenning Speelruimte voor transparantere rechtspraak (2013). Momenteel is hij bij de WRR coördinator van de projectgroepen ‘Vrijheid en veiligheid in het cyberdomein’ en ‘Big Data, privacy en veiligheid’. Sinds 2005 is hij tevens verbonden aan de vakgroep Sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 2009 promoveerde op het proefschrift Breaking down anonymity. Digital surveillance of irregular migrants in Germany and the Netherlands (Amsterdam University Press, 2009).

Hij verbleef in 2008 als visiting research fellow aan het Wissenschaftszentrum für Sozialforschung (WZB) in Berlijn en in 2011 aan het Oxford Internet Institute van de Universiteit van Oxford. Zijn werk is gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als American Behavioral Scientist, International Sociology, West European Politics, Punishment & Society and the British Journal of Criminology.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht