CGE&Y: veel mankementen aan sites

Consultancy Cap Gemini Ernst & Young bekritiseert in een nieuw onderzoek Nederlandse websites. Het ontbreekt aan actualiteit, veiligheid laat te wensen over en er is nauwelijks afstemming tussen on- en offline communicatie. In het rapport staat een opmerkelijke fout, over de mogelijkheden van Hotmail. "Dat gaat mijn know-how te boven", aldus de projectleider van het onderzoek.
Voor het onderzoek zijn twaalfhonderd sites onder de loep genomen die zich richten op Nederland en actief zijn binnen retail/wholesale, consumentenproducten en distributie. Er zijn 85 criteria opgesteld waaraan de sites zijn getoetst, deze hebben betrekking op content, interactie, navigatie, ontwerp, verkoopondersteuning, compleetheid en foutloosheid.
Van de bedrijven binnen de eerder genoemde sectoren heeft zestig procent inmiddels een site. De sites zijn in 42 procent van de gevallen niet actueel, er worden aanbiedingen vertoond die niet meer gelden, of er zijn verouderde nieuwsberichten te lezen. CGE&Y tikt de bedrijven ook op de vingers over het taalgebruik. "Op veel sites zijn spelfouten en ongelukkige zinsconstructies geconstateerd." Dat geldt overigens ook voor het persbericht van CGE&Y waarin gesproken wordt over "visa versa" in plaats van vice versa.
Weinig bedrijven binnen retail verkopen online, aldus de onderzoekers. De site dient voornamelijk ter oriëntatie en voorbereiding op een bezoek aan de winkel, toch bieden slechts weinig sites de mogelijkheid om de dichtstbijzijnde winkel te vinden, meldt het rapport. Er zijn ook maar weinig bedrijven die de communicatie in de winkels laten aansluiten bij de communicatie via het web, en omgekeerd. Volgens CGE&Y heeft de Bijenkorf dit wel voor elkaar gekregen met de 'Drie Dwaze Dagen'. De site van de Bijenkorf is een van de paradepaardjes van BIT-IC, onderdeel van CGE&Y. Michel de Beer, projectleider sitescan en verantwoordelijk voor het onderzoek, spreekt van toeval. "We willen wat positieve en negatieve voorbeelden geven. We hebben duizenden klanten waarvoor we iets doen, dat zou betekenen dat we die bedrijven niet meer mogen noemen." Hij wil nog wel enkele andere partijen noemen die het op dit gebied ook goed doen, dat blijken onder meer Kijkshop en Autobar.nl te zijn.
In het onderzoek is ook "steekproefsgewijs" de beveiliging getest van de sites. Deze blijkt "niet altijd" in orde te zijn. De Beer: "Het is geen uitvoerige scan van de veiligheid geweest, we willen er daarom geen percentages aan verbinden. We ontdekten dat we relatief eenvoudig klantgegevens op sites konden achterhalen, en zouden we kwaad gewild hebben, dan was het in sommige gevallen erg gemakkelijk om de site plat te leggen."
Opmerkelijke conclusies zijn verder dat 22 procent van de sites meer dan twintig seconden laadtijd nodig heeft op een 56K-modem. Dit zou veroorzaakt worden door toepassingen zoals Flash. Het percentage lijkt nogal aan de ruime kant, dat wordt door De Beer beaamd. "Het is hoog. Met name sites die consumenten-electronica verkopen blijken traag te laden."
Ronduit foutief is de opmerking van CGE&Y over ' . Hiemee wordt automatisch het mail-programma geopend wanneer iemand op een e-mailadres op de site klikt. Volgens de onderzoekers levert deze methode problemen op voor Hotmail-gebruikers, voor wie het op deze manier "niet mogelijk is om e-mail te versturen". Er zijn echter twee manieren waarop dit wel kan: door de link te kopiëren en vervolgens de webversie van Hotmail te openen, gemakkelijker nog is het om Hotmail als account aan te maken in het op de computer werkende e-mailprogramma. Die laatste mogelijkheid blijkt bij CGE&Y niet bekend. De Beer: "Dat gaat mijn know-how te boven."
Andere conclusies uit het onderzoek zijn: op vragen per e-mail wordt slecht gereageerd ( dertig procent reageert helemaal niet, 66 procent doet er langer dan 24 uur over); op 66 procent van de sites worden interactieve tools aangeboden die in de helft van de gevallen een hoge toegevoegde waarde hebben, als voorbeeld wordt genoemd de online lijm- en kitwijzer van Bison; in ruim dertig procent van de gevallen laat de navigatie te wensen over.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
18 Reacties
Jonathan Marks
Its easy to criticize most sites, but bearing in mind the production budget limitations of the Dutch speaking market ( as opposed to Spanish, French, German, etc) I still think Dutch webdesign is more innovative than its larger neighbours. It would be a good idea for the bosses of some commercial websites to try and order something from their own site, and maybe then they would tightening up the ship and the crap flash intros would disappear. I still maintain that there is only a limited number of products you buy on-line. There is not much point in a drinks manufacturer to be on-line, unless like Bols you create a huge database of cocktails. Sites need depth. No doubt consultants are on hand to advise – if they can't solve the problem they can make good money prolonging the search for a solution!
Jan de Vries
Volgens mij heeft 40% van de consultants bij cgey niks te doen. En waar is dat onderzoek op de website van deze kwaliteitsbeoordelers te vinden?
Bart Houwink
Het blijft grappig om te zien dat een bedrijf als CGE&Y zich met haar kritiek vooral richt op de harde cijfers en de pure 'functionaliteiten' van een site. Logisch, traditioneel houden ICT'ers zich tenslotte bezig met rationele en niet met emotionele zaken. Helaas blijkt dit maar al te vaak, want wie een door hen of andere ICT-organisaties gerealiseerde website bezoekt, vindt de zaken meestal goed geordend, maar wordt veelal nauwelijks aangesproken, 'getriggerd' tot interactie en dus verleid tot een verblijf. Dit aspect wordt dan ook graag vergeten door de dames en heren van de vele ICT-organisaties die zich liefst profileren als communicatiespecialisten. Terwijl zij – ook traditioneel – weinig affiniteit met en verstand van (emotionele!) communicatie hebben. Goede communicatie- en interactiebureaus hebben dat uiteraard wél. Een nauwe samenwerking tussen dergelijke bureaus en de ICT kan dus veel problemen voorkomen. Dan moeten de webbureaus echter wél 'leading' zijn in het traject. Alleen dan zal een website namelijk écht goed kunnen worden. Bart Houwink,Creatief directeur Bright Alley (voorheen NOB Interactive)
Kees de Raal
Dit soort onderzoeken slaat natuurlijk nergens op. Terecht dat Emerce er niet zomaar een persbericht over plaatst, maar de `opvallendheden` onderzoekt. CGEY denkt hier zeker wat klanten uit over te houden. Nou, als je het advies van CGEY inhuurt voor je website, ben je wel gedoemd failliet te gaan. Uit het onderzoek, dat ik gelezen heb, blijkt een onkunde die ik nog nooit gezien heb. Gemaakt door theoretische consultants, die geen idee hebben hoe het er werkelijk aan toe gaat. Internet sites runnen doe je succesvol zolang je er maar geen consultants bij haalt. Laat dat de regel zijn voor elke internetondernemer. Ik verwacht nog wel wat onderzoeken van CGEY, tegenwoordig bieden ze 6 consultants voor de prijs van 1 aan. Dus hebben ze nog wel wat tijd over, zou je denken.
Robin
Laat ze eerst eens naar zichzelf kijken! Binnen 2 minuten had ik het voor elkaar een SQL error te genereren: An error occurred while accessing an omDB function. OMDB501 : An ODBC error occurred [42000][Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Unclosed quotation mark before the character string '*********')) AND ********.********* BETWEEN 1 AND 3'. [42000][Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Line 1: Incorrect syntax near '*********')) AND ********.********* BETWEEN 1 AND 3'. [42000][Microsoft][ODBC SQL Server Driver][SQL Server]Statement(s) could not be prepared. (De gevoelige data zijn vervangen door *'s). Mensen die ervaren zijn met MSSQL en SQL Injection zullen begrijpen dat dit de veiligheid van het systeem ernstig aantast (!). Voordat men met een rapport gaat zwaaien mag men wel eerst zorgen dat hunzelf niets te verwijten valt. Erg slordig. Naar mijn idee heeft het rapport hierdoor weinig waarde.
Joke Bruijs
Nog veel erger is dat de site van De Bijenkorf in werkelijkheid een vreselijke shit-site is. Want op een scherm van 1024 x 768 gebruikt De Bijenkorf wel 600 x 280 pixels om haar producten wervend te vertonen. Da's een nuttig rendement van 21,36%! En ja, dan heb je natuurlijk ook een 6-punts lettertje nodig om alle tekst in het scherm te krijgen. Onder Cadeauservice staat wel Verlanglijst, maar een bril kun je daar niet bestellen. En dan die vreselijke eigengemaakte scrol-barretjes waarbij een slider ontbreekt. Behalve bij de Bij-card. Waardoor je weer niet op Aanvragen Bij-card kunt klikken. Zo win je geen nieuwe klanten.
arthur
zo ken ik er ook nog een. Op de {contactpagina; http://www.cgey.nl/contact.htm } van Cap Gemini, de link:Topcarrières aanklikken en jaja een keer career te veel achter de link. Als die webbouwer van cgey dat al niet kan, dan moeten ze ook geen rapporten over anderen schrijven. Ik geef ze wel gelijk dat er veel site's zijn met fouten. Maar fouten zijn menselijk en te herstellen.
chefren
Mailto-links, die hebben als grote voordeel dat je met vrij grote zekerheid het juiste e-mail adres van de potentiele relatie foutloos binnenkrijgt. Meer heb je via internet meestal niet nodig! Bij formulieren tikken mensen in een groot deel van de gevallen het eigen e-mail adres behoorlijk vaak fout in, 1 op 20 of slechter is niet ongewoon. Verder begrijp ik het wijsneuzerige van Emerce niet, voor Hotmail een lokaal account aanmaken in je mail-client gaat voorzover ik weet alleen nog als je voor Hotmail betaalt. Maar, in mijn ogen is input verkrijgen via mailto als het maar even kan altijd te prefereren boven formulieren.
Robbert
Het recept voor publiciteit in economisch mindere tijden: Doe een onderzoek! Stel zelf je criteria op en maak er een rapport van met uiteraard een pakkende titel die publiciteit garandeert. Wie weet levert het weer een paar klanten op. Ik zou graag eens een overzicht zien van alle bedrijven die het afgelopen jaar dit soort "onderzoeken" hebben gedaan en de kolommen van Emerce, Adformatie e.d. hebben gehaald. Suggestie voor de Emerce redactie om hier eens een "onderzoek" naar te doen. De titel voor dit artikel geef ik alvast: 'Veel mankementen aan onderzoekjes ICT-ers en internet agencies'.
J..
Site van de Bijenkorf: "U moet flash 4 of hoger hebben, klik hier om de plugin te installeren." Ik moet? Van wie moet ik? Jammer, ik shop wel ergens anders. Exit Bijenkorf.
Sebastiaan
Stelt iedereen die pop-up bij de Bijenkorf ook zo op prijs?
Klaas Bakker
Het moet niet gekker worden. CGE&Y die websites gaat bekritiseren. Dat is net zoiets als mijn tuinman de infrastructuur van Nederland laten beoordelen: hij snapt het niet, maar vindt er van alles van. Onveilig, druk, niet mooi. Ik weet wel hoe het gegaan is bij CGE&Y: "Jongens, het gaat niet goed. Onze beschikbaarheid is meer dan 25%. Wat doen die jongens de hele dag?" Uhhhh… "We moeten wat free publicity genereren. Kunnen we niet een-of-ander onderzoek doen? Uhh, iets met security? "Laten we iets doen met tweede of derde generaties websites." En die jongens zaten toch al de hele dag te surfen, dus kun je direct er een onderzoek aan koppelen. Het zal me niets verbazen als CGE&Y hier een gratis quick-scan mailing aan koppelt. GRACO's (gratis consultants). Met een GPVA (gratis plan van aanpak). Zo'n document van 100 pagina's waar je geen zak aan hebt. (maar wel mooi opgemaakt:-) CGE&Y zou er beter aan doen om hun sales een schop onder de kont te geven om de mensen van de bank te halen i.p.v. nutteloze onderzoeken te laten doen.
Frits
De taalfouten in sommige van de bovenstaande reacties zijn trouwens ook niet mis.
Erik
Als het mag heb ik ook nog wel wat opmerkingen; 1) Wat heeft het voor zin om een site "bomb proof" te maken qua security als er toch geen belangrijke data achter hangt?2) De site van de Bijenkorf werd onlangs tijdens een training nog getoond in het kader; "zo moet het dus niet" :-)3) Een "mailto" link is NIET aan te raden omdat die lastige spammers het net afstruinen (automatisch natuurlijk) naar dit soort adressen. Voor je het weet krijg je als organisatie tientallen spammailtjes in je mialbox. Ook is een "mailto" link inderdaad bijzonder vervelend voor Windows gebruikers die NIET met Outlook of zo werken want dan krijgen ze vaak een compleet installatie menu voor hun neus!4) Taal- en spelfouten horen nu eenmaal bij dit snelle medium, ik denk dat we ons zelf allemaal wel eens betrappen op gemaakte fouten in reeds verzonden mailtjes en reakties. Goed, we kunnen -moeten- proberen om dat soort zaken zo min mogelijk te laten gebeuren maar ik word wel moe van al die lui die zichzelf zo goed vinden.
Jaap Bakker
Leuk, leuk ,leuk. Bijenkorf zat toch bij CGE&Y? Nu niet meer dus. Kijk maar eens op http://www.bijenkorf.nlEn ja, gebouwd door Macaw! Met modder gooien kunnen ze daar dus ook bij CG&Y. Zijn er meer grote klanten aan het vertrekken daar?
Sebastiaan
En Macaw is net ICT-bedrijf-om-voor-te-werken van het jaar geworden. Misschien kunnen de CG&EY onderzoekers een sollicitatie doen?
margot
Alle kritiek neemt niet weg dat de meeste sites in Nederland onvoldoende aandacht besteden aan het verbeteren van hun site. Er is aandacht als het ding wordt (her)ontworpen maar daarna moet het niet te veel geld kosten.
Bas Muller
Hebben ze in het onderzoek ook gekeken naar platform/browser onafhankelijkheid? Waarschijnlijk niet want de Bijenkort-site maakt een klassieke fout, namelijk alleen op Flash checken op een Windows machine en alle overige machines, zoals MAC, standaard de melding "u moet Flash 4 hebben" laten zien in een steeds refreshende pagina. Na drie keer een mail te hebben gestuurd naar de webmaster van de Bijenkorf, heb ik nog steeds geen bericht terug gehad. De reactietijd bedraagt inmiddels al 3 maanden 🙂