-

Hoe groen is jouw auto?

Hoe groen is jouw auto?

Over de afgelopen decennia zijn autofabrikanten vanwege een aantal belangrijke voordelen steeds meer plastics gaan gebruiken in hun voertuigen. Plastics besparen bijvoorbeeld enorm veel gewicht ten opzichte van metalen en daarom bestaan de meeste auto’s inmiddels voor 50% uit plastics, terwijl dezelfde plastics slechts voor 8-10% bijdragen aan het totale autogewicht. Tegelijkertijd geven plastics autodesigners meer vrijheid in hun ontwerpen, waardoor deze aerodynamischer worden en de luchtweerstand lager. Al deze zaken dragen eraan bij dat de brandstofconsumptie en daarmee CO2-uitstoot van de auto’s fors is afgenomen.

Nog altijd worden veel plastics gemaakt op basis van fossiele brandstoffen zoals aardolie. De milieu-impact van deze fossiele bronnen, in combinatie met de afnemende beschikbaarheid, heeft ertoe geleid dat er gezocht wordt naar duurzame alternatieven. Onder meer plantaardige kunststoffen (of bioplastics) bieden een nieuwe, duurzame manier om plastics te produceren, terwijl ze ook bijdragen aan het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Cashewnoten

Diverse autofabrikanten hebben inmiddels een duurzaamheidsprogramma opgezet, waarvan het Green Plastic-programma van Mitsubishi Motors een van de beste voorbeelden is. Zo worden de op aardolie gebaseerde plastics die Mitsubishi voorheen in zijn auto’s gebruikte steeds vaker vervangen door groene alternatieven. Hiermee snijdt het mes aan twee kanten. Want niet alleen komt er minder CO2 vrij door de afname van de aardolieproductie, de bomen en planten consumeren tijdens het groeien CO2.

Wist je bijvoorbeeld dat Mitsubishi cashewnoten gebruikt in zijn autoproductie? De olie van de cashewnotenschil wordt hierbij verwerkt tot hars en ingezet als vervanger voor op aardolie gebaseerde materialen zoals fenolhars. De plantaardige hars heeft een hoge hittebestendigheid en wordt door Mitsubishi onder meer verwerkt in de olievuldop. Hierdoor kan de CO2-uitstoot met 12% worden verminderd.

Suikerriet automatten

Maar ook in andere materialen worden steeds meer groene alternatieven verwerkt. Voor de garen van automatten wordt nu nog vaak gebruikgemaakt van polyamide, een halffabricaat uit de olie- en gasindustrie. Er zijn echter ook duurzamere oplossingen, zoals vloermatten van Bio-PE vezel die zijn vervaardigd uit suikerriet. Deze vezel voldoet aan de hoge eisen voor automatten met betrekking tot slijtvastheid en hittebestendigheid, omdat de kernstructuur bestaat uit het veelgebruikte polypropyleen. Deze automatten kunnen ten opzichte van conventionele automatten de CO2 emissie met 15% terugdringen.

Daarnaast zijn er ook vloermatten die zijn vervaardigd uit polytrimethyleentereftalaat (PTT), een thermoplastisch synthetisch polyester. De PTT in deze vloermatten is gemaakt van 1,3-propaandiol, dat voortkomt uit onder meer maïs. Deze vloermatten kunnen de CO2-uisttoot met maar liefs 51% verminderen in vergelijking met conventionele vloermatten.

Tot slot gebruiken autofabrikanten ook voor onder meer de autostoelen en het plafond steeds vaker duurzame materialen. Kijk voor meer mooie voorbeelden over duurzaamheid en innovatie op ClearTechnology.nl.

Meer informatie over de Mitsubishi Outlander vindt u hier.

Deel dit bericht

1 Reactie

frank

Dus besparen 12% op 17 gram plastic in een auto van 1700000 gram, en dan hebben we het niet over het energieverbruik van de auto. Het lezen van dit topic op onze smartphones doet dit all teniet. Ik heb weer genoten van de subsidiefeelgoed van de redactie.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond