Industry Wire

Geplaatst door Reisverzekering.net

Reisverzekering dekt smartphonediefstal niet afdoende

Diefstal van de smartphone is op vakantie het grootste probleem: ook in 2015 stond telefoondiefstal op de eerste plaats van de gemelde schades. En dat is niet niks: tegenwoordig heeft vrijwel ieders smartphone al lang veel meer functies dan alleen die van een telefoontoestel. Het is voor gebruikers een online portemonnee én een belangrijke gegevensbewaarder – een goudmijn dus voor dieven. Reisverzekering.net vergeleek de reisverzekering met de smartphoneverzekering, en ontdekte grote verschillen.

De smartphone is nog altijd het populairst onder dieven in het buitenland, zo bleek uit cijfers die Europeesche Verzekeringen vorig jaar naar buiten bracht. Maar hoe kan de reiziger zich hier het beste tegen beschermen: welke verzekering is afdoende? Een reisverzekering lijkt de kortste klap: zo is de reiziger meteen ook voor andere zaken gedekt. Toch valt dit vaak tegen: bij de ene verzekeraar is het eigen risico erg hoog, bij de ander is het dekkingsbedrag aan de lage kant. Het loont om goed de kleine lettertjes door te lezen, zodat zeker is dat voor de specifieke situatie de meest voordelige voorwaarden gelden.

De dekking voor smartphones loopt sterk uiteen per reisverzekering: er zijn positieve uitschieters, maar ook negatieve. We vergeleken basisreisverzekeringen, doorlopend, voor binnen Europa en voor minder dan zes weken vakantie per jaar, zonder annulerings- en wintersportdekkingen. Zo is een dekking van tussen €200 en €300 veelvoorkomend bij reisverzekeringen met een basisdekking (Generali, Nationale Nederlanden, Zelf, ANWB, etc.). Bij Ohra en Inshared is de smartphone bij een basisverzekering zelfs helemaal niet gedekt, wat een onaangename verrassing is voor de nietsvermoedende verzekerde.

Verder is het onvoldoende voorzichtig handelen door de verzekerde door vrijwel alle aanbieders aangemerkt als een reden om niet uit te keren. Ook wordt bij telefoons die niet splinternieuw zijn naar de dagwaarde gekeken van het apparaat, wat betekent dat de verzekerde niet de nieuwwaarde ontvangt bij diefstal.

Een andere optie, die sowieso de telefoon dekt, is de smartphoneverzekering, die eveneens in eigen land verzekert. Deze vorm van verzekeren heeft vaak diefstalverzekering als optie – die de consument daarmee dus nog wel zelf moet aanvinken. Veelal is de telefoonverzekering ook geldig in het buitenland, en soms zelfs wereldwijd. Bij een smartphone die erg in het oog springt, en waardevol is, is de smartphoneverzekering een verstandigere investering zijn dan alleen een reisverzekering. Het komt erop neer dat er geen ‘one size fits all’-oplossing is voor de verzekering van de smartphone, en dat het doornemen van de voorwaarden een must is.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht