-

7 factoren om rekening mee te houden bij het samenstellen van je outsourced projectteam

Het juiste team vinden voor een project is een uitdaging. In de loop der jaren ben ik verantwoordelijk geweest voor het leiden van talloze teams in verschillende technische builds. In die tijd heb ik ontdekt dat er tenminste zeven factoren zijn waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van projectteamleden.

Het soort project

Voordat je vol gas mensen gaat werven, is het belangrijk om de scope van het project uit te werken, inclusief de verschillende taken die voltooid moeten worden om de klus te klaren. Van daaruit ben je in staat om de verschillende rollen te bepalen die nodig zijn. Ook zul je de complexiteit van elke rol moeten vaststellen. Als bepaalde onderdelen van het project bijzonder uitdagend zijn, zoek dan mensen die goed onder druk werken. Bij het bepalen van de scope van het project moet je diep graven en nauwkeurig de technische elementen voor ontwikkeling identificeren. Gaat het bijvoorbeeld over interface, integratie of vooral om hoge belasting?

Eerste release

Wat is de doorlooptijd van het project? Het begrijpen van tijdlijnen en die vergelijken met de teamcapaciteit helpt bij het selecteren van de juiste teamleden voor het project. Als de doorlooptijd kort is, kun je beter voor ervaren mensen kiezen, omdat zij doorgaans sneller werken dan junior teamleden.

Je teamleider

Idealiter neem je projecten aan met een doorlooptijd geven van minimaal vier tot zes maanden, al is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Hoe dan ook volg je altijd de ‘best practice’ en die begint met een sterke teamleider om het projectteam te leiden. De ideale man of vrouw kan nauwkeurig bijna elk risico in de architectuur voorspellen, verschillende kritische reviews van de structuur maken en werken in een stabiele en productieve doorlooptijd. Als het scenario tegenovergesteld is, met een verwachte eerste release over iets meer dan een maand, dan moet je dit proces versnellen. De teamleider moet in staat zijn om snel een korte termijn plan te maken dat onmiddellijk kan worden uitgerold in de hoop dat er een solide basis van het project staat bij de eerste release. Van daaruit werk je dan verder met een meer gedetailleerd ontwikkelingsplan.

De klant

Gaat het om een nieuwe of bestaande klant? Deze factor is van grote invloed bij het selecteren van teamleden, met name diegenen die nauw samenwerken met de klant. Als je al een tijdje met de klant werkt, weet je hoe deze graag werkt, informatie verstrekt en zich gedraagt. Je kunt de teamleden het beste afstemmen op de klant, zodat ze elkaar goed begrijpen. Bij een nieuwe klant is het slim om te kiezen voor een team dat ervaring heeft met het werken met diverse typen klanten. Ervaren medewerkers anticiperen doorgaans sneller op de behoeften van een klant dan juniors die nog volop in een leerproces zitten.

Leeftijd doet er toe

Het team moet bestaan uit leden van verschillende leeftijden. Een groep twintigers met slechts één persoon van eind dertig kan ervoor zorgen dat de aanpak eenzijdig wordt. We doen overigens niet aan leeftijdsdiscriminatie, dus waarschijnlijk gebeurt hetzelfde met een ouder team met slechts een paar jonge honden erin. Een goede mix van leeftijden geeft balans in kennis, ervaring en de onbevreesdheid die bij jongere medewerkers hoort.

Vaardigheden in balans

Leeftijd is niet de enige bepalende factor voor ervaring. Sommige mensen hebben verschillende banen of rollen gehad en zijn geweldige multi-taskers. Anderen hebben zich misschien juist op een bepaald gebied gespecialiseerd en zijn daar expert in. Als je je team samenstelt, zorg dan altijd voor een goede mix van vaardigheden. Laat senior, medior en junior ontwikkelaars samenwerken. Het spreekwoord is niet voor niets “veel koks bederven de brij”. Zorg er dan ook voor dat je maximaal 2-3 senioren in de groep hebt en vul de rest van het team aan met junior en medior mensen.

Diversiteit is koning

Inmiddels heb je wel in de gaten dat de belangrijkste aanbeveling bij het samenstellen van een projectteam, is dat het team bestaat uit een goede mix van leeftijd, ervaring en bekwaamheid. Toch voeg ik graag één extra belangrijke factor toe: gendergelijkheid. Een solide mix van mannen en vrouwen in elk team. Beide geslachten in één team betekent dat je echt verschillende oplossingen en perspectieven kunt verwachten.

Deze factoren gebruiken heeft mij geholpen om geweldige teams samen te stellen. Teams die goed samenwerken en waar klanten gelukkig van worden. Ik hoop dat ze je de volgende keer ook helpen als je een technisch projectteam samenstelt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond