Deel dit artikel
-

Digitaal watermerk tegen illegale filmkopie

Philips zet een nieuwe digitale watermerktechnologie in om illegaal opgenomen speelfilms die via internet worden verspreid te herleiden tot de bioscoop waar de opnamen gemaakt zijn. Bioscopen kunnen zo worden gewaarschuwd dat er illegale opnamen zijn gemaakt.

De filmindustrie leidt jaarlijks grote schade als gevolg van illegale kopieën die met kleine camcorders in bioscopen worden gemaakt. Soms gebeurt dit al bij voorpremières, waardoor heel snel kopieën van speelfilms op internet rouleren. Echte liefhebbers nemen de geringe beeld- en geluidskwaliteit voor lief. De schade voor de filmindustrie wordt geraamd op 3,5 miljard dollar per jaar.

De nieuwe technologie werkt uitsluitend bij digitale projectoren. Aan de digitale kopie van de speelfilm wordt automatisch een datum en een plaats toegevoegd, gegevens die via een camcorder niet waarneembaar zijn. Met speciale software kan de kopie naderhand worden geanalyseerd. Philips zegt dat het systeem ook werkt bij sterk gecomprimeerde bestandsformaten als VCD, DivX en MPEG4. “Er zijn inmiddels soortgelijke oplossingen op de markt,” zegt woordvoerder Hans Driessen van Philips. “Qua robuustheid springen we er echter uit. We hebben in Hollywood met piepkleine cameraatjes opnamen in bioscopen gemaakt en dan wordt het watermerk nog herkend.”

De technologie, die in Eindhoven werd ontwikkeld, kan de verspreiding van de illegale opnamen uiteraard niet voorkomen, maar de bioscoop kan wel worden gewaarschuwd dat er illegale opnamen zijn gemaakt, waarna de controle verder verscherpt zou kunnen worden. De software kan ook gebruikt worden voor het verzamelen van bewijsmateriaal.
Driessen van Philips: “Digitale watermerken in films wordt standaard, ook al spoor je de dieven er niet mee op, je krijgt een beter beeld van hoe er te werk wordt gegaan. Daar kan de industrie zijn voordeel mee doen”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond