Industry Wire

Betere zorg rondom delier door digitaal leren

Na een e-learningcursus van Noordhoff Health over delier hebben verpleegkundigen meer kennis over deze aandoening en gebruiken ze vaker een screeningsinstrument om hoogrisicopatienten te identificeren. Dit blijkt uit een onderzoek van onderzoekers van het NIVEL in gepubliceerd in het tijdschrift BMC Geriatrics.

De wetenschappers van het NIVEL verzamelden gegevens in 18 ziekenhuizen over een periode van 11 maanden. Ze plozen daarvoor ruim 3000 dossiers na van patiënten van 70 jaar en ouder. Meer dan 1100 verpleegkundigen kregen de uitnodiging om de e-learningcursus te volgen. De conclusie van het onderzoek is dat verpleegkundigen die de cursus volgden, betere zorg verleenden aan ouderen: ze screenden meer oudere patiënten op deliriumrisico en namen bij hoogrisicopatiënten vaker maatregelen ter preventie. Ook was hun kennis vergroot over deze aandoening.

Waardevolle toevoeging
Een op de vier oudere patiënten boven de 65 jaar krijgt tijdens een opname in een ziekenhuis een delier. De plotselinge verwardheid kan optreden als gevolg van bijvoorbeeld een ziekte, operatie of ziekenhuisopname. De kans op complicaties neemt toe, bijvoorbeeld doordat de verwarde patiënt uit bed valt of eigenhandig een infuus verwijdert. Hierdoor duurt de opname vaak langer en neemt de kans op overlijden toe. Het is daarom belangrijk symptomen van een delier zo snel mogelijk te herkennen en preventief het risico op deze aandoening te screenen. NIVEL-programmaleider prof. Cordula Wagner: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat e-learning voor ziekenhuizen een waardevolle toevoeging is om de kwaliteit van zorg voor oudere patiënten te verbeteren. Het betreft een kwetsbare groep mensen die deze extra aandacht zeker verdient.’

Betere kwaliteit
André Matera, business unit manager van Noordhoff Health is blij met het onderzoeksresultaat: ‘Onze ambitie is om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door verpleegkundigen, studenten en andere medewerkers te helpen bij hun persoonlijke ontwikkeling en het bijhouden van hun kennis. Dit wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de e-learningcursus die wij hebben ontwikkeld voor het behandelen van delier, bijdraagt aan die betere kwaliteit. We vertrouwen erop dat dit ook geldt voor onze andere cursussen, omdat deze opgebouwd zijn volgens hetzelfde didactische model. Ze hebben dezelfde inhoudelijke kwaliteit en sluiten net als onze deliercursus aan bij de laatste landelijke protocollen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht