KENMERKEN DOELGROEP MONITOR NU OOK BESCHIKBAAR IN NMO LUISTERONDERZOEK

De set achtergrondkenmerken van panelleden die aan het NMO Luisteronderzoek meedoen, is aangevuld met meer dan duizend kenmerken uit de Doelgroep Monitor (DGM). Hierdoor worden rijkere doelgroep-analyses mogelijk met betrekking tot interesses, activiteiten en het gebruik van producten en merken in verschillende situaties, zoals vakanties, vervoer, persoonlijke verzorging, voeding en financiën. De datafusie tussen DGM en het NMO Luisteronderzoek is uitgevoerd door ABF Research en werd begeleid door de Data Science Expertgroep van NMO. Om te komen tot de meest geschikte manier van datafusie zijn verschillende methoden getest.
DGM is een grootschalig continu onderzoek onder jaarlijks 10.000 respondenten van 13 jaar of ouder. In DGM wordt gedetailleerde informatie verzameld over vrijetijdsbesteding, interesses en activiteiten, gebruik van producten en merken op gebied van cosmetica, voeding, apparatuur en financiën, over autobezit en gebruik, winkelbezoek en waarden. Het onderzoek bevat een schat aan informatie over de Nederlandse consument. Door deze informatie te koppelen aan de bereiksonderzoeken van NMO ontstaat een rijke bron voor strategische doelgroepanalyses en mediaplanning.
Voor mediaplanning en inzichten met betrekking tot het desbetreffende mediumtype adviseert NMO om de gecombineerde dataset te gebruiken. Hiermee kunnen vragen beantwoord worden zoals: “Welke zender is geschikt om mensen te bereiken die geïnteresseerd zijn in sport?”, of: “Hoe effectief is zender X voor het bereiken van mensen die anti-roos shampoo gebruiken?”. Voor inzicht in het profiel van de op DGM gebaseerde doelgroepen, is het beter om rechtstreeks de Doelgroep Monitor te raadplegen.
DGM-kenmerken maken al standaard onderdeel uit van de NMO Print en Merken Monitor en zijn nu dus ook beschikbaar in de dataset van het NMO Luisteronderzoek. Vervolgens zullen de kenmerken ook worden toegevoegd aan de dataset van het NMO Kijkonderzoek en NMO Online.
Jaarlijks vindt er een update plaats aan de hand van de nieuwste DGM-gegevens. Per kwartaal zal de DGM-informatie voor nieuwe panelleden in de diverse bereiksonderzoeken worden toegevoegd aan de data.
Over NMO
Nationaal Media Onderzoek (NMO) is een initiatief van de vier organisaties voor mediabereiksonderzoek in Nederland: Stichting KijkOnderzoek (SKO), Nationaal Luister Onderzoek (NLO), Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM) en Verenigde Internet Exploitanten (VINEX). Via deze organisaties zijn alle grote Nederlandse media-exploitanten, uitgevers en omroepen betrokken, evenals de ‘bond van Adverteerders’ (bvA) en het ‘Platform Media Adviesbureaus’ (PMA). Stichting Buitenreclame Onderzoek (BRO) maakte in 2022 de samenwerking met NMO bekend. Het is de bedoeling dat (Digitale) Out of Home in 2024 een volwaardig onderdeel van NMO gaat uitmaken.
Door het kijken, luisteren, lezen en internetten van de Nederlandse bevolking te combineren in één geïntegreerd systeem, zal NMO diepere inzichten leveren om de Nederlandse mediaconsument beter te begrijpen en rijkere currencies en standaarden voor alle media mogelijk te maken. De nieuwe aanpak zal adverteerders en bureaus in staat stellen de prestaties van mediakanalen te optimaliseren, zowel afzonderlijk als gecombineerd in één crossmediale campagne.
Ipsos en Kantar Media werden aangesteld om één geïntegreerd meetsysteem te ontwikkelen dat de standaarden van tv/video, radio/audio, print (magazines en nieuwsmedia) en internet voedt. Het systeem voldoet aan de hoogste normen en eisen voor ontwerp, dataverzameling en dataverwerking.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.