-

7 jaar vooruit: Zo ziet mobiel eruit in 2026

De smartphone is inmiddels zo gewoon geworden, dat mobiel geen thema meer lijkt voor de toekomst. Ik denk dat die toekomst nog maar net is gestart. De rol van mobiel, de vorm en de toepassingen gaan wel veranderen. Voor de laatste editie van SMC050, keek ik vooruit naar mobiel in 2026.

Mobile-only wordt de norm

Ook de helft van de wereldbevolking die nu nog offline is, zal in 2026 toegang hebben tot het internet. Mobile-only wordt daarbij de norm. In landen als India, Indonesië en Afrika zie je dat al. De smartphone als ID, je bank, je verzekeraar, je toegang tot het internet, je toegang tot de wereld. Geboost door 5G, leven we in 2026 in een ultiem verbonden mobiele wereld.

Mobiele business

En de lijm van deze verbonden wereld is data. Mobiel wordt de toegangspoort tot een wereld van ultra gepersonaliseerde dienstverlening. En je data is je toegangskaartje. In deze wereld heerst de one-that-rules-them-all. De Europese versie van China’s WeChat en Go-Jek in Indonesië.

Mobiele werkvloer

Mobiel zal ook eindelijk de werkvloer gaan veroveren met geavanceerde mobile enterprise solutions. Met mobiele diensten die uitlezen dat je gestrest bent, en je werk aanpassen naar de taken waar je energie van krijgt. Je werkcoach in je broekzak. Je leidinggevende een slimme app.

Mobiel als IoT hub

Mobiel wordt zo steeds meer jouw data station, je persoonlijke hub. In 2026 is alles smart met het internet-of-everything. Alles creëert data; wij zelf, onze spullen, onze omgeving, en onze steden. Via onze mobiele hub komt deze data binnen, en wordt daar gecombineerd, verrijkt en gevisualiseerd. Een hub die nu nog echt een te-le-foon is, maar in vorm gaat innoveren.

Mobiel als barbapapa van de devices

De afgelopen jaren is de smartphone steeds krachtiger geworden, met een steeds mooier scherm, en een steeds betere camera. De camera was de differentiator de laatste tijd, waarbij de megapixels en aantallen camera’s je om de oren vlogen. Maar echt vernieuwend is het niet. Om onze kooplust weer aan te wakkeren, is er nu de opvouwbare smartphone.

Deze technologie wordt uiteraard goedkoper en geavanceerder. In 2026 heb je een oprolbaar OLED scherm voor 26K content in je broekzak. Superieure contentconsumptie. De grens tussen mobiel, watch, tablet en tv gaat daarbij vervagen. Mobiel wordt de barbapapa van de devices.

Mobiel vereist flexibele techniek

Niet alleen het scherm wordt flexibel, ook de techniek. Dienstverlening moet kunnen wisselen tussen mobiel, slimme speakers, de slimme auto en ga zo maar door. Het web en apps lopen al een tijdje in elkaar over. De native app store als monopolistisch business model zal onhoudbaar blijken. De succesvolste bedrijven in 2026 zijn degene die hun techniek maximaal flexibel inrichten. Om bij elke interface te kunnen aansluiten, en met elk platform te kunnen integreren.

Mobiel wordt intuitiever

In 2026 snappen bedrijven eindelijk écht de kracht van mobiel. En gaan vol gebruik maken van alle sensitieve sensoren. De dienstverlening wordt automatisch aangepast naar locatie, maar ook naar hoogte, beweging, lichtsterkte, luchtvochtigheid of temperatuur. We kunnen bedienen door te blazen, schudden, roteren, aaien, drukken, gebaren, door te praten of simpelweg te voelen of te denken. Ultiem intuïtieve manieren om digitaal te interacteren.

Mobiel als bril op de werkelijkheid

En soms is de beste manier om je wens duidelijk te maken, door het simpelweg te laten zien. De camera is er niet alleen om haarscherp en in 3D, 4D of 360 opnames te maken. Je kunt je slimme camera ook laten gidsen. Je mobiel vertelt je waar je bent, waar je naar kijkt, hoe jij je daarbij voelt en wat je ermee kan of wil. Jouw bril op de werkelijkheid.

Mobiel brengt de werkelijkheid op maat

Om de werkelijkheid te verrijken, is er natuurlijk al virtual, augmented en mixed reality. In de phygital wereld van 2026, gaan we dit naar een volgend niveau tillen. Je kunt nu al bij het maken van een foto de slimme software je gezicht of omgeving laten aanpassen. Als we hier creatieve mogelijkheden aan toevoegen, gaan we realtime de werkelijkheid herscheppen. Personalisatie in 2026 brengt de werkelijkheid op maat.

Mobiel in balans

Connecting people was het motto van Nokia, maar dat kunnen we vaak het puurste zonder mobiel. In 2026 hebben we meer balans. We maken gebruik van de ongekende mobiele mogelijkheden, en zorgen tegelijkertijd voor echt menselijk contact zonder techniek.

De toekomst van mobiel is nog maar net gestart.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond