Industry Wire

Geplaatst door Kaspersky

Kinderen op social media: liegen over hun leeftijd, delen hun huisadres en zeggen hoeveel hun ouders verdienen

Utrecht, 29 juni 2016 – Kinderen liegen op social media over hun leeftijd en delen te veel gevoelige gegevens. Deze voor ouders overal ter wereld verontrustende bevindingen kwamen aan het licht via het Connected Kids onderzoek, uitgevoerd door Kaspersky Lab en iconKids & Youth. Het onderzoek toont aan dat 8- tot 16-jarigen niet alleen verslaafd zijn aan het communiceren via social media, maar zich ook zeer gevaarlijk gedragen op deze netwerken. Hiermee brengen ze zichzelf – en de rest van hun gezin – in gevaar.

Kinderen gebruiken internet om met anderen verbinding te maken en te communiceren. Dit is voor hen de belangrijkste online activiteit. In feite is het zelfs zo belangrijk voor ze, dat 35% onder geen beding zonder social media zou kunnen. Naarmate kinderen ouder worden, beginnen online methoden zelfs hun sociale contacten met anderen te domineren. Maar hoewel sociale media jongeren in staat stellen om contact te houden met vrienden, maakt het ze tegelijkertijd extreem kwetsbaar.

Jongeren die actief zijn op sociale netwerken, blijken daar vervolgens teveel persoonlijke informatie te delen. Velen doen dit zonder te beseffen dat de informatie die ze delen ook kan worden gezien en gebruikt door potentieel gevaarlijke personen. Verontrustend is dat de meeste kinderen hun school (66%) en de plaatsen die ze bezoeken (54%) op social media tonen, en een op de vijf (22%) zelfs hun huisadres. Wanneer een kind locatiegegevens deelt met vrienden, beseffen ze vaak niet dat deze informatie kan worden misbruikt door kwaadwillende personen die het kind willen opzoeken.

Omdat kinderen al deze informatie online plaatsen, beschikken criminelen over een schat aan gegevens om van te profiteren. Het zal ouders zorgen baren dat een derde van de kinderen informatie over dure activiteiten van hun ouders (36%) en het werk van hun ouders (33%) openbaar maakt, terwijl een vijfde via sociale media bespreekt hoeveel de ouders verdienen (23%). Met deze informatie in handen, gecombineerd met kennis over de locatie van de kinderen, is het duidelijk hoe criminelen gerichter te werk kunnen gaan bij hun activiteiten.

De risico’s zijn zelfs nog groter als we bedenken dat een derde van de kinderen (31%) bereid is online te liegen over hun leeftijd. 17% van de 8- tot 16-jarigen doet zich ouder voor dan ze in werkelijkheid zijn en één op de tien (10%) wijzigt hun ‘leeftijd’, afhankelijk van de website die ze gebruiken. In het ergste geval kan dit scenario kinderen kwetsbaar maken om ongepast te worden benaderd door volwassenen die denken dat ze met andere volwassenen praten, en de kinderen mogelijk zelfs blootstellen aan volwassen content.

Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux, zegt hierover: “Sommige kinderen zien geen gevaar in hun online gesprekken – ze zijn open en delen graag. Daarom moeten hun ouders voorkomen dat ze worden blootgesteld aan mogelijke risico’s. Het is verstandig om kinderen van jongs af aan te leren wat – zowel online als offline – kan worden gedeeld en wat geheim moet worden gehouden, in het belang van de veiligheid en privacy van het gezin. Het is ook belangrijk om noodzakelijke privacy-instellingen te gebruiken op sociale netwerken, zodat alleen vrienden de berichten en gegevens van kinderen kunnen zien. Als extra beschermingslaag zorgt gespecialiseerde beveiligingssoftware, zoals Kaspersky Safe Kids, ervoor dat ouders voortdurend veranderingen in de vriendenlijst en geplaatste berichten van kinderen in de gaten kunnen houden. Zo kunnen ze hun kinderen beschermen voordat deze zichzelf onbewust schade toebrengen.”

Janice Richardson, Senior Advisor bij European Schoolnet, zegt: “De meeste online problemen die jonge mensen melden bij hulplijnen zijn het gevolg van een schending van de privacy tijdens hun online interacties. Begrijpen wat persoonlijke gegevens zijn en hoe deze te beschermen, is inherent aan de moderne wereld. Kinderen moeten van jongs af aan leren dat privacy hun kostbaarste bezit is, en een van de essentiële mensenrechten. De nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft als doel om jongeren te helpen met de bescherming van hun privacy. De meest betrouwbare vorm van bescherming blijft echter goede voorlichting door ouders, leerkrachten en de hele gemeenschap waarin het kind leeft en leert.”

Hier zijn enkele tips die ouders kunnen helpen om deze risico’s te vermijden:

· Praat met je kinderen over hun ervaringen en zorgen, en probeer samen aan een aantal van de activiteiten te werken op www.webwewant.eu.

· Moedig de online creativiteit van je kinderen aan en oefen het plaatsen van berichten samen voordat je ze dit zelfstandig laat doen.

· Leg uit waarom sociale media voor kinderen van 13 jaar en ouder zijn, bespreek hun rechten en verantwoordelijkheden, en bereid je kind voor op deze grote stap naar de online wereld.

· Word online vrienden met je kind tot je tevreden bent en ziet dat hij/zij klaar is voor de eigen verantwoordelijkheid.

· Print regelmatig hun profiel uit en hang deze in het zicht – online content staat opeens in een heel ander perspectief als het wordt afgedrukt en ‘openbaar’ te zien is.

· Stel samen met je tiener regels op over het gebruik van de webcam, en zorg ervoor dat deze regels worden nageleefd.

· Moedig je kinderen aan om je te vertellen over nieuwe opties, apps, enz. Met name wanneer zij betrekking hebben op privacy.

· En vergeet niet, goed voorbeeld doet goed volgen!

Ga voor meer advies over de bescherming van kinderen op internet naar kids.kaspersky.com. Informatie over een technische oplossing voor deze problemen is te vinden op Kaspersky Safe Kids.

iconKids & Youth is een van Europa’s toonaangevende kind- & jeugdonderzoeksbureaus. Opgericht in 1996, voert het team van ervaren onderzoekers circa 150 onderzoeken per jaar uit. De medewerkers onderhouden een constante en intensieve dialoog met jongeren onder de 30 en bijbehorende referentiegroepen zoals ouders. Digitale media en hun effecten op kinderen en adolescenten hebben altijd hoge prioriteit gehad bij de werkzaamheden van iconKids & Youth. Kijk voor meer info op http://www.iconkids.com.

Over European Schoolnet

European Schoolnet (EUN) is het netwerk van 30 Europese Ministeries van Onderwijs in Brussel. Als een not-for-profit organisatie is het de bedoeling om innovatie in onderwijs en leren naar de belangrijkste belanghebbenden te brengen: Ministeries van Onderwijs, scholen, docenten, onderzoekers en industriepartners. Om zijn doelen te bereiken, ontwikkelt, coördineert en implementeert EUN een breed scala aan projecten en diensten, waaronder de bevordering van digitale burgerschapsvaardigheden en bredere acceptatie van wetenschappelijk onderwijs op scholen, met de bedoeling om wetenschap, technologie, techniek en wiskunde aantrekkelijker te maken voor kinderen. Kijk voor meer info op http://www.europeanschoolnet.org.

Over Kaspersky Lab

Kaspersky Lab is een wereldwijd opererend, in 1997 opgericht cybersecuritybedrijf. Kaspersky Labs diepgaande expertise op het gebied van inlichtingen en beveiliging wordt wereldwijd voortdurend omgezet in beveiligingsoplossingen en -diensten ter bescherming van bedrijven, kritieke infrastructuur, overheden en consumenten. Het uitgebreide beveiligingsportfolio van het bedrijf omvat toonaangevende endpoint-bescherming en gespecialiseerde beveiligingsoplossingen en diensten voor de bestrijding van geavanceerde en zich continu ontwikkelende digitale dreigingen. Technologieën van Kaspersky Lab bieden bescherming aan ruim 400 miljoen gebruikers en helpen 270.000 zakelijke klanten om hun meest waardevolle bezit te beschermen. Meer informatie op www.kaspersky.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht