Industry Wire

Geplaatst door TU Delft

TU Delft maakt gratis online cursus programmeren voor kinderen

Scholieren vanaf 8 jaar kunnen vanaf 15 juni online leren om een game te maken. De MOOC (Massive Open Online Course), die gratis wordt aangeboden door de TU Delft, maakt gebruikt van Scratch, een eenvoudige programmeertaal voor kinderen ontwikkeld door de universiteit MIT. Door de cursus leren ze Scratch beter te begrijpen en te gebruiken, waardoor kinderen zelf games kunnen maken of verder kunnen bouwen aan een game die door een ander is gemaakt. De cursus heeft al meer dan 500 inschrijvingen. 

Online cursussen

De TU Delft en andere universiteiten ontwikkelen al enkele jaren gratis online cursussen (MOOCs), maar dit is de eerste voor basisscholieren en de eerste in het Nederlands. De cursus is gemaakt door Felienne Hermans die eerder al drie online cursussen maakte voor volwassenen en elke zaterdag programmeerles geeft aan kinderen. “Die beide ervaringen komen nu mooi van pas,” vertelt ze. “Het zou mooi zijn als de online cursus meer basisscholen over de drempel helpt om programmeerles te gaan geven. Programmeren is een belangrijke vaardigheid voor de toekomst. Er is nu al een groot tekort aan programmeurs en de verwachting is dat dat zal oplopen. We moeten kinderen dus vroeg interesseren voor programmeren. Voor basisschooljuffen en meesters is dat misschien niet altijd even makkelijk en met deze MOOC willen wij ze helpen. Leerlingen kunnen zelf aan de gang en er is een docentenhandleiding.”

Games maken

De MOOC bevat filmpjes en opdrachten waarmee kinderen zelf kunnen leren programmeren. Iedere week maken ze een game: een doolhof, een aquarium, een Flappy Bird spel en een soort Super Mario. Daarbij leren ze steeds weer nieuwe programmeerblokken en denken na over hoe ze hun programma’s het mooiste kunt maken. In de cursus zijn veel testjes verwerkt, zodat scholieren en hun docenten meteen merken of ze het echt goed begrepen hebben.

Onderzoek

Felienne en haar collega’s doen onderzoek naar hoe kinderen leren programmeren. De inzichten uit dat onderzoek zijn gebruikt bij het maken van de cursus. Uit het onderzoek bleek bijvoorbeeld dat kinderen grote groepen van programmeerblokken bij elkaar lastig vinden. Als je het opsplitst, is het geen probleem meer.

50 scholen

De cursus is ook uit het onderzoek ontstaan “We waren op zoek naar scholen die mee wilden doen aan ons onderzoek. Maar liefst 50 scholen meldden zich aan, maar bijna allemaal lagen die buiten de Randstad. Zo ontstond het idee om het online te doen. Dat geeft ons bovendien meer mogelijkheden voor onderzoek. We kunnen bijvoorbeeld makkelijk de opdrachten voor de beste scholieren wat moelijker maken of kijken naar de effecten van andere veranderingen in de cursus. Ook voor de scholieren en docenten heeft dat voordelen. We kunnen de cursus op elk moment makkelijk aanpassen als we zien wat er beter kan”.

Vanaf 15 juni

De cursus is vanaf 15 juni online beschikbaar. Het is opgezet als een programma van 4 weken met 2 tot 6 uur inzet per week. Deelnemers kunnen zelf hun startdatum bepalen. De 10 punten uit de leerlijn programmeren die een aantal schoolbesturen onlangs hebben opgesteld, zitten in de cursus.

MOOCs

De TU Delft biedt sinds 2013 gratis online cursussen (MOOC’s) aan, die gevolgd worden door honderdduizenden geïnteresseerden wereldwijd. Het aanbod bestaat uit een dertigtal cursussen, meestal op bachelor- of masterniveau. Uitzonderingen zijn een cursus Wiskunde voor middelbare scholieren die zich voorbereiden op universitair onderwijs en de nieuwe cursus programmeren voor basisscholieren. Ook voor EdX, het internationale online platform waarop de TU Delft haar cursussen publiceert, is dit de eerste voor zo’n jonge doelgroep en bovendien de eerste Nederlandstalige MOOC.

Aanmelden:

Voor meer informatie en aanmelden:

https://www.edx.org/course/scratch-programmeren-voor-kinderen-8-delftx-scratchx

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht