Industry Wire

IT-afdeling steeds minder zeggenschap over IT-besluitvorming en -budget

Almere, 23 april 2014 – Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten en managed services, maakt vandaag de resultaten bekend van een grootschalig onderzoek naar de veranderende rol van IT. Het onderzoek toont aan dat IT-afdelingen van grote organisaties steeds minder betrokken zijn bij besluitvorming over IT en het toekennen van IT-budgetten. 37 procent van de IT-uitgaven vindt plaats buiten de IT-afdeling, omdat het overgrote deel van de C-level executives (79%) ervan overtuigd is snellere en betere beslissingen te kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 1.000 beslissers en IT-managers en laat zien dat, doordat IT steeds minder invloed krijgt, er een nieuw ‘service broker’-model ontstaat. Dit houdt in dat IT-medewerkers overleggen met andere afdelingen in de organisatie om een beter beeld te krijgen van hun technologische behoeftes en doelstellingen, om vervolgens intern en extern naar IT-diensten of -partners te zoeken die aan deze verwachtingen voldoen. Meer dan een derde (35%) van de IT-afdelingen wereldwijd fungeert tegenwoordig alleen nog als adviseurs. In Nederland ligt dit percentage iets lager (30%). Uit het onderzoek van Avanade komt naar voren dat 58 procent van de bedrijven met dergelijke IT-afdelingen van plan is deze rol als ‘service broker’ het komende jaar verder uit te breiden. Ook laten de resultaten zien dat wereldwijd gemiddeld 68 procent vindt dat hun IT-afdeling een grotere bijdrage levert aan het realiseren van organisatiedoelen vergeleken met drie jaar geleden. In Nederland ligt dit cijfer nog hoger, namelijk op 90 procent.

Belangrijkste resultaten:

·         In 2014 is 37 procent van het budget voor technologie niet beheerd door de IT-afdeling. Dit komt overeen met de Nederlandse resultaten (36%). Dit houdt in dat meer dan een derde van de totale IT-aankopen wordt gedaan door mensen die niet rapporteren aan de CIO.

·         De overgrote meerderheid van de beslissers (79%) gelooft dat zij technologische beslissingen beter en sneller kunnen maken wanneer zij IT hier niet bij betrekken. In Nederland is 71 procent van de beslissers het met deze uitspraak eens.

·         IT heeft steeds vaker een adviserende rol, voor zowel interne als externe stakeholders. 83 procent van de beslissers geeft aan zich comfortabel te voelen als de IT-medewerker direct overlegt met belangrijke klanten en partners in een adviesrol.

·         Beslissers vinden het noodzakelijk dat IT-medewerkers vaardigheden ontwikkelen om medewerkers, klanten en partners te kunnen adviseren over innovatieve technologieën. Zo vindt bijna de helft van de C-level executives (44%) dat IT meer vaardigheden moet ontwikkelen op het gebied van clouddiensten.

·         Bedrijven waarbij IT een adviserende rol vervult, rapporteren positieve resultaten. Zij geven aan dat de IT-afdeling beter rekening houdt met de behoeften van medewerkers. Het merendeel (71%) van de C-level executives geeft aan dat binnen IT-afdelingen de medewerkers meer centraal zijn komen te staan. Ook vindt maar liefst 90 procent van de Nederlandse bedrijven dat hun IT-afdeling beter bijdraagt aan de bedrijfsdoelstellingen dan drie jaar geleden.

Zelfs ondanks deze rolverschuiving blijven dezelfde legacy-systemen de agenda van de IT-afdeling bepalen – 36 procent van de tijd wordt hieraan besteed. In Nederland is dit, met 45 procent, zelfs bijna de helft. Dit leidt tot een situatie die bekend staat als ‘two-speed IT’, waarbij de IT-medewerker de balans moet vinden tussen de ondersteuning van legacy-systemen en het continu blijven innoveren om zo de concurrentie een stap voor te zijn.

”Deze verschuiving heeft spanning gecreëerd tussen IT en de rest van de organisatie, waardoor de IT-expert zijn aanpak moet heroverwegen, nieuwe vaardigheden moet leren en zijn invloed moet zien te vergroten,” zegt Michel Deen, Sr. Director Managed Services. ”Vooruitstrevende bedrijven positioneren hun IT-medewerkers als een adviseur en zien als resultaat dat de IT-afdeling meer bijdraagt aan het behalen van bedrijfsdoelen en positieve bedrijfsresultaten dan ooit tevoren.”

De resultaten van dit onderzoek komen overeen met de uitkomsten van Accenture’s High Performers in IT: Defined by Digital-rapport, waaruit bleek dat bedrijven meer investeren in IT wanneer zij een goed presterende IT-afdeling hebben.

Avanade heeft ruim 1.000 C-level executives, managers en IT-beslissers uit negentien landen ondervraagd. Meer informatie is hier beschikbaar.

Over het onderzoek

Avanade’s onderzoek is in februari 2014 uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Wakefield Research (www.wakefieldresearch.com). Zij hebben 1.003 C-level executives, managers en IT-beslissers ondervraagd van topbedrijven uit de volgende landen: Nederland, Australië, België, Brazilië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Maleisië, Noorwegen, Oostenrijk, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

 

Over Avanade

Avanade levert bedrijfstechnologische oplossingen en managed services die klanten helpen om in de huidige digitale wereld optimale bedrijfsresultaten te behalen. Deze oplossingen worden ontwikkeld op basis van inzicht, innovatie en gedegen kennis van Microsoft-technologieën. Avanade’s diensten en oplossingen verbeteren prestaties, productiviteit en klantenloyaliteit bij organisaties in iedere markt. De organisatie wordt gevormd door een wereldwijd netwerk van consultants die beschikken over zakelijke, technische en industriële Microsoft-expertise. Zij bieden hoogwaardige oplossingen waarmee zij inspelen op de veranderende technologieën, on-premise, in de cloud of als managed service. Avanade is in 2000 opgericht door Accenture en Microsoft Corporation. Daarnaast is Accenture voor het merendeel eigenaar van Avanade. Er werken ruim 21.000 professionals voor Avanade in meer dan 20 landen wereldwijd. Kijk voor meer informatie op: www.avanade.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht