Deel dit artikel
-

Stichting Reprorecht stopt voorlopig met innen

Stichting Reprorecht heeft het innen van de kopieervergoeding bij bedrijven voorlopig stopgezet. Ook krijgen aangeschreven bedrijven geen nieuwe aanmaningen. De komende weken wordt getracht met branche-organisaties nieuwe afspraken te maken.

Tussen Stichting Reprorecht en delen van het Nederlandse bedrijfsleven was een ruzie uitgebroken over de vergoeding die het bedrijfsleven dient te betalen voor het maken van kopieën. Eind juni berichtte Emerce hierover.

Wettelijk dienen bedrijven een bepaald bedrag te betalen voor de kopieën die er gemaakt worden, het geld wordt geïnd door de Stichting Reprorecht en vervolgens verdeeld over uitgevers en auteursrechthebbenden. Begin dit jaar begon de stichting met het versturen van rekeningen naar rond de 240 duizend bedrijven. Ongeveer 40 duizend bedrijven hebben tot op heden een factuur ontvangen.

Diverse bedrijven maakten bezwaar tegen de manier waarop de rekening tot stand was gekomen. Stichting Reprorecht ging uit van een schatting, gebaseerd op onderzoek van NIPO. Deze methode stuitte op verzet, talloze bedrijven vonden dat er een te hoge rekening was verstuurd, of dat er ten onrechte een rekening was verstuurd omdat er geen kopieermachine in gebruik was.

Werkgeversorganisaties als MKB-Nederland en VNO-NCW stelden zich ook teweer, de eerste dreigde met een rechtszaak en verzamelde enkele duizenden klachten van ondernemers. VNO-NCW wilde dat er een nieuw onderzoek zou komen naar de aantallen kopieën, iets waar Stichting Reprorecht weinig voor voelde. Ook staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken sprak zich uit in de 'repro-ruzie'. Ze betitelde half augustus de werkwijze van Stichting Reprorecht als "te grofmazig" en pleitte voor een "inning die gebaseerd is op een reeel kopieervolume per bedrijf".

Na overleg met VNO-NCW kwamen er enkele aanpassingen. Bedrijven die geen kopieermachine bezitten en om die reden geen 'reprorechtplichtige' kopieën maken krijgen van de Stichting een nulfactuur. Ook worden er voorlopig geen nieuwe facturen verstuurd naar de ongeveer 200 duizend bedrijven die nog geen rekening hebben ontvangen. Bedrijven die al wel een rekening hebben ontvangen en nog niet betaald hebben krijgen geen aanmaningen meer. VNO-NCW zegt in een verklaring "tevreden" te zijn met de "toezeggingen" van Stichting Reprorecht.

"We zijn niet gezwicht", reageert directeur André Beemsterboer van Stichting Reprorecht. "We zeggen ook niet dat onze methode onjuist is. We zijn er bij gebaat om een bestendige relatie met het bedrijfsleven op te bouwen en zijn blij dat de branche-organisaties daarover nu met ons in overleg willen. Om die reden zijn we nu tijdelijk gestopt met het versturen van nieuwe facturen, we willen de onderhandelingen niet frustreren."

Beemsterboer zegt dat zijn organisatie eerder heeft aangestuurd op afspraken met de branche-organisaties. "Toen meldden ze dat ze niet gemachtigd waren om hierover met ons te praten, nu worden ze door de achterban gedwongen." Het overleg dat nu volgt zal volgens Beemsterboer "enkelen weken" duren. "Komt het niet tot een overeenstemming, dan zullen we op de huidige manier doorgaan en ieder bedrijf afzonderlijk aanschrijven."

Op initiatief van VNO-NCW is er een evalutatie geweest van het onderzoek van NIPO. "Daarin wordt niet geconcludeerd dat het onderzoek niet zou deugen. Er zijn elementen waar kritiek op is, die betrekken we in het overleg." Het gaat niet om wezenlijke zaken, die de opzet van het onderzoek aantasten, aldus Beemsterboer.

Een deel van de aangeschreven bedrijven heeft al betaald. Wat gebeurt er wanneer voor die branche een afwijkende regeling wordt getroffen? Beemsterboer: "Dan krijgen die bedrijven geld terug."

Deel dit bericht

3 Reacties

J. Kosters

Betaald u ook teveel? Na de ergste stofwolken begint nu eindelijk duidelijk te worden wat een redelijke vergoeding is voor reprorecht. Sommige organisaties hebben, met veel gemopper, de rekening betaald. Andere organisaties zijn begonnen met een onderzoek naar het eigen kopieergedrag. Deze organisaties zijn daarbij geholpen door een informatief artikel in het vakblad Document Manager, uitgegeven door het kenniscentrum Seducom.  De resultaten zijn opmerkelijk. De werkelijke volumes en percentages blijken keer op keer aanmerkelijk lager dan door de Stichting Reprorecht is aangenomen. Een reductie van meer dan 50% lijkt reeel.  Echter de onderhandelingen met de Stichting Reprorecht lopen nog volop tussen bedrijven en branchverenigingen.  Reprorecht? Eerst onderhandelen!

Hanny Nak (de zus van)

Seducom een kenniscentrum? Dat is volgens de eigen website gewoon een adviesbureau. Bezoek de openingspagina van hun kenniscentrum en ontdek de volgende tekst: content volgt! Voorgaande plaatsing is dan ook werving. Consultants die zich vermommen als onafhankelijke expert en onafhankelijke uitgever zijn centenrapers.

L.Schaper

De nota van reprorecht komt voor mij totaal uit de lucht vallen. ik heb een eenmanszaak en ik maak nooit een kopie waarvan ook. Ga deze nota dan ook absoluut niet betalen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond