Industry Wire

GFI Software: pas op voor ransomware

Uit onderzoek van de politie blijkt dat Nederland één van de meest getroffen landen in Europa is als het gaat om ransomware. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de internetdichtheid, maar mogelijk ook met de betalingsbereidheid. Er bestaan allerlei vormen van ransomware, zoals het bekende politievirus dat gebruikers laat geloven dat de politie hun apparaat heeft vergrendeld vanwege een misdrijf. Om het apparaat weer vrij te krijgen dienen gebruikers eerst een ‘boete’ te betalen. Deze nepboetes variëren van 50 tot wel 550 euro. Ook zijn er nieuwere varianten, zoals CryptoWall en CryptoWare die bestanden versleuteld houden totdat er losgeld wordt betaald. GFI Software is er van overtuigd dat er nieuwere vormen van ransomware blijven komen, zolang er mensen bereid zijn het losgeld te betalen. Volgens GFI Software is voorkomen daarom beter dan genezen en geeft bedrijven 3 belangrijke tips:

1. Leid medewerkers op
Nog altijd zijn individuele medewerkers een makkelijk doelwit voor cybercriminelen. Het management dient daarom te waarschuwen voor ransomware-dreigingen en op welke manier ransomware het bedrijf binnen kan dringen. Hierdoor kan worden voorkomen dat medewerkers bijvoorbeeld spam- of phishingmails openen. Het blokkeren van het downloaden van EXE-bestanden zou al kunnen helpen.

2. Vergeet niet te updaten
Zorg ervoor dat antivirus en anti-malware beveiligingssoftware altijd up-to-date zijn. Daarnaast moet erop worden gelet dat systemen en applicaties tijdig worden gepatcht als er een beveiligingslek wordt geconstateerd. Op die manier kan het risico dat malware het bedrijf binnendringt worden beperkt.

3. Maak back-ups
Om dataverlies te voorkomen, is het verstandig om dagelijks een back-up te maken van belangrijke bedrijfsdocumenten. Uit een eerder onderzoek van GFI Software blijkt dat meer dan de helft (53%) van de MKB’ers niet frequent een back-up maakt. Sla belangrijke bestanden op een centrale server op en niet op individuele harde schijven of persoonlijke apparaten, maak regelmatig back-ups en zorg dat deze back-ups op meerdere plekken zijn opgeslagen.

“Ransomware is één van de vele dreigingen waarmee steeds meer bedrijven en IT-professionals te maken hebben”, zegt Sergio Galindo, general manager van de Infrastructure Business Unit bij GFI Software. “Door de juiste maatregelen te treffen, kan je echter voorkomen dat criminelen er vandoor gaan met je data. Hierdoor kan veel leed bespaard blijven.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht