Deel dit artikel
-

Amsterdam wil glasvezel voor alle woningen en bedrijven

Amsterdam wil zelf alle vierhonderdduizend woningen en bedrijven een glasvezelverbinding aanbieden met snelheden van minimaal 100 megabit per seconde. Als de uitrol van het netwerk aan de markt wordt overgelaten, bestaat de kans dat alleen rijkere buurten worden aangesloten. Dat zegt wethouder Saskia Bruines (ICT-beleid).

Het nieuws werd vanochtend gebracht door De Volkskrant . Wethouder Bruines stelt in die krant dat een glasvezelnetwerk van het grootste belang is voor de economische infrastructuur van Amsterdam. In de hoofdstad is inmiddels elf procent van de beroepsbevolking werkzaam in de ICT-sector.

De kosten voor het project worden door onderzoeksbureau M en I geraamd op maximaal 800 miljoen euro. Per consument zouden de abonnementskosten neerkomen op 50 euro per maand. De gemeente zou een kwart van de kosten voor zijn rekening moeten nemen, de rest moet uit de private sector komen.

Amsterdam meent dat het nu voorgestelde project een grotere aantrekkingskracht zal hebben op beleggers dan oudere plannen. De ambitie om alle woningen en bedrijven aan te sluiten zou het project interessanter maken. Het college van Burgemeester en Wethouders gaat nu onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Het kan nog wel tien jaar duren voordat het netwerk realiteit is, aldus De Volkskrant.

Deel dit bericht

3 Reacties

Rob Troostwijk

Staat u mij toe dat ik even een lachbui krijg.

Gosse AdB

KENGETALLENEnkele kengetallen die in bovenstaand artikel worden genoemd:* 10 jaar* 100 Megabit* 400.000 woningen* 50 euro per maand* 800 miljoen euro RELATIVATIEEen snelheid van 100 Megabit lijkt aardig op dit moment, maar wat is de wens over 10 jaar als het plan tot uitvoer is gekomen? Het bedrag van euro 50,- per maand is min of meer vergelijkbaar met hetgeen de huidige internet toegang aanbieders via ADSL en de kabel vragen voor hun deplorabele diensten. Voor de inmiddels 11 procent van de Amsterdamse beroepsbevolking (wat is echter de definitie van deze groep?) is dit een aanvaardbaar bedrag, rekeninghoudend met de inkomens van déze groep. Gezien het socio-demografische profiel van het merendeel van de Amsterdammers blijft dit bedrag behoorlijk pittig. CITAAT'Als de uitrol van het netwerk aan de markt wordt overgelaten, bestaat de kans dat alleen rijkere buurten worden aangesloten'. RIJKERE BUURTENVoor een bedrag van euro 800 miljoen zouden volgens het plan alle 400.000 woningen in Amsterdam worden aangesloten. Dit is een investering van 2000 euro per woning. Dit lijkt me een redelijk ambitieus bedrag en meer passend in de prospectus van World-Online en het debacle van deze club in het 'Friends & Family' programma van begin 2000. ARMERE BUURTENGezien de door de wethouder genoemde investering van euro 2000 per woning, lijkt mij het volgende een beter idee. Installeer in elke woning een PC met ADSL- of kabel-internet aansluiting (2000 euro is momenteel ruim kostendekkend), waarvan een kwart van de kosten naar de gemeente Amsterdam gaat en de rest van de kosten aan het bedrijfsleven wordt berekend. De bewuste wethouder zal zeker partijen kunnen vinden die deze rest van de investering zouden kunnen willen dragen. Door de enorme toename van het aantal abonnees is de kostprijs per maand van euro 50 zeker sterk onderhandelbaar en daarmee beter draagbaar voor de rest, niet IT, bevolking van Amsterdam. CONCLUSIEHoewel met deze oplossing geen snelheid van 100 Megabit wordt gehaald, is wel de gehele Amsterdamse bevolking met een acceptabele snelheid online. Dat lijkt mij een belangrijke en eerste stap. Over 10 jaar (of, zeker minder) zien we wel weer wat de behoefte van de gebruikers zal zijn. Wellicht werpt dan een nieuwe 'visionaire' wethouder zich op om de volgende stap in de 'vaart der volkeren' te nemen. Toch een beetje jammer dat een wethouder zich laat meeslepen in de 'vaart der volkeren' onder invloed van achterhaalde ideeën.

Gosse AdB

Wel grappig, geen commentaar op mijn reactie. Heb ik de waarheid in pacht? Hebben de wethouders het te druk met het lezen van het boek van de VU (géén UvA!) professor Pim? Beetje jammer. Beglasvezeld Amsterdam had een aardige discussie kunnen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond