Veel belangstelling voor commercials uitzendinggemist

De belangstelling van adverteerders voor commercials bij programma's op uitzendinggemist is groot volgens Ster. Na een succesvolle proef begin dit jaar, zijn er nu standaard commercials te zien voorafgaand aan de best bekeken programma's bij Uitzendinggemist. Internetters klikken veel vaker op een streaming commercial dan op een gewone banner, constateert Ster.
De eerste maanden van dit jaar vond een test plaats om na te gaan of er voldoende belangstelling van adverteerders is om commercials te tonen bij programma’s van Uitzendinggemist. De pilot had ook als doelstelling om de reacties van kijkers te peilen. Beiden aspecten pakten positief uit volgens William Valkenburg van Omroep.nl. “We hebben wel negatieve reacties van kijkers ontvangen, maar de hoeveelheid daarvan viel erg mee.”
Het werven van adverteerders is vanaf het begin geen probleem geweest, zegt Ron Doolaar, sales developer bij Ster. “We hebben al nee moeten verkopen omdat we vol zaten.” Adverteerders willen volgens hem met name graag adverteren bij nieuwsprogramma’s als het NOS Journaal, NOVA, Twee Vandaag en Netwerk. Die programma’s zijn populair onder adverteerders die zich richten op hoger opgeleide mannen tussen de 25 en 55 jaar. De goed bekeken stream van Onderweg Naar Morgen is ook populair onder adverteerders, zegt Doolaar, evenals de streams van live sportevenementen.
ABN Amro, OHRA, Mazda en FBTO/Achmea hebben meerdere campagnes ingezet op Uitzendinggemist. Adverteerders betalen een bedrag van 60 euro per duizend bekeken streams.
Spotjes worden altijd voorafgaand aan een uitzending getoond en duren nooit langer dan 15 seconden. Kijkers naar meerdere programma’s op uitzendinggemist krijgen niet telkens dezelfde commercial te zien, zegt Doolaar. Daarvoor maakt Ster gebruik van zogenaamde frequency caps, een manier om te bepalen hoe vaak een bezoeker binnen een vastgestelde tijd een zelfde commercial te zien krijgt.
De commercials die op uitzendinggemist worden getoond zijn vrijwel altijd speciaal voor internet gemaakt, vertelt Dolaar. In enkele gevallen zijn de commercials overgenomen uit de televisiecampagne. Omdat de meeste commercials speciaal voor internet zijn gemaakt, bestaat er meestal een mogelijkheid om op de commercial te klikken waardoor een internetter op een achterliggende pagina van de adverteerder terechtkomt. Drie tot zes procent van de kijkers naar een streaming commercial klikt op het spotje of op een bij de commercial horende button onder in de mediaspeler, aldus Doolaar.
Niet alle programma’s
Omroep.nl bepaalt in overleg met Ster bij welke programma's wel en bij welke geen commercials geplaatst kunnen worden, vertelt Valkenburg van Omroep.nl. Zo worden consumentenprogramma’s als Radar en Kassa niet van commercials voorzien. “Ook zwaardere programma’s, bijvoorbeeld over ‘leven en dood’, blijven commercialvrij,” zegt Valkenburg.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
n00b
Nu heb ik er geen kaas van gegeten maar is 60 Euro per duizend streams niet wat aan de lage kant? Of is dit marktconform? Betaal je bij Zoom.in ongeveer hetzelfde?