Industry Wire

Minister Ploumen: ‘You’ve come to the right place’.

‘You have come to the right place’, was de boodschap van Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan de nieuwe studenten van het ITC. Zij opende op 1 oktober het academisch programma van de UT-faculteit en roemde de rol die het ITC wereldwijd speelt.

Twee voorbeelden van de minister illustreren meteen het belang van het werk van ITC: een recente bijeenkomst van de VN die ze bijwoonde, over verantwoorde land use planning én contacten in Indonesië over nieuwe kansen voor geothermische energie. Hoe uiteenlopend ook, in beide gevallen speelt de faculteit ITC (geo-information science and earth observation) een belangrijke rol in onderzoek, onderwijs en publiek-private samenwerkingsverbanden. Voor Ploumen is het reden genoeg om tegen de nieuwe lichting ITC-studenten, afkomstig uit de hele wereld, te zeggen: “U heeft de juiste keuze gemaakt, want híer gebeurt het.”

Decaan prof. Tom Veldkamp schetste voor de nieuwe studenten al de historie en context van het ITC. Begonnen als International Training Centre for Aerial Survey in 1950, is ITC sinds 2010 een faculteit van de Universiteit Twente. De ondernemende en internationale doelstellingen die de UT in haar Vision2020 heeft geformuleerd – ‘navigating with precision’ – zijn het ITC op het lijf geschreven, zo betoogde Veldkamp. Ook in de vele ontwikkelingslanden waarmee de faculteit samenwerkt, zijn er veel mogelijkheden voor ondernemende ITC-alumni.

Sprekend voorbeeld daarvan is dr. Jane Bemigisha, die haar MSc- én promotietraject doorliep aan het ITC en nu CEO is van een bedrijf in Oeganda. Tijdens de openingsplechtigheid lichtte zij toe wat het betekent om een bedrijf te starten in dit land: weliswaar staan Oegandezen bekend om hun ondernemende attitude, ook de faalkans van ondernemingen is er groot. Haar bedrijf, ESIPPS International, laat de breedte zien die het ITC ook heeft: de gemeenschappelijke noemer is de bescherming van het kwetsbare milieu door gebruik te maken van onder meer satellietdata. Tegelijk is de simpele aanwezigheid van elektriciteit nog steeds een van de randvoorwaarden om in Oeganda een bedrijf te kunnen starten, illustreerde de succesvolle ITC-alumna.

Decaan Tom Veldkamp reikte tijdens de openingsplechtigheid in de Grote Kerk ook een prijs uit, voor het beste paper van een PhD-kandidaat. Deze prijs ging naar Vincent Omondi Odongo, voor een paper gepubliceerd in het Journal of Hydrology.

ITC-studenten worden voor deze plechtigheid altijd uitgenodigd om te komen in de traditionele kleding van hun moederland. Dit stond, ook dit jaar, garant voor mooie beelden.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht