Industry Wire

Geplaatst door Norton

Norton onderzoek: consumenten laten hackers binnen via slimme apparaten

Utrecht, 21 februari 2017 – Wereldwijd onderzoek van Norton by Symantec onthult dat bijna een kwart van de Nederlanders slimme thuisapparaten bezit en een overgrote meerderheid (79%) daarvan geeft aan dat deze apparaten hun leven versimpelen. Terwijl de consument het gemak van op internet aangesloten thermostaten, TV’s, gaming consoles en babyfoons verwelkomt, maakt het gebrek aan beveiligingsgewoonten en overmoed hen ook kwetsbaar.

Volgens het Norton Cyber Security Insights Report, een enquête onder bijna 21.000 consumenten over de hele wereld, beginnen consumenten te erkennen dat elk IoT-apparaat een deur opent voor hackers om aanvallen te lanceren in hun huis.

  • Meer dan de helft (56 procent) denkt dat hoe populairder thuisapparaten worden, hoe vaker hackers deze zullen aanvallen.
  • Een derde (34 procent) denkt dat de kans groter is dat iemand zonder toestemming toegang krijgt tot zijn of haar IoT-thuisapparaat dan tot hun fysieke huis.
  • En maar liefst 71 procent denkt dat verbonden thuisapparaten een nieuwe manier zijn voor hackers om persoonlijke informatie te stelen.

Maar ondanks dat consumenten de beveiligingsrisico’s die een slim huis met zich meebrengt erkennen, zorgen kwetsbaarheden in apparaten en slechte beveiligingsgewoonten van consumenten er steeds vaker voor dat hackers er toegang tot krijgen.

  • Een op de drie gebruikers van IoT-thuisapparaten treft geen beschermende maatregelen voor zijn apparaten.
  • Een op de zes personen geeft toe dat hun wifi-netwerk niet is beschermd met een wachtwoord.
  • Een derde wijzigt het standaardwachtwoord niet bij het instellen van hun wifi-netwerk
  • Bijna de helft (46 procent) geeft toe dat hij of zij niet weet hoe een veilig wifi-netwerk of router ingesteld moet worden of de software moet updaten (76 procent).
  • Bijna de helft (45 procent) van de ondervraagde consumenten denkt dat er niet genoeg mensen gebruikmaken van IoT-apparaten om een interessant doelwit te zijn voor hackers.
  • De helft (51 procent) van de consumenten zegt dat zij denken dat thuisapparaten zijn ontworpen met online beveiliging in het achterhoofd. Onderzoekers van Symantec hebben echter kwetsbaarheden ontdekt in de beveiliging van 50 verschillende IoT-thuisapparaten, van slimme thermostaten tot slimme hubs, die deze apparaten eenvoudige doelwitten maken voor hackers[1].

“In de afgelopen maanden zijn er verschillende grootschalige aanvallen geweest die aantonen hoe cybercriminelen gebruikmaken van de slechte beveiliging van apparaten om de thuisnetwerken van consumenten te gijzelen, malware te verspreiden en botnet-aanvallen te lanceren, zonder dat de eigenaren van deze apparaten het door hebben,” aldus Robert den Drijver, Territorium Manager Benelux, Norton. “Hoewel slimme apparaten veel voordelen en gemak bieden, zijn er ook risico’s aan verbonden. Net zoals hackers hebben geleerd om voordeel te halen uit aanvallen op sociale media- en financiële accounts, leren ze nu dat het krijgen van toegang tot IoT-thuisapparaten ook lucratief kan zijn.”

Tips over hoe je thuisnetwerken en verbonden apparaten veilig kunt houden:

  • Bekijk/onderzoek de reputatie, capaciteiten en beveiligingsfuncties van een slim apparaat voordat je het aanschaft.
  • Stel de aanmeldings- en wachtwoordinformatie in op je router en op alle apparaten die zijn verbonden met je thuisnetwerk of wijzig de standaardinformatie. En het belangrijkste, gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden voor je router, slimme apparaten en wifi-netwerk(en).
  • Gebruik een sterke versleutelmethode bij het instellen van de toegang tot het wifi-netwerk (WPA).
  • Overweeg functies en diensten die je niet gebruikt of die niet zijn vereist uit te schakelen.
  • Pas de standaard privacy- en beveiligingsinstellingen van je slimme apparaten aan neer je behoeften.
  • Overweeg je slimme apparaten en thuisnetwerk uit te zetten of uit te schakelen wanneer je deze niet gebruikt.
  • Controleer de instellingen van spraakgeactiveerde functies en opdrachten op potentiële privacyrisico’s en wijzig deze naar behoefte.
  • Schakel Universal Plug and Play (UPnP) op routers uit tenzij dit echt noodzakelijk is.
  • Overweeg, indien mogelijk, het gebruik van een bekabelde verbinding in plaats van een wifi-verbinding.
  • Kijk regelmatig op de websites van producenten of er software-updates of patches zijn.
  • Wees voorzichtig met het delen van gevoelige informatie, zoals je wifi-wachtwoord. Overweeg het opzetten van een specifiek netwerk voor gasten.
  • Gebruik nooit je eigen naam als naam voor je apparaat en wifi-netwerk.
  • Denk na over de verborgen kosten van “gratis” diensten en producten.
  • Gebruik indien mogelijk beveiligingssoftware.

 

Recente incidenten met slimme thuisapparaten:

###

Over het Norton Cyber Security Insights Report

Het Norton Cyber Security Insights Report is een online survey onder 20,907 gebruikers van apparaten van 18 jaar en ouder verspreid over 21 markten in opdracht van Norton by Symantec. Het onderzoek is geproduceerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Edelman Intelligence. De foutmarge voor de wereldwijde steekproef is +/- 0.68%.

Over Symantec
Symantec Corporation (NASDAQ: SYMC) is de wereldwijde leider op het gebied van cyberbeveiliging en helpt bedrijven, overheden en particulieren hun belangrijkste gegevens op alle gebieden te beveiligen. Overal ter wereld verwachten organisaties dat Symantec met strategische en geïntegreerde oplossingen komt, om geavanceerde aanvallen tegen endpoints, cloud en infrastructuur tegen te houden. Daarnaast zijn meer dan 50 miljoen mensen en families afhankelijk van Symantec’s Norton producten voor de bescherming thuis en van al hun apparaten. Symantec beheert één van ’s werelds grootste cyberintelligentienetwerken, om bescherming te bieden tegen de meest geavanceerde bedreigingen. Meer informatie is te vinden op www.symantec.com, of volg Symantec op Facebook, Twitter en Linkedin.

Mocht u vragen hebben over het bovenstaande, of graag in contact willen komen met een expert, kunt u contact opnemen met Bram van Ginneken van Edelman.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht