Industry Wire

Nog nooit lagen Freelancetarieven zo dicht bij elkaar

Uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat de best betaalde freelancers van 2013, in 2014 21% minder zijn gaan verdienen. Freelancers die in 2013 minder dan 45 euro per uur rekenden, hebben daarentegen hun tarieven zien groeien. De uurtarieven uit verschillende branches zijn hierdoor dichter bij elkaar komen te liggen, met een marktgemiddelde van 45 euro per uur. 

‘Marketing’ het zwaarst getroffen 
Freelancers binnen de branche ‘Marketing’ hebben de grootste klappen gehad, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl. Zij vroegen 21% minder dan vorig jaar. Met een gemiddeld uurtarief van 49 euro verdienen zij echter nog wel boven het marktgemiddelde. Docenten, fotografen en office managers rekenden het afgelopen jaar een tarief van boven de 60 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers delven het onderspit, met een gemiddeld uurtarief van 35 euro of lager. 

Freelancers uit Gelderland de duurste van Nederland
Freelancers uit Gelderland zijn met een gemiddeld uurtarief van 49 euro de duurste van Nederland. Ze hebben daarmee de freelancers uit Zeeland van de koppositie gestoten. De Zeeuwen verdienen nu gemiddeld nog 45 euro per uur, 27% minder dan vorig jaar. 

De goedkoopste freelancers zijn te vinden in Flevoland waar gemiddeld 33 euro per uur gevraagd wordt. Zij hebben een daling van maar liefst 33% doorgemaakt. Alleen Limburg wist een kleine verhoging te boeken. Daar ligt het uurtarief nu op 43 euro, terwijl dat in 2013 nog 42 euro was.

Freelancers uit Utrecht, Rotterdam en Amsterdam rekenen rond de 50 euro
Van de grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een gemiddeld uurtarief van 50 euro, op de voet gevolgd door Rotterdam en Amsterdam (respectievelijk 49 en 48 euro per uur). Den Haag blijft van de grote steden ver achter met een gemiddeld uurtarief van 41 euro en scoort daarmee onder het marktgemiddelde.

Toenemend aantal freelancers oorzaak tariefverschuivingen 
Volgens Floor Poot, directeur van Hoofdkraan.nl, zijn de tariefverschuivingen te wijten aan het toenemende aantal freelancers en zelfstandigen in Nederland. Eind 2013 telde Nederland bijna 800.000 zzp’ers en ieder jaar neemt dit aantal met zo’n 40.000 toe. Deze continue groei heeft zijn uitwerking op de prijs die freelancers voor hun diensten vragen. ‘Wij zien dat ook op ons platform: offertes komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven.’

Creativiteit staat weer op de agenda bij ondernemers
Ondernemers waren in 2014 hoofdzakelijk op zoek naar creatieve freelancers. Van alle uitgebrachte offertes in het afgelopen jaar, bestond maar liefst 39% uit offertes voor creatieve tekstschrijvers, illustrators, grafisch vormgevers, webdesigners en overige creatieve freelancers. De creatieve branches zitten daarmee in de lift.

Ondanks de tariefdaling binnen een aantal branches ziet Poot de toekomst rooskleurig in. ‘Vraag en aanbod naar flexibel personeel nemen toe. Dit zorgt voor een gezonde marktwerking en dat vertaalt zich in het uurtarief. Met een aantrekkende economie verwacht ik dat de tarieven de komende maanden iets gaan stijgen. Binnen een aantal beroepsgroepen zie je dat deze positieve trend reeds is ingezet ‘ 

—————————————————————————————-
Over Hoofdkraan.nl 
Met 42.000 leden is Hoofdkraan.nl Nederlands leidende platform voor ondernemers. Hoofdkraan.nl wordt vooral gebruikt door startende ondernemers in het MKB. Binnen het platform zijn meer dan 33.000 freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening. De werkwijze is simpel. Een ondernemer plaatst een opdracht op de website, waarin hij beschrijft wat hij zoekt. Binnen vier uur ontvangt hij de eerste offertes. De ondernemer bepaalt aan de hand van offertes en referenties met welke professional hij in zee wil gaan. 

Het Tarievenonderzoek 2014 is uitgevoerd door Hoofdkraan.nl, waarbij alle offertes binnen het platform in de periode mei 2012-mei 2014 zijn meegenomen. Download het volledige rapport op www.hoofdkraan.nl.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht