Deel dit artikel
-

UPDATE: KPN en ABN Amro stoppen Money Planet

KPN en ABN Amro zijn met het samenwerkingsproject Money Planet gestopt. Daarmee wilden beide partijen financiële diensten via internet aanbieden. De verslechterde markt voor internetbedrijven en de omvang van het project zorgden ervoor dat het niet snel genoeg winstgevend zou worden, aldus beide bedrijven. KPN overweegt toch – op kleinere schaal – een online financiële dienst op te zetten, eventueel met een andere partij.

Vorig jaar kondigden ABN Amro en KPN de joint venture Money Planet aan. Met deze dienst, die als een verzelfstandigd bedrijf actief zou worden, wilden beide partijen zowel bankzaken als verzekeringen aanbieden via internet. De bedoeling was ook dat Money Planet gekoppeld zou worden aan de sites van Planet Internet.

Money Planet zou internetters ondermeer een lopende rekening bieden, en de mogelijkheid tot creditcardbetalingen en het handelen in effecten. Verder zou het ook actief worden op het gebied van verzekeringen, die aangeboden zouden worden door derde partijen. Volgens KPN-woordvoerder Michel Hueber werd het project vooral hierdoor grootschalig. "Om via Money Planet ook derde partijen diensten te laten aanbieden moesten er veel systemen aan elkaar gekoppeld worden." Dat vergde omvangrijke investeringen.

Tot op heden is er door beide partijen "voor enkele miljoenen guldens" in het project gestoken, zegt Hueber. "Het gaat voornamelijk om zaken als personeelskosten." Bij de start van de joint venture kondigden KPN en ABN Amro nog aan dat ze 150 tot 200 miljoen euro in Money Planet zouden steken. Kosten voor het opbouwen van het systeem, en kosten voor marketing – wat een belangrijk deel van het budget zou opslokken – waren nog niet gemaakt. KPN ontkent dat het stopzetten van Money Planet met de eigen financiële positie te maken heeft. "Nee, dat is niet de reden," zegt woordvoerder Hueber. "Het geld was al gereserveerd. Maar in de huidige opzet zagen we geen kans om dat op korte termijn terug te verdienen."

KPN heeft het plan om een online financiële dienstverlener te worden niet geheel overboord gezet. "We overwegen om toch een financiële dienst online op te zetten, en zullen op zoek gaan naar een geschikte partner daarvoor. Dat kan ABN Amro zijn, zegt Hueber, maar wellicht ook een andere financiële dienstverlener. Het project zal dan waarschijnlijk wel kleinschaliger opgezet worden, waarbij het aanbieden van verzekeringsdiensten door derde partijen achterwege zal blijven.

Hoewel KPN wel toekomst ziet in een online financiële dienst is het niet een initiatief van ABN Amro geweest om Money Planet te beëindigen, zegt een woordvoerder van de bank. "Het is een gezamenlijk besluit geweest. We hebben geconcludeerd dat de financiële toekomst van Money Planet niet aan de eisen voor rentabiliteit van zowel KPN als ABN Amro zou voldoen."

"De opzet van Money Planet vonden we niet haalbaar," zegt de woordvoerder, "maar het betekent niet dat we geen toekomst zien in een dergelijke opzet om aan financiële dienstverlening via internet te doen."

Er is niet overwogen om een afgeslankte vorm van Money Planet te laten doorgaan zegt woordvoerder Hueber van KPN. "Dat paste niet binnen de opzet zoals we die voor Money Planet hadden bedacht."

Zie ook:
ABN en KPN investeren 200 miljoen euro in financiële dienstverlener

Deel dit bericht

7 Reacties

Jeroen van Velzen

Voldoet niet aan Rentabiliteitseisen?! Daarvoor moet je (als bank nota bene) eerst miljoenen uitgeven om erachter te komen?

Pete Richards

We hebben het hier over ABN Amro, Jeroen. Het kleine jongetje dat graag met de grote banken wil meespelen, maar elke keer weer op zijn bek gaat. Eerst stoppen ze Maxtrad. Nu money planet. Dat krijg je als je stragie erop gebaseerd is ook 'iets met internet' te doen. Wat hebben ze daar nooit geweten. Wanneer worden deze cententellers uit hun lijden verlost en overgenomen door een échte bank?

Frank Scheelen

In de aankondiging vermeldde men te verwachten binnen vier jaar een miljoen klanten in heel Europa te hebben. Om uit de kosten te komen zou iedere klant dus zo'n 200 euro moeten opbrengen. Dat lijkt me op zijn zachtst gezegd nogal optimistisch: verwachtten ze nu werkelijk dat we massaal onze ziektenkosten via het net zouden gaan regelen?

Daniel van Houdt

Ziektekosten niet. Daarentegen zijn er genoeg andere productgroepen te onderscheiden die wel via het web aangeboden kunnen worden. Niet voor niks zulen er de komende jaren 6000/7000 arbeidsplaatsen verdwijnen. De migratie van standaard werkzaamheden, die via het huidige distributiekanaal kantorennet aangeboden worden, zal wel degelijk doorgaan richting het internet en daar een goede kans van slagen hebben. En wat betreft de rendementseis. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe strategie is aandeelhouderswaarde. Ik ben van mening dat als je dit met een hoop tromgeroffel uitdraagt naar je aandeelhouders je dit ook waar moet maken. Anders wordt je keihard afgestraft en wellicht zelfs overgenomen. Activiteiten die niet aan deze eis voldoen moeten dus afgestoten worden? Weer zo'n Amerikaanse korte termijm beslissing! Doe mij maar stakeholdersvalue!

Ernst

De beste stuurlui staan ook in de e-commerce aan wal! Laten we niet vergeten, beste dotcom specialisten, dat het erg dapper is van de raad van bestuur is om terug te komen op een beslissing. Op korte termijn enig gezichtsverlies lijkt me beter dan je miljoenen te storten in een project dat niet langer voldoet aan de nieuwe rendements eisen. Heeft een ieder geen voordeel bij voortschrijdend inzicht.Het meest spijt het me dat ook dit bericht niet echt stimulerend is voor onze industrie. The trouble with (e-)commerce… Ernst , webwarrior te Haarlem

Johan Blank

Jammer, jammer, jammer.Het is vooral heel erg jammer dat deze twee partijen gezamenlijk niets hebben kunnen realiseren. De koppeling van de infrastructuur van de ABN-AMRO en KPN biedt enorme mogelijkheden voor onder andere het betalingsverkeer. Waarom is er op dit gebied niets ondernomen maar wilde men net als tientallen anderen verzekeringen verkopen via Internet? 

Matthijs Kanis

Iedereen wist dat dit plan al bij voorbaat gedoemd was te mislukken. Echt serieus is het nooit geweest; meer een stunt om de aandelenkoersen omhoog te krijgen (toen werkte dat nog: we gaan iets met internet doen).Het is toch geen toeval dat ABN de beursgang van KPN Mobiel wilde begeleiden?Nu die beursgang (even) van de baan is, en internet minder gaat geen reden meer voor deze marketingactie. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond