Kijkers willen bij reclame niet reageren via SMS

Kijkers naar interactieve televisiereclame willen niet reageren via SMS, zoals bij veel televisieprogramma's wel gangbaar is, maar via de afstandsbediening. Dit concludeert de Ster na het afsluiten van een pilot met interactieve reclame.
Wie kijkt naar een i-ad ziet tijdens de commercial een klein scherm met daarop de vraag of er meer informatie gewenst is. Via de afstandsbediening van de settopbox is vervolgens die extra informatie op te vragen.
De Ster deed in de periode september 2002 tot en met april 2003 een test met de i-ad, samen met de adverteerders Zilveren Kruis Achmea, American Express en Ford. Zestigduizend huishoudens deden mee met de test, zij maakten gebruik van UPC Rotterdam, Casema en Essent.
Van het testpanel gaf 98 procent aan dat het bij voorkeur reageert op de commercial via de afstandsbediening, in plaats van SMS of e-mail. "Het kan te maken hebben met kosten voor SMS-verkeer, maar we denken dat de belangrijkste reden gemak is", zegt Marloes Hilckman, die werkt als marktanalist TV bij de Ster. "Een afstandsbediening is gebruiksvriendelijker wanneer je televisie kijkt." De wens van de kijkers is opvallend, want Nederlanders reageren wel massaal via SMS op televisieprogramma's.
Het testpanel vroeg met name extra informatie over reizen, financiële dienstverlening, eten en drinken, en auto's. Brochures of gratis proefmonsters aanvragen via een i-ad zouden ook gewild zijn. Volgens de Ster is de respons op de interactieve reclame in de loop van de test sterk gestegen, van 33 procent in september naar 69 procent in januari.
Tot een grootschalige introductie van de i-ads in Nederland zal het niet snel komen, aldus de Ster. Dit houdt verband met het aantal settopboxen in het land. "In Engeland worden i-ads wel veel gebruikt", zegt Hilckman, "daar heeft tussen de 32 en 40 procent van de huishoudens een settopbox. In Nederland is dat ongeveer 1 procent van de huishoudens." De animo om een settopbox te nemen wordt in Nederland ook getemperd doordat het land een hoge kabeldichtheid heeft, zegt Hilckman. Via de kabel kunnen Nederlanders ook zonder opzetkastje al veel kanalen ontvangen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
4 Reacties
@uke Timmerman
Uiterst naief (er worden appels met peren vergeleken) of heel geraffineerd (verkoop via eerste onderzoek, vervolgonderzoeken) Het panel omvat een representatieve groep tv-kijkers. Heel anders dus dan de specifieke groep kijkers die per sms op een tvprog reagereert.Plus: wat je krijgt (kan krijgen) bij het reageren op een tvprog is wel even anders dan die van i-ads. Daar kun je best een sms-je tegenaan gooien.
Mevr.C.Stroeken
Middels deze mogelijkheid maak ik gebruik om te trachten een halt toe te roepen aan de reclame betreffende de praktijken welke gebezigd worden i.v.b. met het geldlenen.Helaas worden deze praktijken te pas en te onpas gebruikt om de bevolking vaak nog dieper in de schulden te steken en de tv. doet hieraan driftig mee. Indien men de tv.knop aandraaid wordt men reeds geconfronteerd met deze agressieve verkoopmethode.Ik hoop dat de ned. regering zich dit probleem aantrekt en niet dat ik een roepende in de woestijn ben. Mevr.C.Stroeken
Johan
Mevrouw Stroeken, …"en niet dat ik een roepende in de woestijn ben." Om dat te voorkomen, kunt u uw reactie beter naar een kamerlid sturen, dan het op dit forum te verbaliseren. PS. Kunt u misschien in uw eigen woorden de allereerste zin van uw betoog uitleggen? Wat probeert u nu eigenlijk te zeggen?
schiemanowski
reclame vind ik niet erg, het heeft ons verlost van het betalen van luister- en kijkgeld. Maar er zijn reclames die volgens mij niet kunnen. de reklame van bastongkoekjes vind ik namelijk ronduit associaal. een bijstandsmoeder moet de eindjes aanelkaar knopen, en bastogne bakt koekjes en gooit ze dan in de vuilnisbak!!!! waar zijn onse normen en waarden?