Deel dit artikel
-

GoudenGids.nl breidt uit met Ask.com en personalisatie

De Gouden Gids voegt de webzoekmachine van Ask.com toe aan zijn bedrijvengids. De vernieuwde site wil consumenten in de toekomst ook de gelegenheid bieden recensies over bedrijven achter te laten. Daarnaast gaan digitale landkaarten als alternatieve interface vanaf het najaar een belangrijker rol spelen.

Gisteren gingen de vernieuwde versies van GoudenGids.nl en NationaleTelefoongids.nl online. Aan de bovenkant van de pagina's staan nu tabbladen waarmee zoekers van bedrijven of personen sneller tot resultaten moeten komen. Er is een OV-routeplanner toegevoegd aan de zoekresultaten, en de twee gidsen verwijzen op relevante onderdelen naar elkaar door. Een zoekopdracht op 'Schilder' in de NationaleTelefoongids.nl toont behalve families met de naam Schilder ook bedrijven die schilderen.

Ask.com via gidsen Europa in?

Tevens blijkt uit de vernieuwde opzet dat Truvo, het bedrijf waar de gidsen onder vallen, een samenwerkingsverband met zoekmachine Ask.com is aangegaan. Ask.com is onderdeel van het Amerikaanse IAC. De woordvoerder van de Gouden Gids bevestigt de overeenkomst: "Hierdoor kunnen onze gebruikers niet enkel de personen- en bedrijvengids doorzoeken, maar ook het web. Het is een aanvulling op onze diensten.

Voor Ask is dit een manier om zijn zichtbaarheid in Europa te vergroten." Het betreft hier een zogeheten 'traffic deal'. De bedrijven spraken af over en weer naar elkaar te linken. Vooralsnog staan er op de Nederlandse Ask.com-site geen links naar de Truvo-sites.

Vooralsnog staat de Ask-zoekmachine enkel op de Nederlandse sites. De bedrijven bekijken of de samenwerking uitgebreid wordt naar andere landen waar het Gouden Gids-zusterbedrijven actief zijn. De Gouden Gids maakt deel uit van World Directories, een onderneming van de investeerders Apax en Cinven. De investeringsbedrijven namen in het najaar van 2004 de gidsbedrijven in Nederland, België, Roemenië, Ierland, Portugal en Zuid-Afrika over voor 2,1 miljard euro van VNU.

Onder de motorkap

"De meeste veranderingen van de sites vonden onder de motorkap plaats. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om een persoonlijke Gouden Gids-pagina te maken. Op die pagina kun je adressen en lokaties bewaren voor latere referentie." Gebruikers van de gidsen kunnen gratis een account aanmaken op de site. Deze functie dient niet enkel de zoekende consument, maar ook bedrijven die adverteren op de Gouden Gids.

De woordvoerder: "De mogelijkheid tot personalisatie is een eerste stap naar volgende releases van de site. We gaan de dialoog zoeken, niet enkel met bedrijven maar ook met onze particuliere gebruikers. Bedrijven kunnen in de toekomst hun pagina op GoudenGids.nl aanpassen. Een restauranthouder kan, bijvoorbeeld, daags voor Pasen zelf de Paas-menu's op zijn bedrijvenpagina zetten."

Voor particulieren wordt het in de toekomst mogelijk om recensies over dienstverleners op GoudenGids.nl te publiceren. Ze kunnen, bijvoorbeeld, vertellen over hun goede en slechte ervaringen met loodgieters of kappers. "Maar dat is geen sine cure", zegt de woordvoerder. "We zien dat dat de weg is die je in de toekomst moet volgen. Maar we onderzoeken nog in welke vorm dat moet. Je wil immers niet dat concurrenten via Hotmail-adressen elkaar zwart gaan maken." Het bedrijf wil zekerheden inbouwen die inhoudelijke vervuiling van de database moet voorkomen.

Vooralsnog verkeren de genoemde mogelijkheden tot personalisatie op de sites in de ideeënfase. Eind 2007, begin 2008 begint het bedrijf met de concrete uitwerking van de concepten waar de technische basis nu deels voor is gelegd.

In september voegt GoudenGids.nl een nieuwe navigatieoptie aan zijn site toe: zoeken op basis van digitale landkaarten, zoals Google Maps. "Vroeger zochten mensen in onze gidsen naar producten en diensten. Met het internet is het mogelijk geworden dat ze ook kunnen zoeken op basis van geografische informatie. Je zou bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam kunnen selecteren om te zien welke dienstenleveranciers er in de buurt zitten."

Bron foto: Zeerood (CC) 

Deel dit bericht

3 Reacties

Pieter

Wie gebruikt er nu nog Goudengids.nl met Google als veel beter en sneller alternatief?

Jochem

Het is wel typisch dat de GoudenGids allerlei concepten wil gaan implementeren (landkaarten en user-generated content) die een concurrerende website http://www.yelloyello.com (geboren uit de wedstrijd "Ben Jij Beter Dan Microsoft" van de TU Delft) al vanaf het begin heeft geimplementeerd. Beter goed gejat dan slecht bedacht zullen we maar zeggen.

Rick

Ik geef voor veel zaken nog altijd de voorkeur aan de Gouden Gids boven Google, omdat de GG meer relevante resultaten terugkeert…. de papieren versie dan…  De site is een drama van slechte functionaliteit, belabberde user interface en de response-tijd van een slak in diepe coma… en dat al meerdere incarnaties lang. Ik heb er dan ook weinig vertrouwen in dat het deze keer wel goed gaat komen. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond