‘Mogelijk verbod Microsoft-overname Yahoo’

Politici en privacy-activisten vrezen dat een overname van Yahoo door Microsoft leidt tot een ‘duopolie’ op internet. Mededingingsautoriteiten zouden daar een stukje voor kunnen steken.
Amerikaanse politici maken zich zorgen om de concurrentie op internet als Microsoft Yahoo zou opslokken. Een commissie in het Amerikaanse Congres houdt volgende week een hoorzitting over de gevolgen van een mogelijke overname van Yahoo door Microsoft. Parlementariërs gaan hierover meerdere experts uit de internetsector ondervragen.
Google topman Eric Schmidt heeft Yahoo! zelfs al zijn hulp aangeboden, en al eerder zouden er gesprekken tussen beide bedrijven zijn geweest.
Analisten speculeren ook dat de overname van Microsoft, dat vrijdag 45 miljard dollar bood op Yahoo, mogelijk wordt verboden door Amerikaanse en Europese toezichthouders op het gebied van mededinging.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie zei dit weekend al ‘interesse’ te hebben de concurrentie-problemen die aan de overname kleven te bestuderen. Telecomtoezichthouder FTC en de Europese Commissie onthielden zich nog van officieel commentaar. De FTC keurde in december wel de overname van online advertentiebedrijf DoubleClick door Google goed.
Niet alle analisten zien een mededingingsprobleem. Zo steldeMartijn Snoep, mededingingsadvocaat bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, dit weekend in het FD dat Microsoft met een krachtenbundeling ‘voorziet in meer innovatie’. "De positie van Yahoo is zodanig verzwakt dat ze zonder de steun van een partij als Microsoft steeds verder zouden afglijden", beweert Snoep.
Privacy-bezwaren
Ook privacy-activisten vrezen dat de overname van Yahoo door Microsoft zorgt voor een duopolie op internet bestaande uit Microsoft en Google. Volgens The Electronic Privacy Information Center (EPIC) en The Center Digital Democracy (CDD) zorgt zo’n overname voor nadelige gevolgen voor de privacy van internetters zal kunnen hebben.
Internetters krijgen minder keus over wat er met hun gegevens gebeurt, vrezen de organisaties. EPIC en CCD gaan bezwaar maken tegen de overname bij de FTC.
‘Murdoch wil ook bieden’
Intussen dook zaterdag het gerucht op dat ook News Corp van mediamagnaat Rupert Murdoch voorbereidingen zou treffen voor een overnamebod op Yahoo. De site Techcrunch meldde dat News Corp daarvoor had gebeld met diverse grote beleggingsfondsen, die ook afzonderlijk een bod zouden overwegen.
News Corp probeerde een consortium met de fondsen op te zetten, schrijft Techcrunch maar vooralsnog lijkt dat nog niet tot resultaten te hebben geleid. News Corp is onder meer eigenaar van Myspace, een van de meest bezochte sites ter wereld. Ook Comcast, Viacom en General Electric zouden in staat zijn een bod te doen op de internetportal.
Reacties Yahoo en Google
Yahoo zelf meldt in een reactie een zelfstandig voortbestaan ook niet uit te sluiten. Het bedrijf bekijkt alle opties. Het ‘evaluatieproces’ kan nogal wat tijd in beslag nemen, aldus de Yahoo-directie afgelopen weekend.
Ook Google reageerde door te stellen dat als de transactie tussen Microsoft en Yahoo doorgaat de ‘openheid en innovatie’ op internet op het spel staan.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
2 Reacties
Sacha
Een "duopolie"? Laat me niet lachen. Net zoals het politieke systeem in de VS dus. Wordt dat nu ook verboden?
Don van Riet mgt cons ICT
Een duopolie is ieder geval nog wat competitie. Op dit moment is Google bijna de monopolist. Door Microsoft weten we dat zoiets ooit fout afloopt.