Deel dit artikel
-

De week die was: MicroHoo-soap; kamervragen voor Hyves

De soap rondom Mirosoft en Yahoo heeft een doorstart gevonden nadat Google de geplande advertentie-samenwerking met Yahoo afblies. Hyves stond centraal in kamervragen van de PvdA. En webwinkels krigen te maken met nieuwe voorwaarden.

Google en Yahoo begonnen de week voorzichtig: de geplande advertentie-samenwerking werd afgeslankt onder druk van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Om vervolgens het bericht naar buiten te brengen dat de reclameovereenkomst niet door gaat. Het ministerie accepteerde de wijzigingen niet. Google liet weten de helpende hand aan Yahoo terug te trekken.

Reden genoeg voor Yahoo CEO Jerry Yang om zich meteen tot concurrent Microsoft te wenden.  De CEO sprak de hoop uit dat Microsoft de onderhandelingen over een eventuele overname weer oppakt. Het internetbedrijf staat weer in de etalage. Maar Yang was te laat. Microsoft-topman Steve Ballmer wees de smeekbede resoluut van de hand: "We hebben geen interesse om opnieuw de mogelijkheden van een acquisitie te bekijken."

Kamervragen voor Hyves

De PvdA richtte de pijlen op Hyves. De parlementariërs willen weten of het juist is dat profielensites niet controleren of een nieuw lid van onder de 16 toestemming van zijn ouders heeft. Hyves wast de handen in onschuld. Volgens Raymond Spanjar, een van de oprichters van Hyves, heeft het sociale netwerk geen illegale jeugdige gebruikers onder zijn miljoenenpubliek. Spanjer: “Het is bij ons niet verplicht om te zeggen hoe oud je bent als je je inschrijft.”

De kredietcrisis zorgde voor slecht nieuws bij Nokia. Nokia schrapt 600 banen. Door de afkoelende wereldeconomie en tegenvallende kwartaalresultaten scherpen de Finnen de lopende reorganisatie aan. Ook makelaars worden wakker. Huizen staan langer te koop en er zijn meer prijsverlagingen dan een maand geleden. Door de kredietcrisis beseffen makelaren dat online dienstverlening belangrijker is dan ooit. Huizenverkopers worden minder makkelijk binnengehaald.

Nieuwe regels voor webwinkels

De Consumentenbond en Thuiswinkel.org hebben nieuwe afspraken gemaakt over de algemene voorwaarden die gelden voor het kopen op het web. Consumenten die kopen bij een van de 930 aangesloten bedrijven van Thuiswinkel.org krijgen vanaf 1 januari minimaal twee weken de tijd om de aankoop eventueel terug te sturen. Ook zijn ze niet langer verplicht meer dan 50 procent aan te betalen en ze krijgen meer duidelijkheid over prijs en bedenktijd.

Volgens meent Qshops, een organisatie die een keurmerk geeft aan internetwinkels, kunnen de nieuwe voorwaarden doodsteek zijn voor veel webwinkeliers. De vrijheid van consumenten om niet langer meer dan 50 procent aan te betalen is volgens Qshops een bottleneck. Bedrijven moeten dan twee keer factureren: Er komen allemaal extra kosten bij, zowel voor de technische als de administratieve kant." Veel ondernemers uiten hun zorgen hierover bij Qshops: "De hoge kosten die komen kijken bij de transactie wegen niet op tegen de inkomsten."

Cijfers van T-Mobile toonden een sterke groei aan van mobiel internet. Het bedrijf zag de omzet uit mobiel internetverkeer in een jaar tijd met 29 procent groeien. Een kleine vijf miljoen Europeanen surfen en mailen nu mobiel. Voor T-Mobile Nederland was er weinig groei. Het afgelopen kwartaal werden er slechts 49 duizend nieuwe klanten binnen gehaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond