Deel dit artikel
-

Pilot betalen met vingerafdruk bij AH

Betalen met je vingertip: gedurende 6 maanden kunnen klanten in een Albert Heijn-winkel boodschappen afrekenen met hun vinger als identificatiebewijs.

Dat meldt Albert Heijn dinsdag in een persbericht.

Doel van de proef is om deze technologie als mogelijke nieuwe betaalmethode te onderzoeken en te kijken of een dergelijke betaalmethode positief wordt ervaren door de consument.

Na het tonen van een identificatiebewijs en debit card wordt een scan gemaakt van de unieke punten van de vingertip en worden naam- en adresgegevens, bankrekeningnummer en indien gewenst het klantenkaartnummer geregistreerd. Hierna kunnen consumenten met Tip2Pay betalen door hun vingertip op de lezer bij de kassa te plaatsen.

Betalingsverwerker Equens zorgt voor de verwerking van alle betalingen met de vingertip.

Voor nu is het alleen mogelijk om op deze manier te betalen in een filiaal in Breukelen. Er zijn momenteel nog geen uitrolplannen. "het is een proef om te kijken welke methodes inzetbaar zijn en om klanten te laten snuffelen aan nieuwe technieken", aldus Marcel Woutersen van Equens.

Achter de betaaloplossing gaat een gewone incasso schuil. Bij het registreren tekenen de klanten voor deze incasso.

Albert Heijn test momenteel op lokaal niveau diverse innovatieve betaalmethoden, zoals mobiel betalen, mobiel scannen en contactloos betalen. Jan de Heij, Manager Innovatie Albert Heijn: "Wij testen regelmatig nieuwe betaalconcepten onder onze klanten. Alleen als zij enthousiast zijn, ontwikkelen we het concept verder door."

Bron foto: miqul (CC)

Deel dit bericht

6 Reacties

Ron Simon

Ik denk dat de consument anoniem wilt blijven. Daarom zal deze vorm van betalen niet populair worden. Natuurlijk is mijn mening iets gekleurd omdat ik verantwoordelijk bent voor het verder wereldkundig maken en uitrollen van het meest gebruiksvriendelijke en veilige systeem van betalen met je mobieltje via SMS. http://www.tikkies.nl . Tikkies is op het ogenblik full-operational. Geen pilot meer. Iedereen kan zich aanmelden als merchant en consument. http://www.publicandprivate.nl

Peter

Ik denk eerder dat indien privacy als gevoel komt kijken bij dergelijke technologie dat dit een misplaatst gevoel is. Tenslotte wanneer je betaalt met je bankpas worden ook privegegevens bekend bij de ontvanger van een transactie. Een veel belangrijker risico wordt natuurlijk wel dat men andere methodieken zal gaan verzinnen om dergelijke systemen voor toegang en betalingsopdrachten/geldopnames te misbruiken. Nu worden bankpassen eenvoudigweg gekopieerd. Met vingerafdrukken/irisscans maak je dit wellicht een stuk moeilijker, maar wordt hiermee het risico voor de persoon zelf nu niet veel ingrijpender wanneer de persoon zelf fysiek als beveiligingstoken gaat functioneren en dus ook de persoon zelf als middel kan worden misbruikt voor niet bevoegde personen. In hoeverre zou je dan ook willen dat dit soort beveiligingen voor dagelijkse en/of niet dagelijkse handelingen gemeengoed wordt ?

BlueStrike

@Ron Simon: wat een totaal onrelevante reactie, slechts bedoeld om je eigen betaalsysteempje te promoten. Koop gewoon een paar banners als je reclame wilt maken, of stuur een persbericht rond. Ik denk echter dat er weinig belangstelling bestaat voor dit zoveelste sms betaal ding.  Dat consumenten anoniem willen blijven is natuurlijk onzin en getuigd van weinig marktkennis. Een zeer groot deel van de klanten van Albert Heijn gebruikt zijn/haar bonuskaart zodat alle aankopen geregistreerd zijn.  @Peter: een winkelier weet bij het pinnen alleen je bankrekeningnummer en verder niks.  Ik vind het een prima initiatief van Albert Heijn en Equens om te experimenteren met dit soort oplossingen. Het lijkt me heerlijk om de Appie binnen te kunnen stappen zonder bank en bonuspasjes (en zonder mobieltje voor wie gelooft in 'mobiel betalen').

walter

ik vind het een wat morbide gedachte, dat je kunt betalen met een vingerafdruk als je bedenkt dat broer van de familie (Gert-Jan Heijn) dit jaar exact 20 jaar geleden zijn pink werd afgesneden als 'bewijs' dat hij bij zijn ontvoerder(s) was en om de schijn hoog te houden dat hij nog in leven was. Aha, bij de pinken!

Peter

Ik vraag me verder ook af wat de doelstelling is van deze opzet, want de kassatijd wordt namelijk echt niet ingrijpend verkort door een andere manier van betalen, tenslotte zit de meeste tijd in aanslaan/inpakken van je goederen. Ik vermoed dat AH louter uit is op een groot/groter klantenbestand (niet iedereen maakt gebruik van bonuspassen) zodat die voor marketing doeleinden kan worden gebruikt/misbruikt. Per klant kan dan tenslotte exact bijgehouden worden wat gekocht wordt en kan AH zodoende persoonlijke op de klant gerichte acties formuleren. De klant lijkt me hierbij niet gebaat alleen AH. Vreemd dat deze klanten dit niet inzien en hierin "zomaar" meegaan.  @BlueStrike: Ik begrijp uit je reactie dat je nieuwe techniek graag omarmt om reden van de techniek. Maar techniek is geen doel op zich, blijft altijd een middel om het leven makkelijker te maken als de voordelen opwegen tegen de nadelen van huidige oplossingen. Enig voordeel t.o.v. gebruik bankpas vind ik echter ver te zoeken. Sterker nog er kleven nu (maar ook in de toekomst) naar ik al eerder heb geformuleerd inzake "je persoon inzetten als beveiligingstoken" veel meer nadelen aan dan nu het geval is met huidige betalingsoplossingen.

Vincent

Zoals eerder gezegd vind ik het niet prettig als AH nu ook mijn persoonlijke gegevens kan zien. Ik vrees dat dit een eerste stap is naar het afbreken van de privacy van de burger. Langzamerhand worden we steeds meer 'in de gaten gehouden'.V.w.b. betalen met vingerafdruk… het lijkt veiliger maar vingerafdrukken laat je toch overal achter? En er bestaan ook transparante velletjes waarmee je een afdruk kan maken van de afdruk die jij hebt achtergelaten. Misschien wat achterhaald, maar criminelen gaan echt ver daarin. Nog effe, kunnen ze boodschappen doen op jouw kosten.Kortom, heb nog veel vragen en twijfels over deze nieuwe vorm van betalen. Ben echter bang dat veel consumenten (net als in Duitsland) te naief zijn en er klakkeloos in meegaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond