Industry Wire

OU ontwikkelt app die helpt bij opzetten en uitvoeren van onderzoek

Wendy Kicken, Céleste Meijs en Arnoud Evers, onderzoekers bij het Welten-instituut van de Open Universiteit, hebben een app ontwikkeld die helpt bij het opzetten en uitvoeren van onderzoek. Beginnende onderzoekers, maar ook bijvoorbeeld scholieren die een profielwerkstuk moeten maken, kunnen de app gebruiken om te bepalen welke onderzoeksinstrumenten ze het best kunnen gebruiken. Bovendien bevat de app een checklist met alle praktische zaken waar ze aan moeten denken bij het voorbereiden van het onderzoek, het verzamelen van de gegevens en het analyseren van de data. De app is gratis te downloaden in de Appstore of via Google Play.
Vijf onderzoeksinstrumenten
Moet u een onderzoek doen, maar weet u niet welk onderzoeksinstrument u het beste kunt gebruiken? Moet u een vragenlijst opstellen of wilt u een interview houden, maar weet u niet hoe dit aan te pakken? Wilt u checken of u goed bezig bent met de door u ontworpen instrumenten? Dan kunt u gebruik maken van deze nieuwe app. De app focust op vijf onderzoeksinstrumenten: vragenlijst, observatie, (groeps)interview, focusgroep en gegevensanalyse.

Antwoord op vraag uit de praktijk
De app is gebaseerd op een hulpmiddel dat LOOK, voorloper van het Welten-instituut, heeft ontwikkeld samen met en op verzoek van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Dit hulpmiddel was bestemd voor leraren en leraren-in-opleiding en uitsluitend beschikbaar in een papieren versie. Wendy Kicken, Céleste Meijs en Arnoud Evers van het Welten-instituut hebben dit instrument nu doorontwikkeld tot een app die iedereen kan downloaden en gebruiken op zijn smartphone.

Gebruik in de praktijk
De app richt zich op een brede doelgroep: van (startende) onderzoekers die willen checken of ze niets vergeten zijn, tot middelbare scholieren die een profielwerkstuk moeten maken en willen weten welk onderzoeksinstrument ze het beste kunnen gebruiken. Dit schooljaar gaan de scholieren van het Graaf Huyncollege in Geleen al aan de slag met de app. Begin volgend jaar zal op basis van hun ervaringen de app waar nodig weer worden verfijnd.

Download
Download de Toolkit instrumenten voor praktijkonderzoek (TiP) app voor Android of Apple.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht