-

33 Prachtige webdesign inspiratiesites

Ben je het met me eens dat het VERDOMD moeilijk kan zijn om de juiste inspiratie te vinden voor een nieuw webdesign?

Of toch niet?

Eigenlijk valt het best mee. Tenminste, als je systematisch te werk gaat en de juiste bronnen gebruikt.

In dit artikel geef ik je drie handige en tijdbesparende tips die je kunt gebruiken voordat je aan je zoektocht begint… En daarbij een lijst met de 33 prachtige websites over webdesign die ik heb gevonden.

Gebruik deze pagina zodra je webdesign inspiratie zoekt en bookmark hem voor later, en je zult zien dat je nooit meer verlegen zit om inspiratie.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deze drie vragen helpen je effectief te zoeken:

Als je iets zoekt, is het wel zo handig als je weet hoe het er ongeveer uitziet, toch? Dat geldt ook voor het zoeken naar inspiratie. Begin daarom je zoektocht door jezelf eerst drie vragen te stellen. Het voor jezelf beantwoorden van die vragen helpt je straks om super effectief te zoeken naar de juiste inspiratie.

Vraag 1: “Wat wil ik bereiken?”

Begin met het einde voor ogen. Wat wil je dat de nieuwe website bereikt. Hoe definieer je ‘succes’ voor je nieuwe website. Als je deze vraag voor jezelf goed hebt beantwoord, zul je merken dat je een stuk gerichter gaat zoeken.

Vraag 2: “Voor wie is de site bedoeld?”

Bepaal voor wie de website bedoeld is. Welke mensen gaan de nieuwe website straks gebruiken? Als je een duidelijk beeld voor ogen hebt van je bezoekers kun je als het ware door hun ogen naar de voorbeelden kijken. Dit helpt je zonder meer om sneller het kaf van het koren te scheiden. Tip: doe een aantal stakeholder intrviews met klanten en prospects.

Vraag 3: “Wat wordt de content van de site?”

Denk vervolgens ‘content first’. Dat wil zeggen, bepaal voor je over een ontwerp gaat nadenken, eerst wat voor content de website krijgt. Vorm volgt namelijk functie in webdesign en als je weet wat je website moet gaan doen en wat voor soorten content de website krijgt, kun je veel gerichter op zoek naar inspiratie voor het ontwerp.

Heb je een duidelijk beeld van wat je website moet bereiken voor je organisatie? Weet je precies wie je gebruikers zijn en wat ze op je site willen doen? Heb je duidelijk in kaart welke content je daarvoor gaat aanbieden? Dan heb je de benodigde achtergrondinformatie om je te laten inspireren voor het design.

Zo vind je de juiste webdesign inspiratiebronnen in de juiste volgorde:

Hieronder vind je een aantal uitstekende websites die onze ontwerpers zelf ook gebruiken om inspiratie op te doen. Ga echter niet lukraak door deze websites bladeren. Volg ook hier een systematische aanpak. Namelijk van ‘breed’ naar ‘smal’.

Begin bij de meer algemene blogs om jezelf een beeld te vormen van wat er allemaal mogelijk is. Ga vervolgens naar portfoliosites om concrete voorbeelden te vinden. Tenslotte kun je ook nog meer de diepte in met tutorials, met name als je het ontwerp zelf wilt doen.

Zoek niet alleen naar voorbeelden die je aanspreken, maar naar ook voorbeelden van wat je juist absoluut niet wilt. Dat laatste is met name nuttig wanneer je een extern bureau moet briefen.

Bewaar de voorbeelden en noteer erbij welke aspecten van elke voorbeeldsite je aanspreken en waarom. En geef bij de negatieve voorbeelden ook duidelijk aan welke aspecten je tegenstaan en waarom.

De lijst met 33 webdesign inspiratie sites heb ik alvast voor je onderverdeeld in drie categorieën; van ‘breed’ naar ‘smal’:

  • Webdesign blogs: Nederlands en Internationaal. Deze zijn prima om eerst nog wat meer kennis op te doen over alle denkbare aspecten van webdesign. Goed als breed beginpunt dus.
  • Webdesign portfolio’s. Als je een goed idee hebt van de richting die je uit wilt met je nieuwe design, bieden deze sites lekker veel voorbeelden waarbinnen je gericht kunt zoeken.
  • Webdesign tutorials. Vooral zinvol als je zelf je website gaat ontwerpen, bijvoorbeeld in een website builder of CMS.
Webdesign Blogs Nederlands

Nederland kent een aantal uitstekende blogs die aandacht besteden aan webdesign. Als je al wat langer bezig bent met online marketing, ken je ze ongetwijfeld. Maar de meeste Nederlandse blogs zetten breed in op marketing en tech. De artikelen over webdesign zitten soms wat verborgen. Hieronder vind je de links direct naar de webdesign topics.

Emerce: Topic webdesign

webdesign-inspiratie-blogs-emerce

Emerce is één van de grootste Nederlandse blogs op het gebied van marketing en tech. In het topic webdesign vind je achtergrondartikelen, best practices, cases en interviews over het ontwerpen van websites.

http://www.emerce.nl/marketing/webdesign

Frankwatching: Topic Conversie & Design

webdesign-inspiratie-blogs-frankwatching

Frankwatching is een van de grootste Nederlandse blogs op het gebied van marketing en tech. Het topic conversie & design behandelt regelmatig webdesign onderwerpen. De focus ligt wel sterk op marketing en business.

http://www.frankwatching.com/conversie-design/

Marketingfacts: Channel Usability & Design

webdesign-inspiratie-blogs-marketingfacts

Marketingfacts is een van de grotere nederlandse marketing blogs met veel aandacht voor tech. Het channel usability & design besteedt regelmatig aandacht aan webdesign onderwerpen, met een sterke focus op marketing en usability.

http://www.marketingfacts.nl/rubrieken/usability_design

42BIS: Tag Design

webdesign-inspiratie-blogs-42BIS

42BIS is een middelgroot nederlands blog voor webprofessionals. Onder de tag ‘design’ publiceren ze onregelmatig artikelen over webdesign.

http://www.42bis.nl/tag/design/

Webdesign Blogs Internationaal

Je hebt een enorme keuze uit engelstalige blogs die zich bezighouden met webdesign. Het zijn er honderden, misschien wel duizenden. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste en een aantal specialistische blogs.

Smashing Magazine

webdesign-inspiratie-site-smashing-magazine

Waarschijnlijk de grootste blog over webdesign ter wereld. Smashing Magazine is gevestigd in Freiburg Duitsland, maar de voertaal is Engels. Vooral interessant voor professionele webdesigners en developers. De artikelen van Smashing Magazine blinken doorgaans uit door hun diepgravendheid en compleetheid. Als je meer de diepte in wilt, vind je hier een welhaast onuitputtelijke bron van inspiratie. Je kunt er ook terecht voor boeken, trainingen en workshops.

https://www.smashingmagazine.com/tag/web-design/

The Next Web

webdesign-inspiratie-site-tnw-creative

Enorm succesvol internationaal blog opgericht in 2006 en gevestigd in Amsterdam. De focus ligt sterk op tech. Maar onder het topic ‘creative’ vind je een enorme hoeveelheid inspiratie. Niet alleen over design, maar ook over fotografie en (online) marketing. Zeker de moeite waard om te volgen.

http://thenextweb.com/section/creative/

Creative Bloq

webdesign-inspiratie-site-creative-bloq

Creative Bloq heeft als focus ‘art & design inspiration’. De blog publiceert dagelijks over webdesign, grafisch ontwerp, 3D ontwerp, digitale kunst en meer. De nadruk ligt op het bijhouden van de nieuwste ontwikkelingen en trends.

http://www.creativebloq.com/

Co.Design

webdesign-inspiratie-site-codesign

Onderdeel van business- en innovatieblog Fastcompany publiceert Co.Design over onderwerpen op het snijvlak van business en design. Co.Design is met meer dan een miljoen lezers per maand een van de grootste design blogs ter wereld.

http://www.fastcodesign.com/

Sitepoint

webdesign-inspiratie-blogs-sitepoint

Sitepoint bestaat al sinds 1999 en richt zich vooral op web professionals. Zeer veel aandacht voor technische onderwerpen, zoekmachineoptimalisatie en ondernemerschap. Maar onder het topic Design & UX vind je veel webdesign inspiratie.

https://www.sitepoint.com/design-ux/

Boagworld

webdesign-inspiratie-site-boagworld

Persoonlijk ben ik een groot fan van Paul Boag en zijn blog en podcast Boagworld. Paul schrijft gepassioneerd over webdesign en development. Hij bedient zowel website-eigenaren als de ontwerpers en developers bij internetbureaus. Zijn grootste kracht, naast een scherpe visie op design en UX, is zijn enorme gevoel voor humor.

https://boagworld.com/blog

Design Beep

webdesign-inspiratie-site-designbeep

Design Beep is een blog voor ontwerpers en programmeurs met een nadruk op inspiratie, tutorials, tips & tricks en gratis downloads van brushes, fonts, icons, PSD’s etcetera. Ook veel aandacht voor WordPress gerelateerde onderwerpen.

http://designbeep.com/category/inspirations/web-design-inspirations/

InstantShift

webdesign-inspiratie-blogs-instantshift

InstantShift is vergelijkbaar met Design Beep. De blog richt zich vooral op webdesigners en developers met veel inspiratie en ‘how to’ onderwerpen.

http://www.instantshift.com/category/web-design/

Hongkiat

webdesign-inspiratie-site-hongkiat

Hongkiat bestaat sinds 2007 en biedt een enorme hoeveelheid kennis, inspiratie en tutorials over onderwerpen als Photoshop, HTML/CSS, WordPress en social media marketing. In de categorie webdesign vind je een berg aan inspiratie.

http://www.hongkiat.com/blog/category/design/

Design shack

webdesign-inspiratie-site-design-shack

Grote blog met nadruk op design. Handige zoekfunctie om inspiratie te vinden over tal van webdesign gerelateerde onderwerpen.

https://designshack.net/category/articles/inspiration

Designmodo

webdesign-inspiratie-site-designmodo

Blog met grote rijkdom aan content voor ontwerpers zowel als programmeurs. Hun verdienmodel is het verkopen van producten aan hun volgers. Veel aandacht voor design trends en ontwikkelingen.

http://designmodo.com/design/web-design/

Webdesigner Depot

webdesign-inspiratie-site-webdesigner-depot

Webdesigner Depot richt zich met name op freelance webdesigners en programmeurs. Met veel aandacht voor de laatste trends, tips & tricks en tutorials. Ook veel ruimte voor de zakelijke kant van het werken als freelancer.

http://www.webdesignerdepot.com/

Speckyboy

webdesign-inspiratie-site-speckyboy

Online design magazine dat zich vooral richt op freelance ontwerpers. Veel aandacht voor hoe je als freelancer het beste kunt omgaan met opdrachtgevers. Ook voor opdrachtgevers zeer interessant.

https://speckyboy.com/

Noupe

webdesign-inspiratie-site-noupe

Noupe komt, net als Smashing Magazine, uit Duitsland. De blog richt zich op ontwerpers en programmeurs met nieuws en achtergronden over webdesign-onderwerpen als CSS, Ajax, JavaScript, graphics, typografie, en meer.

http://www.noupe.com/category/design

Webdesign Ledger

webdesign-inspiratie-site-webdesign-ledger

Webdesign Ledger biedt webdesigners een platform om hun kennis te delen. Ze moedigen gastbijdragen nadrukkelijk aan. Dit levert vaak inzichten op die je niet snel ergens anders zult lezen.

http://webdesignledger.com/web-design/

Designr Fix

webdesign-inspiratie-site-designrfix

Blog met nadruk op design. Veel aandacht voor trends, maar je kunt er ook terecht voor tutorials, gratis downloads en nog veel meer.

http://designrfix.com/

You The Designer

webdesign-inspiratie-site-ucreative

You The Designer leunt meer richting design dan tech. De doelgroep bestaat vooral uit freelance ontwerpers. Maar als inspiratiebron voor webmasters ook heel geschikt.

http://www.ucreative.com/design/

1st Web Designer

webdesign-inspiratie-site-1stwebdesigner

1St Web Designer richt zich vooral op de beginnende webdesigner. Daarmee is deze blog ook geschikt voor opdrachtgevers die zich wat meer willen verdiepen in de (on)mogelijkheden van webdesign.

http://1stwebdesigner.com/blog/

A List Apart

webdesign-inspiratie-site-a-list-apart

Begonnen in 1997 als een e-mail nieuwsbrief door onder andere Jeffrey Zeldman, is A List Apart inmiddels een instituut. Ze organiseren grote evenementen en bieden een platform aan de grootste schrijvers over webdesign en development. A List Apart staat vaak aan de basis van nieuwe ontwikkelingen, zoals accessabililty en web standards. De artikelen op de blog zijn vaak lang, diepgravend en toonaangevend. Voor de pure liefhebber dus.

http://alistapart.com/

https://www.youtube.com/watch?v=C_B31nF3sU0

From Up North

webdesign-inspiratie-site-from-up-north

Zeer fraai online magazine boordevol inspirerende voorbeelden van creatief werk. De nadruk ligt op creatie en kunst. Er is ook plaats voor webdesign, zoals een overzicht van de beste webdesigns van 2015.

http://www.fromupnorth.com/

Webdesign Portfolio’s

Webdesign porfolio’s zijn websites waar webdesigners hun beste werk presenteren. Als je dankzij de blogs hierbboven een goed idee hebt van de richting die je uit wilt met je nieuwe design, bieden de volgende webdesign portfolio sites lekker veel voorbeelden waarbinnen je gericht kunt zoeken.

Awwwards

webdesign-inspiratie-site-awwwards

Awwwards is een enorme bron van inspiratie voor webdesigners en hun opdrachtgevers. Hier tonen webdesigners uit de hele wereld hun beste werk. Dat is overigens niet gratis. Daarmee voorkomt Awwwards dat iedereen er maar alles op gooit. En dat komt de kwaliteit van het getoonde werk duidelijk ten goede. Het is bovendien een community waar bezoekers op het werk kunnen stemmen, zodat het beste werk komt bovendrijven.

http://www.awwwards.com/

Behance

webdesign-portfolio-behance

Portfolio site van Adobe waar digitale kunstenaars uit de hele wereld hun beste werk tonen. Je kunt filteren op webontwerp om voorbeelden te zien van creatieve webdesigns. Net als bij Awwwards kunnen de bezoekers van Behance het werk dat ze mooi vinden ‘liken’.

https://www.behance.net/

Webdesign Inspiration

webdesign-inspiratie-sites-webdesign-inspiration

Blog over webdesign met een groot portfolio-gedeelte. Webdesigners kunnen hier hun beste werk aanmelden. De redactie beoordeelt de ingezonden websites. Je kunt onder andere filteren op ‘only the best’. Prima bron van inspiratie voor webdesigners en opdrachtgevers.

http://www.webdesign-inspiration.com/

Webdesign Inspiratie

webdesign-inspiratie-sites-webdesign-inspiratie

Nederlandse poging om een webdesign portfolio site op te zetten. Helaas niet erg veel websites aangemeld. Maar wel het vermelden waard, omdat het een Nederlands initiatief is.

http://webdesigninspiratie.nl/

Webdesign Tutorials

Wil je zelf aan de slag met webdesign? Dan vind je op de volgende websites tal van online courses en tutorials.

Envato Tuts+

webdesign-tutorial-sites-tutsplus

Website waar je tutorials en online courses kunt volgen op tal van design en tech gebieden. Ze bieden een gratis trial aan van tien dagen.

http://tutsplus.com/

Treehouse

webdesign-tutorial-sites-treehouse

Treehouse biedt online trainingen aan op het gebied van webdesign, programmeren, business en meer. Er staan al meer dan 1.000 video’s op de site. Je kunt het zeven dagen gratis proberen.

https://teamtreehouse.com/

Codrops

webdesign-tutorials-codrops

Codrops is een webdesign en development blog. Naast artikelen, publiceert Codrops ook tal van gratis tutorials.

http://tympanus.net/codrops/

CSS-Tricks

webdesign-tutorials-css-tricks

Meer bedoeld voor de gevorderde webdesigner/developer. CSS-Tricks is een project van Chris Coyier. Chris is een van de bekendste front-end developers ter wereld. Een veel gevraag spreker, vanwege z’n kennis, maar zeker ook vanwege z’n persoonlijkheid.

https://css-tricks.com/

Lynda.com

webdesign-tutorials-sites-lynda

Lynda.com is het grootste online learning platform ter wereld. Onlangs kwam Lynda.com voor $ 1,5 miljard in handen van LinkedIn. Je kunt hier cursussen volgen op elk denkbaar gebied. Daaronder bevinden zich meer dan 360 webdesign gerelateerde cursussen.

https://www.lynda.com/Design-training-tutorials/40-0.html

Deel dit bericht

1 Reacties

Jos

Ik denk dat Udemy.com aan deze lijst toegevoegd kan worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond