Geert-Jan Bogaerts nieuwe internetchef De Volkskrant

Geert-Jan Bogaerts volgt per 1 september Henk Blanken op als chef van de internetredactie van De Volkskrant. Bogaerts (40) is bij dezelfde krant momenteel correspondent EU en NAVO in Brussel.
Bogaerts heeft geen achtergrond in online media, anders dan als professionele gebruiker en als beheerder van de kleine site www.straque.com . Deze aanstelling wordt tevens Bogaerts' eerste chefschap.
Wat zijn Bogaerts' plannen? Bogaerts: "Dat kan ik op dit moment nog moeilijk zeggen. Ik wil eerst met mensen binnen en buiten de redactie gaan praten om een goed inzicht te krijgen in wat men van de site vindt. Ik heb wel wat ideeën, maar het is nog te prematuur om daar over te praten."
Daarnaast is het volgens Bogaerts nog niet helemaal duidelijk in hoeverre de zeven arbeidsplaatsen op de internetredactie getroffen gaan worden door de bezuinigingen die De Volkskrant momenteel doorvoert. "Ik hoop de internetredactie te vrijwaren van de bezuinigingen."
Bogaerts zegt in ieder geval te gaan uitzoeken of projecten met externe partners verder uitgebouwd kunnen worden. "Dan moet je denken aan sponsoring of andere vormen van financiering."
Inhoudelijk laat Bogaerts zich inspireren door de sites van The New York Times en de BBC. "Het is niet mijn grootste ambitie om zoveel mogelijk ANP-nieuws op de site te zetten. Ik zou graag het specifieke karakter van De Volkskrant benadrukken." Bogaerts toont zich onder de indruk van de snelheid waarmee de Volkskrant-site tijdens de Irak-crisis werd ge-update en van het interactieve kaartje waarop het verloop van de oorlog was te volgen. "Dat soort aspecten spreken me aan. Zo'n kaartje is een krachtige toegevoegde waarde van een site."
Henk Blanken wordt in juni adjunct-hoofdredacteur van het Dagblad van het Noorden . Blanken is drie jaar chef van de Volkskrant-site geweest. Gevraagd naar de highlights uit deze periode zegt hij trots te zijn op Cinema.nl , een co-productie met de VPRO, en het Forum Online. Blanken: "Forum Online is een van de weinige goed gemodereerde forums op een nieuwssite. Een van de weinige die nog over is trouwens, want de meeste zijn gesloten vanwege de overlast van zeurpieten."
Ook heel 'leerzaam' was de opkomst en ondergang van PIM, aldus Blanken. PIM was de internettak van uitgeverij PCM, en stond onder leiding van oud AD-hoofdredacteur Peter van Dijk. Blanken: "Het is heel leerzaam om te zien hoe er in een jaar tijd 30 miljoen gulden doorheen wordt gejaagd en na afloop te doen alsof je alles van internet weet. Van dat bedrag had Het Parool nog jaren in de lucht gehouden kunnen worden."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
11 Reacties
Krizna
Meneer Bogaerts zal ongetwijfeld een uiterst kundig correspondent EU/NAVO zijn, maar je benoemt 'm toch niet tot chef Internet omdat hij een eigen website heeft? Andersom zie ik het niet gebeuren dat de Volkskrant Erwin van der Zande benoemt tot correspondent EU/NAVO omdat hij in Brussel op vakantie is geweest en de Golfoorlog op CNN heeft gevolgd. Het wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat de Volkskrant het Internet nog steeds niet serieus neemt.
GJ Bogaerts
"Het wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat de Volkskrant het Internet nog steeds niet serieus neemt." Dit is geen poging tot zelf-promotie – ik heb wel wat anders te doen 😉 – maar ik ben wel benieuwd wat je bedoelt met 'opnieuw'. Waaruit leid je af dat de VK het internet niet serieus heeft genomen? En vind je niet dat een krant als de Volkskrant in eerste instantie een journalist met brede ervaring dient in te zetten als chef van de internetredactie? De internet-expertise is ruim aanwezig, kan ik je verzekeren. Wat zou jij voorstellen? Geert-Jan Bogaerts
Krizna
Geert-Jan, bedankt voor je reactie! Ik stuur je zsm een e-mail.
Lezer
Dit open deurtje trap ik graag even in. Waren het voorheen niet diezelfde "journalisten met brede ervaring" die uitgeven via het Internet zagen als een grote bedreiging voor hun dagelijks brood? Ongegronde angst, veelal geboren uit gebrek aan kennis, voor het ongeoorloofd hergebruik van hun met bloed zweet en tranen voorgebrachte werk lag daaraan (tot groot vermaak van de ervaren internetgebruikers) ten grondslag. Toegegeven, juist ook de "managers" van de oude stempel binnen de uitgeverswereld speelden hierbij een belangrijke rol. Het is ook niet eenvoudig om je bestaande vertrouwde inkomstenmodellen te moeten opgeven voor nieuwe en onzekere strategieen. Maar dat maakt het nou juist zo leuk! Begrijp me goed hoor, ik ben de laatste die hier gaat lopen verkondigen dat nieuw altijd beter is en dat Internet heilig is. Maar als bijval aan de reactie van Krizna wil ik graag het punt maken dat journalisten vaak het zakelijk inzicht en het lef ontbreekt om vernieuwend bezig te zijn. Dat is helemaal niet erg, zij zijn immers journalisten en geen ondernemers. Maar het is wel iets om als nieuwe chef internet redactie goed te onthouden. Voorganger Henk Blanken heeft volgens mij al flink geknokt voor het praktisch integraal opnemen van de inhoud van de papieren editie op de site en is zelfs verder gegaan dan dat, getuige de leuke samenwerkingsprojecten met de VPRO en het Forum. Maar daarmee ben je er nog lang niet! Nieuws is een redelijk homogeen product dat vrijwel overal te halen valt, soms wat smeuiiger verpakt dan anders, maar de essentie is dat informatiebehoeftes steeds eenvoudiger ingevuld kunnen worden. Ga dus niet langer uit van je unieke positie die je tot tien jaar geleden had als pure brenger van het nieuws. Kijk verder dan dat. De toegevoegde waarde ligt in personalisatie, twee-weg communicatie met je lezers en de mogelijkheden om veel efficienter vrijwel realtime nieuws EN achtergronden / opinies (het blijft tenslotte de Volkskrant) te kunnen brengen. Misschien wel via andere Internet toepassingen dan alleen de site, wie weet. In de ideale situatie bestaat de Internet redactie van een krant uit commerciele mensen die met de reeds aanwezige content mooie dingen doen die zorgen voor extra inkomsten, nieuwe vormen van inkomsten / producten en die voornamelijk bezig zijn de gebaande paden te verlaten met als doel beter, sneller en vaker nieuws te brengen. Het laatste wat je moet doen is dat soort mensen journalisten noemen. Sterker nog, het woord 'redactie' is eigenlijk al fout…
Koos Koets
Geachte GJ Bogaerts, graag heb ik gelijk een eerste verzoek, flikker dat irritante inlogscherm weg, waarom zou ik in godsnaam moeten inloggen, voor content die toch gratis is. Ik snap dat jullie bepaalde zaken vergoed willen zien, maar laat in die gevallen de gebruiker gewoon inloggen.
Donders
"In de ideale situatie bestaat de Internet redactie van een krant uit commerciele mensen die met de reeds aanwezige content mooie dingen doen…" Commerciële mensen die mooie dingen doen met content? Nou ben je wel heel luid aan het dromen. Je bedoelt misschien dat de klassieke journalist/redacteur zo gewend is zonder tegenspraak zijn verhaal te doen, dat hij op internet moeite heeft met het interactieve karakter van dat medium. Naast een redacteur zou je dan ook iemand wensen die meer op dialoog gericht is, een communitor of moderator. De meeste journalistieke sites zijn push. Dit soort fora zijn een uitzondering. En een medium dat journalistiek bedrijft met zijn lezers, dat moet ik nog tegenkomen. Gewoon een redacteur die toegeeft: ik heb slechts de helft van de info boven tafel gekregen, lezers vul mij aan. Hier op Emerce maak je dat soms mee. Hier vind je soms ook een auteur die reageert op opmerkingen. De bijdrage van Bogaerts hier is dan ook een goed teken. Hij verstopt zich niet. Overigens mis ik bij de Volkskrant online vooral de verstrooiende rubrieken die het dagblad onderscheiden van de rest. Dat nieuws kan ik namelijk overal vinden. Maak van de website de commentaar- en columnlokatie, het praathuis voor de opinies. Zo krijg je interactie met lezers diemet papier onmogelijk is.
GJ Bogaerts
Op de eerste plaats wil ik iedereen die heeft gereageerd hartelijk bedanken voor de input. Dat geldt ook voor Krizna, die inmiddels een uitgebreide mail heeft gestuurd met op- en aanmerkingen. Dit is waardevol voor mij. Natuurlijk zullen mijn eigen collega's van de internetredactie degenen zijn naar wie ik het meest zal luisteren, maar als ik één ding goed besef, is het wel dat internetjournalistiek niet vergelijkbaar is met dat wat wij, krantenmensen, gewend zijn te doen. Het is inderdaad twee-wegcommunicatie. Dat betekent dat ik de komende tijd vooral goed mijn oor te luisteren wil leggen bij een brede 'community' van internetdeskundigen en wil leren van hun opmerkingen en kritiek. Dat alles betekent vanzelfsprekend niet dat ik elke suggestie klakkeloos overneem. Bovendien heb ik de indruk dat hier en daar een wat achterhaald beeld is blijven bestaan van de manier waarop de VK-redactie naar internet kijkt. Alleen al het feit dat PCM vorig jaar de geldkraan eigenlijk helemaal wilde dichtdraaien en dat de hoofdredactie toen, met brede steun vanuit de redactie als geheel, heeft besloten om voldoende middelen uit het redactiebudget vrij te maken, is daarvan een teken. Van een 'neerbuigende' sfeer van de 'papieren' redactie t.o.v. de internetcollega's, zoals iemand opmerkte, is geen sprake meer. Dat is voor het overgrote deel verleden tijd… – een paar dinosauriërs daargelaten, maar die heb je overal en hebben weinig invloed meer. Inhoudelijk kan ik nog niet zo vreselijk veel zeggen over mijn plannen, zoals ik ook aan Emerce heb gemeld. Ik ben nog niet klaar in Brussel, en ik moet mij nog voorbereiden op mijn nieuwe baan. Het enige wat ik weet is dat de VK als nieuwssite nog niet uit-ontwikkeld is. Daarnaast is mijn vaste overtuiging dat het brengen van nieuws weliswaar een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde is voor een succesvolle exploitatie van de site. Er is meer voor nodig. Wat precies, dat is nu exact wat ik de komende maanden wil gaan uitzoeken. Ik persoonlijk vind het een eer om chef-internet van de VK te zijn, en ik heb, mogen jullie weten, de ambitie om van de site de beste krantensite van Nederland te maken. Niet alleen om mijn baas een plezier te doen, maar ook om internet recht te doen. Ik vind het werkelijk fascinerend om te mogen uitzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van dit fenomeen zijn voor een traditioneel medium als de papieren krant. Ik ben er ook van overtuigd dat we nog maar een klein deel van de mogelijkheden benutten. Ik hoop in ieder geval in open contact te blijven met jullie en andere ervaren internet-gebruikers en -makers. Geert-Jan Bogaerts
Onno Makor
"Het is heel leerzaam om te zien hoe er in een jaar tijd 30 miljoen gulden doorheen wordt gejaagd" Henk Blanken leest vast veel nieuws, maar heeft kennelijk één artikel over het PIM debacle over het hoofd gezien. In een analyse van <a href=" http://www.forrester.com/ER/Research/Brief/Excerpt/0,1317,13728,00.html">Forrester</a> werd al eerder geconstateerd dat het overhaast killen van EN.nl een foute keuze was, dat eerder de kranten sites moesten worden geherpositioneerd. Nu PIM R.I.P. is kan de schuld natuurlijk ook veel veiliger bij die club gelegd worden, maar waren er niet knapen in de raad van bestuur verantwoordelijk voor die gevolgde (chaotische) koers? Ondertussen gaat PCM wel flink bezuinigen (zal ook wel moeten) maar een goede Internet strategie is er nog niet, ook niet bij de Volkskrant. Cinema.nl is inderdaad een fraaie site, maar hoeveel mensen maken er daadwerkelijk gebruik van? En zijn bereid voor dat gebruik te betalen, of valt hun trouwe bezoek anderszins positief uit voor de Titel? En waarom trouwens wel registratie voor de Volkskrant site, maar niet voor Cinema.nl. Waarom kosten filmrecensies in het Volkskrant archief E 1.15, maar zijn diezelfde recensies gratis te bekijken op de cinema site? Dat kan toch niet alleen maar zijn omdat de VPRO meedoet (publiek omroepen mogen geen commercie bedrijven). Eigenlijk is dat toch alleen omdat niemand er zin in had om er met een commercieel oog naar te kijken. Waar het concept van een krant al tijden duidelijk is, het raam op de wereld, de dag op enig moment stilzetten om de gebeurtenissen te analyseren volgens de hoogstpersoonlijke mening van de eigen redactie, een mening die zowel in de stijl van schrijven als in de opmaak van het nieuws doorklinkt en die maakt dat het concept 'krant' ook zo'n succes is, daar moet dat voor Internet nog steeds vorm krijgen. Vaak wordt gekscherend gezegd door journalisten dat zij er slechts zijn om de achterkant van de advertenties vol te schrijven. Dat geeft eigenlijk mooi aan hoe de zaken zouden moeten liggen: commercie en journalistiek gescheiden, maar met het besef van elkaar afhankelijk te zijn.Op internet is die 'achterkant' html-code; een Chef Internet hoeft daar feitelijk niets van te weten, hij moet zijn metier verstaan. Maar zolang men voor Internet nog geen balans heeft gevonden tussen commercie en journalistiek kan een chef maar beter wel verstand van zaken hebben. En het is zaak niet langer te doen alsof men veel van Internet weet.
@sok
Met verbazing neem ik weer kennis van het feit dat GJ Bogaerts wordt afgeserveerd omdat hij "maar een journalist is die de EU en e NAVO mag verslaan". Hebben jullie de goede man's CV soms gelezen? Kennen jullie hem persoonlijk? Misschien is hij naast journalist wel een briljante manager en visionair die de specialisten die zich op de redactie van de Volkskrant uitstekend kan aansturen. Misschien zijn managemenetvaardigheden wel een stuk belangrijker dan daadwerkelijke kennis. Misschien is de man uit hobby en intresse wel die internetexpert die "jullie" daar zo graag zien. Overigens zijn de zelfbenoemde internetexperts de afgelopen jaren ook aardig op de bek gegaan gezien een flink aantal faillisementen. En misschien hebben de criticasters wel gelijk en bakt vriend Bogaerts er straks helemaal niets van, maar omdat nu al te gaan roepen nog voordat hij is begonnen lijkt me tamelijk prematuur. Laten we ons hier nou eens een keer beperken tot inhoudelijke discussies in plaats van al dat "geboer in de openstaande microfoon". Op die manier wordt het een forum waarin we elkaar wijzer kunnen maken.
mary franssen
Helaas werd het discussieforum Volkskrant Forum Online in september 2004 gesloten. Voor veel min of meer vaste deelnemers was dit een grote teleurstelling, omdat dit forum ongeveer het enige serieuze discussieforum was in landelijke nieuwsgroepen, voor amateur-critici van allerlei overtuigingen. Formeel werd als reden opgegeven, dat het steeds moeilijker werd, om nieuwe discussie-onderwerpen te bedenken. En wellicht was dit soms ook het geval. Maar had de internetredactie dan niet kunnen beslissen, om periodiek het forum te openen, als er wel hot-items waren voor actuele discussies door amateurs. Te denken valt bijvoorbeeld aan internationale items, als de verkiezingen in de VS, inzake de EU-Grondwet, internationale spanningen, maar ook de snel veranderende rechtspraktijk in Nederland. Nu zijn we zo langzaamaan weer in oude tijden beland, toen er nog geen internet was, en lezers alleen soms via een ingezonden brief konden reageren op de professionele journalistieke produktie. In tijden waarin democratie steeds verder lijkt terug te keren in de tijd, is dit diep te betreuren. Ik hoop dat er in de nabije toekomst een goed alternatief komt op de site van Volkskrant Online. Wellicht zou te overwegen zijn om een discussieforum in stand te houden namens alle PCM-kranten?
Jos
Geert-Jan, je hebt gelijk. De kritiek is inderdaad erg voorbarig. Aan de andere kant: welke (Nederlandse) uitgever heeft iets klaargespeeld op Internet? Volgens mij nog maar weinig. De Telegraaf probeert bijvoorbeeld wanhopig om Marktplaats te kopieren en "verbrand" miljoenen hiermee. Niet echt een bijzondere visie van een uitgever. Ze handelen allemaal vanuit angst en onkunde. Wat je siert is dat je er meteen bij bent op Emerce. In de meeste gevallen kun je hier uitgevers uitschelden tot je erbij neervalt. Ze lezen het toch niet want ze hebben nog nooit van Emerce gehoord. Jij dus wel gelukkig. Dus, ik heb mijn hoop op jou gevestigd. Als je een weblog begint (over je nieuwe baan), post hier dan even de URL. Veel succes!Jos