Deel dit artikel
-

Bestedingen e-commerce meer dan verdubbeld

Nederlanders hebben het afgelopen jaar 888 miljoen euro online besteed. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met het jaar 2000, toen 426 miljoen werd uitgeven. Dit blijkt uit onderzoek van IDC Research.

Aan het eind van 2001 gebruikten ongeveer 8,1 miljoen mensen minstens één maal per kwartaal het internet. Dit komt overeen met ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking. Van deze groep had ongeveer eenvijfde een online aankoop gedaan.

Volgens Renske Ellens, senior analist bij IDC Benelux , geldt de angst voor fraude met creditcards nog steeds als de belangrijkste reden om geen online aankoop te doen. "De gemiddelde Nederlander schijnt het ook moeilijk te vinden om de kwaliteit van producten en diensten online te evalueren", aldus Ellens. Boeken, cd's en reisgerelateerde producten zijn de meestgenoemde productcategorieën. IDG ondervroeg hiervoor duizend consumenten. Vorig jaar gaf 21 procent aan een reisproduct te hebben gekocht, tegen 2 procent het jaar ervoor.

IDC signaleerde verder dat vergeleken met andere Westeuropese landen er in Nederland relatief veel vrouwen actief het internet gebruiken. Toch doen veel van hen geen online aankoop. Het percentage vrouwen dat iets via het internet kocht bedraagt 38 procent van het geheel. Ellens verklaart dit door te stellen dat Nederlandse vrouwen nog weinig participeren in het arbeidsproces. Het meest gebruikte betaalmiddel is nog steeds de creditcard, aldus Ellens. Vooral mensen met een fulltime baan blijken in het bezit te zijn van een creditcard en dat zijn in de meeste gevallen mannen.

Deel dit bericht

3 Reacties

tom

Volgens Renske Ellens, senior analist bij IDC Benelux, geldt de angst voor fraude met creditcards nog steeds als de belangrijkste reden om geen online aankoop te doen"".Ik vind dit zo'n opmerking van niets. Er zijn in NL opvallend veel mensen ZONDER creditcard. Die doen al nauwelijks online aankopen, temeer omdat ze zeer waarschijnlijk niet onder de doelgroep vallen. Dan zijn er nog tal van andere betaalopties, als rabo direct of gewoon accept giro, of rembours, voor de mensen zonder creditcard. maar die mensen bestellen gewoonweg niet online. waarschijnlijk bankieren ze ook niet online. Kijk naar uw moeder, misschien wel een creditcard, maar niet online kopen en al helemaal niet online bankieren. gewoon acceptgirootje uitschrijven en de stad in. Waarom wordt niet eens een fatsoenlijk onderzoek tussen deze relaties gehouden? dus: Volgens Renske Ellens, senior analist bij IDC Benelux, geldt de angst voor fraude met creditcards nog steeds als de belangrijkste reden om geen online aankoop te doen BIJ MENSEN ZONDER CREDITCARD>.

Andre van Brussel

Jammer dat de feiten samengevat zijn. Maar met een beetje rekenwerk: 8,1 miljoen die eens per kwartaal internetten en daarvan 1/5 deel een aankoop deed maakt: 1,6 miljoen mensen met een aankoop. Dat is per internetter 550 euro aan online aankopen per jaar (888 / 1,6. Ofwel zo'n 45 euro per maand. Dat zijn een hoop boeken en CD's normaliter, maar als 21% van hen een reisaankoop heeft gedaan wordt het anders. Voor een gemiddelde reis van 2 personen schat ik 800 euro, waardoor de teller komt op 270 miljoen (21% van 1,6 miljoen * 800 euro). Dat betekent dat aan niet-reisartikelen altijd nog 32 euro per maand wordt uitgegeven. Niet gek. Ondanks de relatief grote omzet van een reisaankoop in relatie tot een boek daalt de gemiddelde omzet maar met 13 euro per maand. Maar ik ben wel geinteresseerd wat die aankopen dan zijn, en wat dit betekent voor het jaar erop. De omzetgroei in aflopende vorm schat ik op:1. het 4/5 deel dat nog geen aankopen doet.2. de helft van degene die nog niet 1 keer per kwartaal internet.3. het 1/5 deel dat wel koopt nog meer laten kopen. Alleen bij de 1e groep zou een mogelijke hindernis van de credit-card een rol spelen. Toch jammer dat de feiten samengevat zijn.

Martijn van Dam

In het kader van mijn afstudeeronderzoek heb ik literatuuronderzoek gedaan naar redenen waarom mensen wel of niet online bestellen. Ik sta dan ook echt te kijken van de reden die Renske Ellens (nota bene senior analist) geeft waarom vrouwen minder online kopen dan mannen. Zij beweert, dat de hoofdreden is, dat vrouwen minder vaak een creditcard bezitten. Uit de publicaties die ik heb bestudeerd blijkt overduidelijk dat vrouwen vaak een ander type consument zijn dan mannen. Geheel in lijn met de vooroordelen blijkt uit onderzoeken, dat mannen vaker kiezen voor het gemak, terwijl vrouwen vaker gericht zijn op het winkelplezier of de wens om een product zelf te kunnen beoordelen. Nu weet ik wel dat wij in Nederland de neiging hebben de verschillen tussen mannen en vrouwen te willen negeren, maar hier spelen deze verschillen wel degelijk een rol! Ook is haar stelling, dat het niet doen van een online aankoop voornamelijk te maken heeft met angst voor creditcardfraude veel te kort door de bocht. Er zijn tal van factoren die een rol spelen. Vertrouwen is weliswaar één van de bottlenecks, maar het betalingssysteem is maar één van de factoren, die dat vertrouwen beïnvloeden. Zo blijkt dat consumenten bij sommige aanbieders sowieso geen aankoop willen doen, terwijl ze in andere gevallen zonder meer alle risico's trotseren. De vraag of wel of niet online gekocht wordt is afhankelijk van zoveel variabelen, dat het weinig geloofwaardig is om de keuze om niet te kopen te reduceren tot het vertrouwen in het betalingsmechanisme.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond