Limburgs bedrijf Betawerk bouwt nieuwe website voor grootste radiotelescoop ter wereld

Is er leven buiten de aarde? En hoe zijn de eerste sterren en planeten gevormd? Deze en nog veel meer fundamentele vragen zullen beantwoord worden worden met de grootste radiotelescoop ter wereld: de Square Kilometre Array (SKA). Limburgs Digital Agency Betawerk is na een internationale aanbesteding uitgekozen om de nieuwe website van dit groot wetenschappelijk project te realiseren.
SKA is een samenwerking tussen 15 landen en honderden internationale onderzoeksinstellingen. Aan het eind van het project bestaat de Square Kilometre Array uit ruim 130.000 gekoppelde radioschotels en antennes verdeeld over velden in Zuid-Afrika en West-Australië. Hierdoor ontstaan twee grote radiotelescopen waarmee astronomen over heel de wereld beter onderzoek kunnen doen naar fundamentele vraagstukken zoals het ontstaan van het universum en leven, zwarte gaten, de evolutie van sterrenstelsels en niet de minste: had Einstein gelijk?
Directeur Martijn Hermans van Betawerk: “Wie zou niet willen weten waar de oorsprong van het universum ligt? We zijn zeer vereerd met deze bijzondere opdracht en dat we met Betawerk een bijdrage mogen leveren aan de wereldwijde exposure van dit baanbrekend project.”
Groots big data onderzoeksproject
Met de SKA telescoop zal de komende 50 jaar baanbrekend onderzoek worden gedaan naar ons heelal. Dat gebeurt door duizenden wetenschappers wereldwijd die gigantische hoeveelheid data uit de telescoop onderzoeken. Met jaarlijks 700 petabyte aan data is SKA meteen ook één van de grootste big data onderzoeksprojecten ter wereld.
Nederland neemt deel
Na jaren van voorbereiding is op 15 januari 2021 het startschot gegeven voor de oprichting van SKA Observatory, de intergouvernementele organisatie die komende decennia dit project zal leiden. Minister Van Engelshoven maakte in 2019 bekend dat Nederland 30 miljoen euro investeert in SKA. In totaal is het budget voor de eerste fase nagenoeg 2 miljard euro. Het Nederlands instituut voor radioastronomie ASTRON leidt de Nederlandse bijdrage aan de telescoop.
Er staat al een testinstallatie en binnenkort wordt gestart met de constructie van de telescoop. De nieuwe website van SKA zal deze zomer gereed zijn.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.