Ouderen gaan massaal over op chipknip

Ouderen vallen momenteel massaal voor de chipknip, die de afgelopen zeven jaar maar niet wilde aanslaan. Binnen anderhalf jaar zal in meer de helft van alle 1600 Nederlandse bejaarden- en verzorgingstehuizen alleen nog maar met de e-wallet kunnen worden afgerekend, zo verwacht Rabobank Nederland. Ouderen waarderen het volgens de bank dat zij veilig binnen het tehuis hun chipknip op kunnen laden en niet meer op straat hoeven te pinnen.
De banken hebben zich kennelijk verkeken op de conservatief lijkende ouderen. "Misschien hadden we met de introductie van dit nieuwe betaalmiddel jaren geleden bij de ouderen moeten beginnen", meent Lianna Poels, projectleider chipknip bij Rabobank Nederland , al sinds 1995 één van de drijvende krachten achter de e-wallet. Volgens haar blijkt dat juist ouderen er in de praktijk zoveel vruchten van plukken. Poels: "Het is volkomen verkeerd ouderen van zulke ontwikkelingen uit te sluiten."
Nog dit jaar zal er in driehonderd van alle 1600 Nederlandse verzorgings- en bejaardentehuizen alleen nog maar kunnen worden afgerekend met de chipknip. De Rabobank verwacht dat dit binnen anderhalf jaar in de meer dan de helft van de tehuizen het geval zal zijn.Van de 75 miljoen betalingen die nu jaarlijks met de e-wallet worden gedaan, komt nu al eenvijfde voor rekening van ouderen.
Vorig jaar is begonnen met het plaatsen van oplaadautomaten in de tehuizen. Vervolgens is een uitgebreide voorlichtingscampagne over de chipknip gestart onder bewoners, directies en besturen van de verzorgings- en bejaardentehuizen. Die waarderen het vooral, zo legt de Rabobank uit, dat zij de e-wallet in een veilige omgeving kunnen opladen en niet meer op straat hoeven te pinnen. Bijkomend voordeel is dat ook binnen de tehuizen steeds vaker met de chipknip kan worden betaald, bij diensten aan de receptie, de kapper of de wasserette.
Behalve in de bejaardentehuizen is de knip is duidelijk in opmars in andere besloten gemeenschappen, zoals bijvoorbeeld voetbalstadions. Ook wordt zij vaker gebruikt door het verplicht elektronisch betalen in parkeerautomaten, in het openbaar vervoer of in snoepautomaten. Ondanks een half miljard euro aan introductiekosten, heeft het zeven jaar geduurd voor de chipknip, die in 1995 is ingevoerd, aan is geslagen. Pas sinds medio april van dit jaar is de Postbank gestopt met de concurrerende chipper en kent Nederland nog slechts één e-wallet-systeem. Werd er in 2001 nog slechts 31 miljoen keer gechipt (waarvan 22 miljoen keer met chipknip), dit jaar zal dat aantal volgens cijfers van Interpay – dat het binnenlands betalingsverkeer regelt – waarschijnlijk verdubbelen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
13 Reacties
Jonathan Marks
It will get their slowly, especially as you can queue jump at auto tellers because, unlike the cash machine, the Chip loader is hardly ever busy. Still find that a lot of parking meters in Amsterdam have not been programmed correctly after the euro change and reject quite a lot of cards. Personal safety does indeed play an increasingly important role out there. Paper notes have more than twice their original value, so the loss of 50 euro hurts a lot more than 50 guilders.
Lidewei
Diezelfde Rabobank heeft het geldopnemen aan de balie afgeschaft. Mijn moeder van 75 die zelfstandig woont, haalde altijd haar geld aan de balie maar wordt nu gedwongen om te pinnen en vindt dat heel erg onplezierig. Jammer dat dit stuk alleen maar de kant van de Rabobank belicht die eerst een servicedienst laten vervallen, maar waar niets over gezegd wordt en vervolgens de mooie sier wil maken. Nee, als je iets schrijft, schrijf dan het hele varhaal.
Rik Abo
Volgens mij is dit een verhaal over de chipknip die eindelijk een beetje aan slaat. Geen waardering van de dienstverlening voor ouderen van de Rabobank. Verwacht dan ook niet dat alle deze diensten hier behandeld worden (waaronder baliediensten).
Taco
"Nog dit jaar zal er in driehonderd van alle 1600 Nederlandse verzorgings- en bejaardentehuizen alleen nog maar kunnen worden afgerekend met de chipknip." Hoorde dat dit ook voor een grote universiteit gold. Alle automaten werden omgebouwd naar de e-wallet en na een jaar weer terug, omdat niemand meer wat kocht. Resultaat enorme kosten voor de universiteit. Lijkt mij dat de verzorgingstehuizen hun geld wel beter kunnen gebruiken.
Susan Verheij
De chipknip wordt door mijn oma van 88 als iets geweldigs ervaren. Maar niet zoals in het artikel vermeld wordt omdat er in het bejaardenhuis etc een chipautomaat staat etc. Zij en enkele bejaarde bekenden van haar zweren erbij omdat ze de muntjes van de euro niet herkennen. Ze zien het verschil niet, en al helemaal niet tussen de een en twee euro, vinden deze muntjes slecht leesbaar en dus vinden ze het veiliger om bij de AH en de Kaasboer te chippen en eventueel te pinnen. Bovendien zegt ze 'loop ik zo nooit met veel geld op zak'. Tot mijn verbazing constateerde ik dat bij haar. Ik had gedacht dat ze het lastig zou vinden en de bankpas enkel in de bank zelf zou gebruiken. Ze gaf toe voor de invoering van de euro het liefst gewoon met geld te betalen en telkens met grotere bedragen op zak te lopen. Van de nood een deugd maken dus.
Richard Paterson
En hoe zit het met de veiligheid? Als mijn kaart gestolen wordt, heeft iemand vrije gang om mijn kaart te gebruiken.
Rik Abo
Tsja, als je je portemonnee verliest, ben je ook je geld kwijt. Omdat dit een vergelijkbare situatie is, heet het ding ook de chipKNIP, maar goed beste Richard, ook daar gaat dit artikel niet over.
Erwin van Lun
't is waar. Eenmaal gewend, dan gebruik je de chipknip gemakkelijk. Door het Rotterdamse parkeerbeleid ben ik verplicht m'n chipknip op te laden. En betalen, dat is dan niet zo moeilijk meer. Gisteren betrapte ik mezelf erop bij een andere parkeermeter dat ik me ergerde dat ik toch weer muntjes nodig had; en die had ik net niet bij me. Misschien gaat het straks ook zo met de bejaarden. Eenmaal gewend 'durven' ze elders ook zo te betalen.
Heddeg
Rik, het spijt mij maar Richard heeft ergens wel gelijk (vind ik). Als je je portemonnee verliest, hoeft dat niet in te houden dat je ook je pinpas verliest. In het geval van chipKNIP, is dit in 9 van de 10 gevallen wel zo! Verder vind ik dat de Rabo het aanslaan van de chipknip niet moet zien als zijnde positief, want het houdt in dat mensen een alternatief hebben gezocht, naar aanleiding van het afschaffen van een andere dienst, of gebeurtenis (afschaffing baliediensten/Invoering euro). Als ik RABO zou zijn, zou ik mijzelf afvragen of dit gegeven als positief of negatief ervaren moet worden. Verder kan ik ook niet jubelen over de chipknip, dit omdat je lang niet overal kunt chippen. Plus dat ik graag overzicht heb over het geld dat ik op zak heb. De chipkniplezers die je indertijd kreeg van de bank gedurende de invoering van dit technisch hoogstandje werken niet meer sins de invoering van de euro. Ik ben absoluut niet bereid om een nieuwe aan te schaffen, ik vind dat dit de verantwoordelijkheid van de banken is. Zij voeren een nieuw betaalmiddel in, dan moeten zij er ook voor zorgen dat je kunt kijken hoeveel er nog op staat, en dan niet alleen wanneer je je chipknip gaat opladen o.i.d. gewoon op elke willekeurige plaats op elk willekeurig tijdstip. Net als ff snel kijken hoeveel geld er nog in je portemonaie huist. Maar de banken, zullen hier wel geen begrip voor op willen brengen. En zelfs als zij er begrip voor hebben zullen zij er geen actie op ondernemen. Hindert niets, we kennen het verhaal 'het zal eens geld kosten, tijdens introductie kan alles maar daarna is het geweest, ook zij konden zien dat de invoering van de euro een nieuw chiplezer vereist.
Taco
Erwin van Lun. Vraagje, hoe zit het in Rotterdam als je geen chipknip hebt, kan je dan niet parkeren? Hoe doen toeristen dat?
Arie vd Giesen
Eindelijk is chippen een beetje aan het inburgeren, maar vooral bij de winkeliers. Toen ik drie jaar geleden wilde chippen kostte dit 2 a 3 minuten, omdat de winkelier niet wist welke knoppen hij moest indrukken (1 andere) dan een pin betaling en het bedrag. Nu gaat het nagenoeg overal goed en vooral snel, en je zit niet met veel (vooral begin 2002) onbekend euro wisselgeld. Dit komt m.i. doordat steeds meer mensen het gemak van chippen aan het ontdekken zijn. Dus zoals de banken het wilden: snel en gepast betalen. Nu moet ik wel zeggen dat mijn werkgever de kantine al zo'n 3 jaar heeft omgebouwd zodat je alleen maar met chipknip kunt betalen, zodat er wel altijd geld op je pas staat. Maar dat ouderen gaan chippen lijkt me wat te vroeg gejuicht, mijn ouders van rond de 60 zijn net 'gewend' om te pinnen. Chippen (pas insteken, wacht op bedrag en akkoord klikken) is zeker makkelijker dan pinnen voor ouderen. Maar heb je wel eens bij de supermarkt achter iemand gestaan die over zijn pinbetaling wel 5 minuten deed omdat die pincodes zo moeilijk te onthouden zijn :-). Allemaal aan de chipknip en de kassa wachtrijen worden korter! Eén ding ontbreekt nog op de chipknip: een ingebouwde saldo lezer! Dan is ie perfect.
Laurens van den broek
Ik had tot de invoering van de euro zelfs meer dan 1 saldo lezer voor mijn chipknip, omdat deze nu niet meer kunnen functioneren met de euro heb ik een tijd lang mijn chipknip niet gebruikt: met een saldo lezer op zak voelde ik steeds het gemak van de chipknip, je ziet gelijk wat je bij je hebt en je laatste paar transacties. Ik ben onlangs langs een aantal banken gegaan om een nieuwe saldo lezer te bemachtigen, de Rabobank was de enige die na even zoeken mij er een kon bieden die volledig geschikt was voor de euro, de ABN AMRO bank kwam met het verhaal dat het een eenmalige actie o.i.d. en ze verwezen mij naar een boekhandel of postkantoor!? Nog een belangrijke boodschap voor de mensen die denken dat ze alleen bij de bank hun saldo kunnen checken: bij elk pin-apparaat kunt u uw saldo lezen door opde ?-toets te drukken.
joep oberendorff
Als student aan de faculteit Industrieel ontwerpen van de TU delft weet ik dat een aantal medestudenten werken aan een ingebouwde saldolezer in chipkaarten. Deze kaarten werken zo dat als je ermee schud er genoeg energie word opgewekt om het saldo enige seconden zichtbaar te maken. Het idee is nog in een vroeg stadium, maar als het eenmaal werkt ben ik er zeker van dat het zeer snel in de chippassen gebouwd zal worden. Dan is de chippas pas echt een goed product.