-

Aandelen verhandelen via de Bitcoin blockchain, de toekomst van de beurs?

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, maar als jij een aandeel van bijvoorbeeld Apple koopt via je Nederlandse broker staan er gemiddeld vier tussenpersonen tussen de koper en het aandeel. Terwijl het in essentie om een vrij simpele transactie gaat.

Jij koopt een stukje eigendom in een bedrijf van iemand anders. Al die tussenpersonen kosten tijd én geld. Consultancybureau Oliver Wyman berekende dat er in 2016 jaarlijks voor ongeveer $100 miljard aan service- en administratiekosten worden gemaakt door intermediairs in de financiële markten. Hoe kan het dat we in het digitale tijdperk waarin we leven nog steeds zoveel transactiekosten moeten betalen, terwijl een transactie in principe enkel een kleine aanpassing in een database is? Dat kan en moet anders dachten ze bij het Amerikaanse blockchain-bedrijf Blockstream.

De geboorte van de Liquid Securities

Die gedachte resulteerde uiteindelijk in de geboorte van Liquid Securities. Een digitaal platform die fungeert als een soort tweede laag op de Bitcoin blockchain. Het toffe is dat bedrijven direct hun aandelen kunnen uitgeven op het Liquid-netwerk, dat op zijn beurt weer gekoppeld is aan de Bitcoin-blockchain.

Bitcoin-blockchain = Basislaag – niveau waarop settlement transacties plaatsvinden

Liquid-netwerk = Tweede laag – niveau waarop meeste transacties plaatsvinden

Schaalbaarheid

Door de aandelen in eerste instantie via de Bitcoin-blockchain uit te geven zorg je ervoor dat je in de basis niemand meer hoeft te vertrouwen voor transacties. Het probleem met Bitcoin is echter de schaalbaarheid. Bitcoin kan gemiddeld 7 transacties per seconde verwerken en is daarom niet geschikt voor het tempo waarop aandelen worden verhandeld op de beurs. En daar komt het Liquid-netwerk om de hoek kijken.

Eén tussenpersoon

Je moet het zo zien dat brokers zich kunnen registreren bij het Liquid-netwerk zodat hun gebruikers aandelen kunnen verhandelen op het Liquid-netwerk. Daardoor krijg je het riedeltje: [BITCOIN] – [LIQUID] – [BROKER] – [GEBRUIKER]. Op deze manier zit er in feite maar één echte tussenpersoon tussen de aandeelhouder en het bedrijf waarvan deze persoon aandelen heeft gekocht. Zo hoeft er veel minder communicatie tussen verschillende tussenpersonen plaats te vinden om hun respectievelijke databases bij te werken, wat veel tijd en geld bespaart. Een enorm geavanceerd financieel netwerk wat je bovenop Bitcoin kunt bouwen. Liquid Securities is ongeveer een jaar geleden aangekondigd door Blockstream en ondertussen hebben zich al vele partners bij het project aangesloten om er wat van te maken.

De toekomst van de beurs?

Voor de duidelijkheid, dit heeft dus weinig met de asset bitcoin te maken, maar is puur een nieuwe manier om ons systeem voor het verhandelen van aandelen efficiënter in te richten. Het gave aan het Liquid-netwerk is dat je de aandelen allemaal regels kunt meegeven. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de zogenaamde tokens alleen maar beschikbaar te stellen aan geïdentificeerde gebruikers of instellen dat niemand meer dan 5% van de tokens in bezit mag hebben, je kunt het zo gek niet bedenken. Het grote voordeel is dat deze checks niet meer door mensen gedaan hoeven te worden, maar dat computers in een ogenblik kunnen controleren of een transactie aan alle in het smart contract gestelde voorwaarden voldoet.

Volledig anoniem

Verder is het mogelijk om alle transactiedetails volledig anoniem te houden voor alle andere gebruikers van het Liquid-netwerk, maar als het gewenst is kunnen bepaalde partijen toegang gegeven worden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je accountant of de belastingdienst toegang te geven tot de gegevens op het Liquid-netwerk.

Goedkopere verhandeling van aandelen, meer privacy en programmeerbare verhandelingsvoorwaarden. Dit zou zomaar eens de toekomst van de beurs kunnen zijn.

Over de auteur: Thom Derks is content creator bij SATOS.

Deel dit bericht

1 Reactie

Haiko

Smart Contracts en Bitcoin blockchain gaat niet zo goed samen. Dat zal dan waarschijnlijk gaan plaatsvinden op het Ethereum netwerk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond