-

De 7 succesvragen voor de Nederlandse CES startups

In de tien jaar dat ik in de VS woon, ben ik beïnvloed door de Amerikaanse manier van denken en de gewoonten aldaar. Ik begrijp zelfs de ‘gunlaw’ en ‘the second amendment’. Ook in de startup-business zijn de verschillen met Nederland erg groot. Het ‘don’t waist my time with bullshit’ syndroom is erg groot. Maar ‘fake it till you make it’ is hier uitgevonden. Hoe gaat dat met Nederlanders op de CES? 

Hoe val je op in een land waar iedereen bluft en niemand iets gelooft? In een land waar ze absoluut geen tijd willen verspillen?

Ik heb een aantal CES Startup Delta participanten getest, want mijn Amerikaanse vriend Bill (echt waar, zo heet hij) heeft me gevraagd voor hem te kijken.

De CES is een omvangrijke B2B-beurs, waar de totale digitale industrie elkaar ontmoet. Dus van een groot scala aan automerken, computers, TV’s, en audio-apparatuur tot een volledig medische hal. Het totaaloppervlak beslaat vijf keer de RAI en met 180.000 B2B-bezoekers is het de grootste beurs ter wereld. Zelfs in Las Vegas is geen fatsoenlijke hotelkamer meer te krijgen onder de 500 dollar en op een Uber moet je 15 minuten wachten. Dus bij uitzondering dan maar weer een ‘gewone’ taxi. 

Het start-up gedeelte, dat heel toepasselijk ‘Eureka’ heet, is wederom verdubbeld. Investeerders stellen op honderd verschillende manieren de volgende zeven vragen:

Vraag 1: Heb je een werkend product?

Als je geen werkend product hebt, ben je zoals dat heet ‘early stage’ en daar heeft menig investeerder al veel schade mee opgelopen. Zoals Alexis (Joan Collins) uit de serie Dynasty al zei “It’s not about having ideas, it’s about executing them!” Ofwel als je product niet ver genoeg ontwikkeld is, heb je op de CES niets te zoeken. De oude sok van oma moet dan toch echt eerst leeg.

Vraag 2: Heb je omzet?

Indien je de prijs van je product niet hebt gevalideerd met werkelijke klanten die daarvoor betaald hebben, wordt het ook erg moeilijk.

Vraag 3: Wat is je prognose en marktpotentieel?

Het potentieel moet een aandeelhouderswaarde vertegenwoordigen in een voorzichtig scenario waarmee de investeerder tien keer zijn inleg kan terugverdienen. Upsides zijn mooi meegenomen, maar het voorzichtige scenario moet hier al aan voldoen.

Vraag 4: Wie zijn je concurrenten?

Alleen God was echt creatief en nieuwe producten komen voort uit nieuwe mogelijkheden. Dus er is altijd concurrentie, misschien nog niet direct maar indirect is het er altijd. Er is namelijk altijd een kans dat een ander onzichtbaar initiatief iets vergelijkbaars doet.

Vraag 5: Welke partnerships heb je?

Amerika is het land van de partnerships; opteamen met een partij die je strategisch voordeel biedt kan van elementair belang zijn voor het succes.

Vraag 6: Hoeveel kapitaal zoek je en tegen welke waardering?

Heb je getallen paraat en verander ze niet.

Vraag 7: Wie ben jij?

Dit is een belangrijke vraag om te oordelen over je commitment en de verwachting dat je kan en gaat leveren wat je hebt beloofd. Een geweldig idee slecht uitgevoerd wordt helemaal niets, terwijl een redelijk idee goed uitgevoerd wel heel succesvol kan zijn. Dat is in ons kleine Nederland niet altijd het geval, maar het potentieel (20x NL) is in de VS zo groot, dat een kleiner stukje van de cake toch voldoende kan zijn.

Er zijn in het total 25 startups naar de CES vertrokken die allemaal hoge verwachtingen hebben van deze missie, maar wie slaagt er met vlag en wimpel voor de 7 vragen?

Olisto

Dit is een app-integratieplatform die de opties van verschillende app’s met elkaar verbindt. Olisto maakt de verbinding via een API, zodat er voor ontwikkelaars nauwelijks werk is. Dus voortaan kan de verwarming automatisch lager gezet worden als de auto op 500 meter afstand van je huis is, of gaat er een lampje branden in je huis als er ergens een probleem is. Ze zijn op zoek naar partners voor de Amerikaanse markt.

Etergo

De Tesla onder de scooters! Mooi design en een heleboel coole digitale display features. Mooi voor in de stad of in California, waar je in de weekenden niet meer bij het strand kan komen met de auto. Zwaar concurrerend met het huidige aanbod van de traditionele scooterfabrikanten. Een leuk bedrijf gerund door leuke mensen gaat er meestal wel komen.

Crscnt Tech

Ik heb even kunnen meekijken bij een medische ingreep en begrijp onmiddellijk weer waarom ik marketing leuker vind. Maar voor een training meekijken met de beste chirurgen van de wereld is absoluut een wereldidee. Daarnaast kan een chirurg de operatie opnemen en als bewijsmateriaal indienen als hij ergens aansprakelijk voor wordt gesteld. Helaas gebeurt dat nog al eens in Amerika.

Volareo

Voice technologie, maar dan zonder dat je langzaamaan met je vragenprofiel je ziel blootlegt aan Google. Door het open karakter van het platform blijven privacy en anonimiteit gegarandeerd. En dat communiceert wel zo prettig!

Robot Care Systems

De formule 1 onder de rollators, met allerhande extra veiligheidstoevoegingen. De LEA, zoals het product heet, kan met name ook bij revalidatieprogramma’s uitstekend van dienst zijn. Met de technische snufjes en het solide design ziet het er allemaal erg professioneel uit en dat geeft de patient een goed gevoel.

Kepler Vision

Gecombineerd met deze mooie motion-detect-camera van Kepler Vision kunnen ouderen veel langer zelfstandig wonen. En dat is nodig, want er is nauwelijks geld beschikbaar voor de oudere babyboomer. Deze camera herkent ongewone bewegingen en slaat alarm indien deze herkend worden als gevaarlijk. Op de grond vallen of liggen bijvoorbeeld, maar ook als iemand te lang op één plaats zit. Ook eet- en drinkgedrag kan in de gaten gehouden worden. Een leuk product dat in de VS zeker kans van slagen heeft, omdat de ouderenzorg daar veel meer aan de burgers zelf wordt overgelaten.

Breath in Balanz

Dit is een app die je helpt bewuster te ademen en zo heel veel medische problemen weet te voorkomen.

We Stream

We Stream lost het dataroamingprobleem op voor de wereldreiziger. Binnen Europa is roaming inmiddels stukken beter en veel goedkoper geworden. Maar daarbuiten draait de dataticker gewoon op volle snelheid.  We Stream levert een mobiele WiFi hotspot in de VS, een MyFi genoemd. Deze heeft over de hele wereld mobiele datacontracten die een fractie kosten van de losse tarieven. Dus je hebt met één device over de hele wereld je mobiele data connective op orde. De twee extra simkaartjes maken alles nog gemakkelijker.

Propeaq

Een bril met ingebouwd blauw licht. Hiermee verzorg je je lichaam met ‘zone energie’ die we nodig hebben om te presteren. De bril wordt succesvol gebruikt in de sport om de peak-performancetijden sneller te verleggen als wedstrijden in verschillende tijdzones plaatsvinden. Maar het helpt ook ondernemers die veel reizen om zich sneller aan te kunnen passen.

Swipeguide

Dit is een instructietool die met name door zijn gebruikersgemak heel goed werkt voor alle instructies in fabrieken.

Pal-V

Waar mijn Nederlandse hart echt sneller van ging kloppen is de vliegende auto. Wat goed bedacht om bestaande componenten onder de hoogste veiligheidsstandaards te gebruiken en daarmee de eerste vliegende productieauto te maken. James Bond wordt met zijn speeltjes hierbij vergeleken weer een amateur. Inmiddels goed gefund en ik kan zeggen dat ze op alle 7 vragen een helder en goed verhaal hebben. 

Tot zover mijn greep uit de CES-bedrijven die ik gesproken heb. Fijn dat Nederland weer met een mooie groep bedrijven aanwezig was op dit grootste digitale electronica-evenement ter wereld. Maar misschien moet er toch nog iemand even kijken naar de Franse CES vertegenwoordiging; die is niet alleen vier keer zo groot, maar de opzet is ook veel professioneler. Een mooie uitdaging voor volgend jaar is wat extra overheidsbudget hiervoor uit te trekken. Fijn dat we er zijn maar het kan nog beter.

En de Tesla onder de scooters en een vliegende auto moet ik toch aan mijn vriend Bill kunnen verkopen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond