De week die was: verwarde webwinkeliers en ontslagen

In webwinkelland ontstond verwarring over de nieuwe voorwaarden van de Consumentenbond en Thuiswinkel.org. Onzekerheid is er ook voor de werknemers bij telecomaanbieder BT en BitTorrent. Deze bedrijven volgen wat een trend lijkt te worden en kondigen aan een deel van hun personeel op straat te zetten.
Telecomaanbieder BT snijdt in het personeelsbestand en ontslaat tienduizend werknemers in een poging het kostenpeil structureel te verlagen. De deur blijft open, ontslagen in de nabije toekomst worden niet uitgesloten. BitTorrent stelt een nieuwe directeur aan, maar ontslaat tegelijkertijd de helft van zijn personeel. Het bedrijf krimpt, eerder dit jaar ontsloeg BitTorrent ruim twintig procent van zijn personeel.
Meer slecht nieuws komt van een ander internetbedrijf. De omzetgroei van mobiel internet bij Vodafone is het afgelopen jaar gehalveerd tot 25 procent. Vodafone Nederland zag de operationele winst het afgelopen half jaar met drie procent dalen tot 305 miljoen euro. De kredietcrisis kent zijn weerslag op bedrijven: Nokia en Intel stellen hun omzetverwachtingen naar beneden bij.
HomeAway schraapt juist geld binnen, de online marktplaats voor vakantiehuizen, haalde in totaal 250 miljoen dollar aan investering binnen. Voor een vierjarig internetbedrijfje een ongekend hoog bedrag.
Zelfopgelegde code
De Consumentenbond uit zijn ongenoegen over de sms-gedragscode. Deze werd niet geaccepteerd. Zelfregulering om op te treden tegen sms-dienstaanbieders die de fout in gaan is niet genoeg. De bond wil een strakke handhaving en ziet liever dat de OPTA flinke boetes op kan leggen. De vraag is of sms-boeren het zichzelf te makkelijk maken met een zelfopgelegde sms-code. Emerce legde de template voor online sms-advertenties, onderdeel van de code, voor aan twee usability experts.: "Op de punten waar het echt om gaat, voldoet de template niet."
De nieuwe voorwaarden van de Consumentenbond en Thuiswinkel.org voor de leden van de branchevereniging die eerder naar buiten kwamen, riepen veel vragen op bij de webwinkeliers in Nederland. Vooral het besef dat de consument niet verplicht is meer dan 50 procent aan te betalen stuit op weerstand. Deze regel is niet nieuw, maar staat vastgelegd in de wet. De vele vragen komen voort uit onbekendheid met de wetgeving in de e-commerce. "Er zijn veel webwinkeliers die zich blijkbaar niet bewust zijn van de algemene voorwaarden", aldus Léon Mölenberg, senior beleidsmedewerker van Thuiswinkel.org.
Webwinkeliers worden aan de tand gevoeld door de NMa. Deze partij wil weten of er sprake is van prijsdiscriminatie. Zijn er leveranciers die op prijs discrimineren tussen fysieke winkels en webwinkels?
Het verbod op spam wordt verruimd. De Eerste Kamer heeft een voorstel aangenomen waarmee het verboden wordt om spam naar bedrijven te sturen. Ongewenste commerciële e-mail aan consumenten was al verboden.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond