Industry Wire

Geplaatst door HvA

Inkomende e-mails en appjes aanvoelen met een trillende polsband

Wanneer een e-mail of app binnenkomt trilt onze telefoon. Maar hoe bepaal je of het de moeite waard is om het bericht meteen te checken? Een polsband met trillingen geeft hier uitkomst: via het trilsignaal onderscheid je om wat voor type bericht het gaat. Twee Informatica-studenten van de HvA ontwierpen deze draadloze armband samen met het bedrijf Info.nl.

Geeft je trillende telefoon aan dat er een urgente e-mail binnenkomt, een onschuldig Whatsappje, of een naderende bui via Buienradar? Gebruikers weten dit voortaan meteen door het type trilling dat deze armband afgeeft rondom de pols. In de armband zitten vier trilmotoren, die op verschillende sterkte en in verschillende combinaties kunnen worden afgesteld. Deze trilsignalen zijn te regelen via een applicatie, die je op bijvoorbeeld je smartphone installeert.

Discrete signalen

ICT-student Jeroen Boerendonk werkte voor Info.nl aan de applicatie: “Een groot voordeel van deze armband is discretie. Telefoons hebben natuurlijk een trilstand, maar daarmee heb je geen idee van het onderwerp of de urgentie. De polsband draagt dit soort informatie meteen over met een bepaald trilsignaal. Stel dat de gebruiker in een vergadering zit, en voelt dat het bericht niet belangrijk is, dan hoeft hij niet op zijn telefoon te kijken en de activiteit te verstoren. ‘Voelt’ de gebruiker echter een belangrijk bericht, dan kan hij ervoor kiezen alsnog zijn telefoon te pakken.”

Werkvergadering
Een voordeel van de polsband is discretie
Mensen onderscheiden de trillingen

ICT-studenten Jeroen Boerendonk en Alberto Blanco Gutierrez onderzochten daarvoor in hoeverre mensen verschillende trillingen kunnen herkennen. Zij concludeerden dat mensen goed verschillende richtingen van de trillingen kunnen onderscheiden, mits die trilling niet te sterk wordt. Jeroen: “De dragers bleken sterkte en richting van trilling goed te kunnen voelen en onderscheiden, zonder dat ze training nodig hadden. Dit maakt een scala aan signalen mogelijk: er wordt eigenlijk een kleine taal gemaakt, die alleen de ontvanger kan voelen.”

Infobesitas

Maar vinden mensen het in deze tijden van infobesitas wel prettig om steeds signalen te voelen binnenkomen? ICT-student Jeroen Boerendonk begrijpt de bezwaren: “Ik vind het zelf helemaal niet prettig om altijd in contact te staan. Er zou daarom zelfs een uitknop op de armband gezet kunnen worden, fysiek, of via de aansturende smartphone-applicatie. Ik vind echter de mogelijkheden en inzichten wel heel mooi.  Met name het onderzoek of mensen in staat zijn de signalen goed te onderscheiden, en om zo na te denken over nieuwe manieren van communiceren en interpreteren. Met de trillingen ontstaat een soort minimale taal.”

Militaire toepassingen

Dit maakt in de de toekomst andere toepassingen van de techniek mogelijk, zoals voor militaire communicatie. Militairen moeten in bepaalde situaties communiceren in stilte, en trilsignalen zouden gebarentaal kunnen vervangen wanneer het donker is. Ook zouden trilsignalen ingezet worden om een route aan te geven: de 4 trilmotoren kunnen gebruikt worden om iemand over kleine afstanden te navigeren richting noord, zuid, oost en west.

De armband werkt op het batterijvriendelijke Bluetooth Low Energy , zodat de applicaties zo ingezet kunnen worden zonder dat je smartphone snel leegloopt.  De studenten hebben een eerste versie van de trilarmband uitgewerkt en getest via een Android smartphone, en vanwege tijdgebrek hebben ze nog geen bijbehorende app uitgebouwd. Zij maakten een simpele applicatie voor testdoeleinden, maar in de toekomst kan bijvoorbeeld een applicatie worden ontwikkeld die Google Maps gebruikt.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht