Industry Wire

Gentse computerwetenschappen in de lift

De UGent-opleiding computerwetenschappen stelt deze week haar vernieuwde masterprogramma voor aan de studenten: onderzoeksgebaseerd, ondernemend, flexibel, internationaal. Het Gentse computerwetenschappenonderzoek is nummer 1 in België, 6e in Europa, 47e in de wereld, het resultaat van het excellentiebeleid in onderzoek en onderwijs van het laatste decennium.

Wereldwijd in de top 50

Het Gentse computerwetenschappenonderzoek staat wereldwijd op plaats 47, volgens de Shanghai Academic Ranking of World Universities in Computer Science 2013. In Europa komt het daarmee op de zesde plaats, en is daarmee met voorsprong de beste Belgische onderwijsinstelling op het vlak van computerwetenschappen. De UGent dankt haar 47e plaats in de computerwetenschappen aan haar hoge onderzoeksproductiviteit en aan het groot aantal publicaties in gerenommeerde conferenties en tijdschriften. Het computerwetenschappenonderzoek scoort hiermee nog beter dan de universiteit als geheel die in dezelfde ranking wereldwijd op plaats 85 komt en  eveneens als beste Belgische instelling uit de bus kwam.

Excellentie op alle niveaus

De universiteit plukt hier de vruchten van een jarenlang volgehouden excellentiebeleid op het vlak van onderzoek en onderwijs in de computerwetenschappen, en de intense samenwerking met onderzoeksinstituten zoals iMinds en imec waardoor er de laatste jaren een zeer sterke uitbreiding gekomen is van de onderzoeksmiddelen. De onderzoekers hebben deze extra middelen weten om te zetten in een uitstekende onderzoeksoutput.

Naar een nieuw opleidingsconcept

Het onderzoek in de computerwetenschappen leidt tevens tot sterke opleidingstrajecten. Bij een recente visitatie werd de masteropleiding in de computerwetenschappen als de beste van Vlaanderen gerangschikt. Vanaf 1 oktober 2014 start deze opleiding met een volledig geactualiseerd opleidingsprogramma dat volledig aangepast is aan de noden van de Vlaamse economie. De studenten zullen in dit opleidingsprogramma een nog meer doorgedreven onderzoekstraining door toponderzoekers krijgen, allemaal verplicht een technopreneurial traject doorlopen, en aangespoord worden om hun kennishorizon te verbreden via een omvangrijk keuzevakkenaanbod. Daarnaast zal de opleiding voor het eerst in het Engels aangeboden worden, en wenst de opleiding hiermee tal van ambitieuze internationale studenten aan te trekken o.a. via bilaterale contacten met topinstellingen van over heel de wereld.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht