Industry Wire

Steeds meer Nederlanders willen data uit mobieltje terug

Uden, 29 september 2014 – Ondanks de relatief hoge kosten laten steeds meer Nederlanders belangrijke data uit hun kapotte mobieltje terughalen door gespecialiseerde bedrijven. Terwijl voorheen vooral harde schijven uit PC’s, labtops en servers werden aangeboden om gegevens te redden, vormen smartphones inmiddels 30 procent van alle datadragers die binnenkomen bij Data Recovery Nederland. Een verdubbeling in anderhalf jaar tijd.

Het bedrijf ziet een duidelijke trend. Kwam enkele jaren geleden nog slechts een handvol mobiele telefoons binnen voor data recovery, inmiddels zijn dat er duizenden per jaar. ,,Mensen bewaren steeds meer foto’s, bestanden en belangrijke documenten op hun smartphone die ze graag terug willen als die kapot gaat,” verklaart directeur Hamed Ghilav. Die gegevens kunnen van belangrijke emotionele, economische of zelfs juridische waarde zijn. Bij een standaard reparatie wordt de telefoon gemaakt, maar raken gebruikers die gegevens kwijt.

Data Recovery Nederland voegde de mobiele telefoon in 2010 toe aan zijn serviceaanbod. Van de telefoons die binnenkomen is 35 procent kapot gegaan door waterschade, 35 procent door gebreken in het besturingssysteem, 20 procent door het laten vallen, 9 procent door fouten van de gebruiker zelf en 1 procent door overige oorzaken, zoals het doorbranden van de flash chip. In dat laatste geval kunnen de data niet meer gered worden. In 80 procent van de gevallen lukt het wel om de getroffen gebruikers te helpen en verloren data uit hun kapotte telefoon terug te halen.

De kosten voor data recovery uit een smartphone variëren van 199 tot 799 euro. Toch hechten steeds meer mensen zoveel waarde aan hun persoonlijke gegevens, dat ze de stap nemen. Om hen tegemoet te komen biedt Data Recovery Nederland de mogelijkheid om de telefoon kosteloos te laten onderzoeken, waarna een offerte voor het terughalen van de gegevens volgt.

Als mensen hun telefoon ter reparatie aanbieden gaan alle gegevens verloren. ,,Het is standaard procedure om de telefoon te resetten. Dan doet hij het weer, maar ben je alles kwijt,” weet Ghilav. ,,Reparatie is niet hetzelfde als data recovery. Daar willen we mensen op attenderen. Zodat ze op hun hoede zijn en eerst een analyse of data recovery laten uitvoeren voordat ze hun kapotte telefoon ter reparatie aanbieden.”

Data Recovery Nederland is gespecialiseerd in hardwarematige en softwarematige data recovery. Het bedrijf haalt data terug uit kapotte harde schijven – ook de nieuwste SDD-generatie – , servers (RAID-systemen) en andere databases. Meestal in opdracht van bedrijven. ,,Vaak hebben bedrijven alles al geprobeerd en dan komen wij als laatste redmiddel,” zegt Ghilav

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht