Twinning Eindhoven gaat dicht

Twinning heeft per 1 maart de huur opgezegd van de vestiging in Eindhoven. Het aantal deelnemingen dat in het pand was gevestigd, was sinds de oprichting in april 2000 gedaald van zeven naar twee. De exploitant van het pand, NV Rede, heeft wel beloofd een "unit" binnen het pand vrij te houden voor eventuele nieuwe Twinning-deelnemingen.
Het vertrek van Twinning uit Eindhoven heeft direct te maken met het geringe aantal regionale deelnemingen. Volgens Jack de Turck, waarnemend directeur van NV Rede , was destijds met Twinning een afspraak gemaakt over de aanbreng van startende ICT-bedrijfjes. Rede zou dertig procent van het pand vullen, Twinning de overige zeventig. Dit laatste percentage is alleen in het beginstadium gehaald, toen minister Jorritsma het pand opende in april 2000. De Turck: "We zijn tevreden over de rol die Twinning in de regio heeft gespeeld, maar we hadden verwacht dat meer start-ups zouden worden aangebracht." Twinning heeft volgens hem welgeteld nul kandidaten aangebracht. Rede zelf zou er zeven hebben gworven.
Het aantal van zeven Twinning-deelnemingen dat er bij de opening was, is tegelijkertijd gedaald naar twee. Het zijn In2Sports en MetaObjects. Deze bedrijven zullen ondanks het vertrek van Twinning blijven waar ze zitten, aldus De Turck. De helft van het pand staat momenteel leeg, maar dat ligt in lijn met de verwachtingen. "Wij hadden uitgerekend dat het vier jaar zou kosten om het gebouw voor negentig procent gevuld te krijgen", aldus De Turck. "De formule waar wij voor kozen ging uit van vierduizend vierkante meter kantooruimte."
Marc Klamer, de woordvoeder van Twinning, ontkent dat Twinning zenvetig procent van het pand in Eindhoven moest vullen. "Onzin", zegt hij. "Wij hebben dat nooit toegezegd. Wij doen in risicokapitaal, niet in onroerend goed. Wij huren slechts een gedeelte van het pand. Het is wel zo dat we onze kantoorruimte hebben gehalveerd." De reden daarvoor vloeit volgens Klamer voort uit de doelstellingen van Twinning. "Twinning centra zijn altijd dicht bij technische universiteiten opgezet, in Delft, Eindhoven en Twente bijvoorbeeld. Het zijn plekken waar we kennis, infrastructuur en contacten bij elkaar brachten. Het stond al vanaf het begin vast dat op termijn regionale partijen onze taken zouden overnemen. Zij kunnen dat vaak beter organiseren dan Twinning. "
Klamer beweert verder dat het Twinning Center in Eindhoven nog voor negentig procent is gevuld. Hij erkent dat dit niet allemaal deelnemingen van Twinning zijn, maar die voorwaarde zou er nooit geweest zijn.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Jan Jansen
Als het inderdaad al vanaf het begin vaststond dat Twinning zich op termijn terug zou trekken, was het wel zo netjes geweest als Jan Uylings en kornuiten het mega-pand in Eindhoven niet voorzien hadden van een glazen pui met daarop meer dan levensgroot: TWINNING.Het Eindhovense Twinning-center is gewoon een dure misrekening. Zoals, naar ik meen de directeur van Meta Objects, bij de opening van het Twinning Center al aangaf: IT bedrijven willen eigenlijk helemaal niet in Eindhoven zitten. Al was het alleen maar vanwege het gebrek aan internationale uitstraling. Als je tegen je Australische klant zegt dat je in Amsterdam gevestigd bent, begrijpt iedereen het meteen waar je het over hebt. Bij Eindhoven kan niemand zich een voorstelling maken.Het was ook een misrekening om te denken dat startende IT-bedrijven de hoge huurprijzen die Twinning vraagt, op kunnen of willen hoesten. Zeker als ze twintig meter verder in een bedrijvenpand van de technische universiteit exact dezelfde faciliteiten kunnen krijgen voor een fractie van de prijs die Twinning vraagt. Groet,Jan
James
Zeer bedenkelijk!! Ok, dicht, maar what about de failliete dotcommers?Wie denkt daar nog aan?De staat kan zich zo'n blunder wel permiteren; als het slecht gaat doen ze er gewoon weer 25 miljoen bij…. De bedrijfjes en hun initiatiefnemers die zich wel hebben ingelaten met Twinning zitten nu met de kater!!Hoe wordt hier een oplossing voor bedacht???Wie betaalt hun ellende?? Gelukkig zijn er niet meer starters in dit zeer bedenkelijke initiatief van de overheid gestapt!
Kees Rovers
Beste Jan Jansen. Sta mij toe dat ik reageer op twee opmerkingen in uw reactie; Een over uw klant uit Australie die zich geen voorstelling kan maken bij Eindhoven en zeg Amsterdam dan begrijpt hij onmiddelijk waar het over gaat. De tweede: IT bedrijven willen hier al helemaal niet zitten. Deze discussie heb ik als voormalig directeur van de Stichting Regio Eindhoven Digitaal al vaak gevoerd en met name met Amsterdammers. Het lijkt een beetje op de discussie tussen supporters van Ajax en PSV, niet helemaal ontdaan van (wederzijds) chauvinisme. Objectief gezien heeft Eindhoven een uitstekende internationale reputatie en is nu al meer dan 100 jaar een uitstekende vestigingsplaats voor high-techbedrijven w.o. IT en Multi mediabedrijven. Met uw welnemen schaar ik MultiMediabedrijven bij IT bedrijven. Daar ligt ook de kracht van Eindhoven. Er is een duidelijk verschil met Amsterdam. Amsterdam heeft iets wat Eindhoven niet heeft en omgekeerd. Amsterdam is zeer in trek bij de content creerende bedrijven. Voortgekomen uit de decennia lange tradities als hoofdstad van reclamebureaus en studios. De grachtengordel is iets waar Eindhoven jaloers op kan zijn. Bedrijven als Lost Boys voelen zich beter in Amsterdam dan in Eindhoven. Zoals je weet gaat Multi Media over Audio/Video en Data. Ik durf te beweren dat er geen plaats op de wereld is die zo'n lange traditie heeft als het gaat over de ontwikkeling van technieken die met Audio Video en Data te maken hebben dan Eindhoven. Dat weten ze verdomd goed in Japan, in de VS, in Rusland en ook in Australie. Op de hele wereld betaalt de consument nog steeds een bedragje aan rechten bij de aankoop van een Audio of Video Cd die in Eindhoven werd ontwikkeld. Er staat in het park in Eindhoven een monument uit de jaren dertig opgericht ter gelegenheid van de eerste en langste draadloze verbinding ter wereld. Duizenden patenten en octrooien op wat vandaag aangeduid wordt als multi-media (audio/video en data) vinden hun oorsprong in Eindhoven en niet alleen van Philips. De TU Eindhoven (Prof. Khoe) heeft nog steeds het wereldrecord op de Digitale Snelweg (aantal bits per seconde over een glas over een bepaalde afstand). Het is dus niet verwonderlijk dat McKinsey Eindhoven op de top 25 lijst plaatste van de ICT regios in de wereld. Als web designer tijdens de Internethype voel je je waarschijnlijk gelukkiger in Amsterdam, wil je meer in de richting van fundamentele ontwikkeling kom dan naar Eindhoven. Veel high-tech bedrijven zijn hier al gevestigd en die paar vierkante meter in Twinning komen ook wel weer vol als deze marktconform worden aangeboden.