-

2018 wordt het jaar waarin we gaan betalen met wearables

Geen rammelende munten meer in je zak, niet meer wanhopig op zoek naar die rondzwervende bankkaart en geen volgestopte broekzakken meer – de fysieke portemonnee zou in de komende jaren wel eens iets uit het verleden kunnen worden, nu de wereld steeds meer open staat voor de mogelijkheden van wearables. Dit jaar zal deze methode doorbreken.

Wearable devices – ooit nog beperkt tot simpele taken als het tellen van je stappen of het meten van je hartslag – krijgen nieuw leven in geblazen door het toevoegen van een betalingsfunctie. Voorspeld wordt dat maar liefst 62% van de wearables in 2020 zal beschikken over een betalingsfunctionaliteit.

Vertrouwen in contactloos betalen

De groei in de markt van de wearables wordt aangewakkerd door het vertrouwen van de consument in contactloze technologie. In de tweede helft van 2015 groeide het aantal contactloze betalingen in Europa met bijna 170% ten opzichte van het jaar ervoor en in 2016 is het aantal zelfs verdriedubbeld. Maar liefst bijna 50% van alle betalingen in Nederland is op dit moment al contactloos.

Hoewel de snelheid waarmee een betaling gedaan kan worden belangrijk is, staat veiligheid natuurlijk voorop. Contactloos betalen had ook een paar jaar nodig voordat het van de grond kwam. Betalen met wearables staat nu, dankzij verbeterde beveiliging, op een omslagpunt waarbij massale acceptatie dichterbij is dan ooit.

Een nieuw assortiment wearables

Deze beveiliging maakt de weg snel vrij naar nieuwe en innovatieve wearables van smartwatches met Samsung Pay, Android Pay of Apple Pay naar smartwatches met fitnessfocus zoals Garmin Pay of Fitbit Pay en zelfs stijlvolle ringen. Deze flexibiliteit maakt wearables gewilde must-haves, meer dan de bankkaart ooit had durven dromen. En dit is nog maar het begin, met tokenisatie is het namelijk mogelijk is om allerlei soorten gadgets om te zetten in veilige betalingsplatforms. Denk aan auto’s, tv’s en zelfs koelkasten.

ABN AMRO heeft recent de volgende stap aangekondigd in het testen van nieuwe wearables als betaalmethode samen met 500 van haar klanten. Tijdens een pilot van vier maanden die start in juni dit jaar, kunnen klanten ervaren hoe het is om contactloze Maestro-betalingen te doen met een ring, horloge, armband of sleutelring. Hun feedback kunnen ze realtime delen in een app. ABN AMRO is de eerste bank die wereldwijde betalingen – gekoppeld aan een lopende rekening – met een wearable mogelijk maakt.

Met het Mastercard Tokenization-systeem (MDES) voldoen de producten die in de pilot worden gebruikt aan alle vereisten voor betrouwbare en veilige betalingen. Dit systeem is een van de hoofdredenen waarom draagbare betalingen veiliger dan ooit zijn. Betalingen worden beveiligd met het gebruik van een wachtwoord, pincode of vingerafdruk die overeen komt met degene die je op je smartphone gebruikt.

Einde van het broekzakkentijdperk?

De toekomst zal alleen maar meer innovatie brengen naarmate meer en meer items geschikt worden om betalingen mee te doen. Een aantal bedrijven werkt concreet aan deze volgende stap, met een samenwerking tussen Levi’s, Jacquard en Google die de kroon spant. Hun Commuter Trucker Jacket heeft contactloos betalen ingebouwd in de mouw.  Dus als je jas binnenkort in staat is om te betalen, waarmee ga je dan je zakken van je jas nog vullen?

Deel dit bericht

4 Reacties

ik kon het niet laten ;)

Binnenkort komt er een condoom op de markt waarmee je contactloos kunt betalen op de Wallen … psrt

Oud nieuws

Dit kon in juni 2015 al met de Apple Watch. Wanneer wordt deze techniek eindelijk ondersteund in Nederland??

Apple

@Oud nieuws. De Nederlandse banken ondersteunen al langer contactloos (NFC) betalen via open platforms zoals Android, het is eerder een probleem dat Apple de contactloze chips in haar apparatuur op slot heeft zitten en andere partijen hier geen gebruik van kunnen maken. Ik betaal met mijn smartphone al een tijdje contactloos.

ferdinandes

Dit zou voor mij wel een reden zijn om een nieuwe smartwatch te kopen. De huidige voldoet prima, maar heeft geen actieve nfc chip (er schijnt wel 1 in te zitten die niet geactiveerd is).
@Oud nieuws, ik betaal al 2 jaar met mijn telefoon en met sommige smartwatches moet het ook mogelijk zijn mits de bank app het toestaat. Apple is wederom degene die achteraan komt door zijn platform niet open te stellen. Maar daar heb ze vast een voor hen goede reden voor.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond