Wegener onderzoekt betaalde toegang dagbladsites

Het derde krantenconcern van Nederland, Wegener, onderzoekt momenteel de mogelijkheid de toegang tot delen van zijn sites betaald te maken. Begin volgend jaar zal een pilot worden uitgevoerd, mogelijk met betaalde toegang tot de archieven. Vorige maand onthulde Emerce al dat delen van de PCM-sites voortaan niet meer gratis zijn.
Het concern is in de lente begonnen met een onderzoek naar deels betaalde toegang tot zijn sites, zo bevestigt Edmond de Boer, business unit manager Wegener Dagbladen Online, tegenover Emerce. Binnenkort zullen de resultaten daarvan bekend zijn, begin volgend jaar wil Wegener met een aantal pilotprojecten op dit gebied komen. Mogelijk wordt de toegang tot de archieven niet langer gratis voor niet-abonnees, aldus de Boer.
"We willen hier niet aan beginnen omdat iedereen het doet", zo zegt De Boer. "We hebben een zekere reserve, omdat uit onderzoeken blijkt dat maar weinig mensen willen betalen voor online content." Hij denkt wel dat Wegener een goed uitgangspunt heeft voor deels betaalde toegang, omdat zijn regionale content uniek is. Van de negen regioportals van Wegener horen die van De Gelderlander , BN/De Stem en het Eindhovens Dagblad tot de populairste. Elk van die portals heeft een eigen internetredactie van drie tot zes mensen.
Dagbladen die een "actief internetbeleid voeren" teren met hun site niet in op het abonneebestand van de papieren krant, zo blijkt volgens De Boer uit een Amerikaanse studie. Voor Wegener betekent een dergelijk beleid dat het "uitputtend nieuws brengt en niet alle content op slot gooit", aldus De Boer. Wegener beschouwt zijn sites ook als marketinginstrument voor degenen die nog niet geabonneerd zijn op hun kranten. Een aanzienlijk deel van de bezoekers van de sites behoort tot die groep, zo legt De Boer uit. Ook dat is een reden om veel content gratis aan te blijven bieden.
Wegener verdient bovendien online geld met zogeheten "verticals" als autosite Autotrack en banensite Jobtrack. Ook heeft het concern een belang van circa 30 procent in huizensite Funda . Die sites trekken samen met de dagbladensites volgens eigen opgave 2,25 miljoen unieke bezoekers per maand. Ongeveer 28,5 procent van alle Nederlandse krantenabonnees heeft een abonnement op een Wegener-krant, tegen 30,7 voor De Telegraaf en 28,5 procent voor PCM.
De sites van dat laatste concern zijn sinds deze maand deels betaald, zo onthulde Emerce al begin juli. Zo gaan NRC Handelsblad en Het Parool (dat mogelijk het moederbedrijf gaat verlaten) geld vragen voor een deel van het archief en zal het Algemeen Dagblad niet-abonnees geld vragen voor services als de oliebollentest en voetbalstatistieken. Bij alle titels, behalve Het Parool, moeten gebruikers zich binnenkort registreren.
Augustus 2001 kondigde De Telegraaf al aan mogelijk abonnementsgeld te gaan heffen als zijn internetactiviteiten in 2003 nog niet winstgevend zouden zijn. Het is nog niet duidelijk hoe het met die plannen staat.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Error
Als Wegener geld wil vangen voor de toegang tot het archief, mag dit zowel inhoudelijk als functioneel eerst weleens flink verbeterd worden. Dat geldt overigens voor de meeste functionaliteit van de krantensites. Zolang het gratis is is het nog leuk, maar de service is veel te belabberd om betalen ook maar enigzins aantrekkelijk te maken.
Wilbert
Ik ben benieuwd hoe uitgevers dit naar uit hun abonnees gaan uitleggen. Ik heb nu nog geen abonnement op een krant, omdat ik het nieuws via internet volg, ook het regionale. Ik zal dus eerder bereid zijn geld neer te tellen voor toegang tot regionaal nieuws dan iemand die ook al voor de papieren versie betaald. Het betaalsysteem dat alles straks in goede banen moet begeleiden mag wel van goede huize komen wil dat allemaal goed gaan. Mensen met abonnement zullen neem ik aan minder tot niets betalen voor de online content. Niet-abonnees betalen weliswaar het volle pond, maar krijgen daar wel regionaal nieuws voor terug. Overigens denk ik dat kranten er verstandig aan doen OOK zo veel mogelijk content van de papieren editie door te schuiven naar online. Mensen zullen dan eerder geneigd zijn een abonnement te nemen op de papieren versie, omdat zij zodoende nog steeds toegang hebben tot online én de krant thuis ontvangen.
ben j. zonnenberg
Als Wegener inderdaad een betaalsite gaat opzetten zal ik daar zeker geen gebruik van maken.
Martijn
Echt niet dat ik daar ook maar 1 euro voor over heb. Er wordt geschreeuwd dat we als consumenten bereid zijn te betalen maar denk dat ze hun lesje al in het verleden hebben geleerd. Content is free. Tenzij het premium content is zoals LIVE stock tickers. Vroeger gebruikten wij thuis oude kranten voor de kattenbak. Bij Wegener willen ze die nu nog eens verkopen. Hoe komen ze erop!
Content Seller
Alles heeft een prijs. Zo ook online content. Mensen die graag willen dat content gratis blijft wanen zich in een utopie of zijn te lui om te verkopen. Maak die content schaars, voeg waarde aan toe, bind daar een prijs aan vast en hanteer een goede propositie om die aan de man te brengen. Wie content gratis wilt hebben moet het zelf maken. Maar dan zullen ze zien dat content dag in dag uit produceren niet zo makkelijk is als hoe het nu op het internet verkrijgbaar is. Het alternatief: Cursus Verkopen volgen.
M
Mensen als Martijn hebben het niet begrepen. Ik zou best willen betalen voor een archief van krantenartikelen. Dan hoef ik die niet meer uit de kattenbak te redden als ik iets op wil zoeken. Mits het meer is dan de microchips van de bibliotheek. Dus goed geindexeerd en volledig doorzoekbaar.