Deel dit artikel
-

‘Media gebruiken internet niet beeldend genoeg’

[eDay] Mediabedrijven, analisten en uitgevers beschikken over bakken cijfermateriaal maar kunnen het niet betekenisvol overbrengen aan hun publiek. De Zweed Hans Rosling vindt dat we veel meer met beeld en animaties moeten werken online.

Dat zei de professor vanochtend tijdens het congres Emerce eDay. “Zie je hoe goed dít werkt”, zegt de bevlogen spreker al wijzend naar de presentatie met zijn Gapminder-technologie. Gapminder combineert talloze publieke databases in een eenvoudige, begrijpelijke animaties. Verscheidene overheden zetten de diensten van de Zweed in om tot nieuwe inzichten van de wereld te komen.

“Mediabedrijven gebruiken animaties overwegend voor branding doeleinden. Kijk maar naar televisie. Programma’s beginnen met prachtig bewegend beeld, als entertainment. Het blijkt echter nog té duur om te maken. Vanmiddag hoop ik met uitgevers te spreken over de realisatie van generieke modellen voor animaties om zodoende de kosten omlaag te brengen”.

De toespraak van Rosling stond overwegend in het teken van het bouwen van dat soort nieuwe inzichten.

“Wij hechten hier veel waarde aan internet, maar daar komt niet de echte verandering in de wereld vandaan. Die komt van mobiele telefoons. In opkomende markten gebruikt men de telefoon veel meer om te communiceren dan om te informeren, handel. In de armste gebieden van de wereld vindt je – waar je ook komt – drie dingen: balpennen, plastic tassen en mobiele telefoonos”.

Eén terrein waar mobiele telefoons al voor innovatie kunnen zorgen, is de facilitatie van betaalverkeer in landen waar mensen amper bankrekeningen hebben.

Wijzend op een animatie over inkomensverdeling in de wereld: “Azië begint ons in te halen  in termen van rijkdom. Het lijkt er op dat Europa het pretpark voor de rest van de wereld wordt, een gebied met mooie, oude gebouwen. In het westen is veel verkwisting. Ons probleem is dat onze kennis over andere gebieden bestaat uit het stereotype dat onze docenten ons onderwezen in de jaren zeventig”.

Foto: pmo (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond