KPN Moviestream flopt

Al enige maanden is de stekker uit Moviestream, de videosite van KPN. Gebrek aan animo en een verandering van de strategie met content bij KPN vormen de twee hoofdredenen om de verkoop van films op te schorten.
Dat al eind 2007 MovieStream levenloos is, viel tot op heden weinigen op. Dat zegt iets over de animo voor de site. Daarover wil de woordvoerder van KPN niets kwijt. Als redenen noemt hij wel:
"KPN vindt dat ze niet langer zelf een centrale rol moet vervullen in het aanbieden van content. Zo dachten we twee jaar geleden ook nog dat we met IPTV zelf het wiel moesten uitvinden, maar we hebben inmiddels ontdekt dat we dat beter niet kunnen proberen. Voor KPN is het veel logischer dat we via een derde partij aanbieden."
Overigens is de eigen Musicstream (alleen via Internet Explorer) nog wel actief. Weliswaar is deze site na een sterke start in 2005 teruggevallen achter ondermeer marktleider iTunes, maar er is momenteel geen reden voor KPN om ermee te stoppen. Musicstream valt nog onder het merk Planet Internet, maar dit merk zal verdwijnen volgens KPN. De levering van content voor Planet.nl is grotendeels uitbesteed aan Dag, nu nog een joint-venture van PCM en KPN.
Planet.nl maakte ook redactioneel reclame voor MovieStream: "Er zijn films te vinden in allerlei genres: thrillers, komedies, drama, muziekfilms en erotiek. Het mooie van Movie Stream is dat je alleen betaalt voor films die je kijkt en je dus verder geen vaste kosten hebt. De eerste film na het aanmelden kijk je gratis en je kunt het dus rustig een keertje uitproberen om te zien of het bevalt."
Aan de linkerzijde in de vaste menu’s was de (dode) link naar MovieStream zojuist nog te vinden. Ook staan er nog videoverslagen en – columns van filmdeskundige René Mioch die mede werd aangetrokken om de belangstelling voor online film aan te wakkeren.
Eerder al poogde KPN met ‘Breedbandportal’, buiten Planet om digitale content aantrekkelijk te maken voor adsl-abonnees. Eind 2004 ging de stekker uit Breedbandportal, na onder meer de technisch gelukte maar commercieel geflopte rechtstreekse continue uitzendingen van de Olypische Spelen in Athene. Na het einde van Breedbandportal begon MovieStream.
Een klein jaar geleden voegde KPN aan zijn mislukte pogingen tot eigen contentexploitatie nog een poging toe met de flater Shood.nl, een site om videpo te uploaden, bedoeld al Nederlandse concurrentie van YouTube. Het moest de opvolger worden van Shoobidoo, die nu nog wel online te benaderen is.
De meest succesvolle videosites van Nederland zijn Video123, begonnen door de oprichter van Relatieplanet (nu meerderheid Telegraaf) en Dumpert dat inmiddels moedersite Geenstijl qua bezoekecijfers gepasseerd is.
Ook de site voor betaalde videodownloads MoviePlus lijdt geen zelfstandig bestaan meer. De site is opgegaan in het online aanbod van Videoland dat na een eerdere valse start opnieuw begon als Videolandondemand.com
Directmovie draait nog wel volop, na een vlotte start halverwege 2005. Blijkens de ‘tags’ doen vooral de seksfilms het goed. ‘Anoniem kijken’ behoort tot de mogelijkheden. Ook DVDdownload.nl, na als goed getest te zijn door de Consumentenbond. Deze winkel blijkt als specialisatie ondermeer de erotische horror en erotische thriller te hebben gekozen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
5 Reacties
Fan
"Zo dachten we twee jaar geleden ook nog dat we met IPTV zelf het wiel moesten uitvinden, maar we hebben inmiddels ontdekt dat we dat beter niet kunnen proberen. Voor KPN is het veel logischer dat we via een derde partij aanbieden." Betekent deze uitspraak dat KPN zelf geen IPTV meer gaat aanbieden, maar een ander dit voor ze gaat doen of dat een derde partij de IPTV-propositie gaat invullen?
Frank
Een zwalkend KPN… Stoer dat een student met een goed plan (Directmovie) hetdan wel redt. Kwestie van niet meteen een grote broek aan willen trekken, en -lesje voor KPN- niet alles zelf willen doen. De techniek is bijvoorbeeld uitbesteed aan Jetstream en de infrastructuur aan True. Ik denk dat erotiek sowieso een groot aandeel heeft bij videotheken. Dat was bij Moviestream niet anders. KPN is een van de grootste adult exploitanten! Nu wordt het wel tijd dat de grote studio's hun A-releases ook vrijgeven. Want anders kan iTunes de kleine landelijke spelers lelijk gaan beconcurreren.
Pieter
Op http://www.downloadwinkels.nl is Moviestream al een tijd geleden verwijderd wegens inactief. DVDdownload, DirectMovie en http://www.Leezy.nl zijn inderdaad voorbeelden van filmsites die het wel goed doen, al wachten ook zij nog op de echte doorbraak (lees: A-titels die online beschikbaar komen). Videoland heeft sinds kort wel enkele A-titels, maar de bedragen die daarvoor moeten worden betaald door Videoland aan de filmstudio's zijn dermate groot dat dit nooit rendabel zal zijn. Het is dan ook meer een marketingstunt dan een verdienmodel
Lucas van der Valk
Dit was 1 van de vele mislukte initiatieven van de heer Amos Kater van KPN. Zijn ontslag bij KPN was daarom een logische beslissing. Ik snap niet dat Ilse Media deze beroepsprutser heeft aangenomen als webbeheerder.
Joost Harmsen
Als Directstream (nnoit van gehoord) met Jetstream werkt dan zal het weinig voorstellen. De Jetstream oplossing is geknutsel uit Groningen. Een IPTV oplossing aanbieden is erg bewerkelijk en voorbehouden aan system integrators die een totaal oplossing kunnen bieden, waarbij alles in het netwerk naadloos met elkaar werkt, vanaf de settopbox tot en met de DSLAM's en mediaservers. Hier heeft KPN zich in vergist, door zelf een platform te gaan samenstellen bestaande uit verschillende vendors die niet met elkaar samenwerken.