-

Adobes Project Comet: godsgeschenk voor UX-designer?

De programma’s van Adobe zijn bij veel UX-designers in zwang geraakt. Nu kondigt het Amerikaanse bedrijf dan eindelijk een lancering aan die vooralsnog op enthousiasme kan rekenen.

Adobe is sinds jaar en dag grootmacht op het gebied van designsoftware. Maar met het staken van de ontwikkeling van Fireworks in 2013 liet het bedrijf een steek vallen. Andere software uit de stal van Adobe wordt ongeschikt bevonden door de markt. Photoshop is bovendien nooit ontwikkeld als software voor user interfaces (UI), maar in een poging te voldoen aan alle eisen met talloze uitbreidingen te zwaar gemaakt voor gebruik.

De industrie zette zelf ondertussen haar nieuwe designstandaard. Schaalbare vectoren – SVG en HTML5 canvas – moderne CSS, nieuwe motion graphics en natuurlijk de snelle ontwikkeling van interactieve prototypes zijn slechts enkele van die ingrediënten.

En met het uitblijven van een reactie van Adobe op die ontwikkeling, stapte Sketch in en werd in zeer korte tijd enorm populair onder UX-designers. De applicatie is een welkome brug tussen de maak van wireframes en uiteindelijke interface. Sketch wordt vooral geprezen omdat het niet een tool voor iedereen probeert te zijn, maar zich nadrukkelijk richt op UX.

Afbeelding: Sketch in actie

Schermafbeelding-2015-07-28-om-14.24.06

Begin oktober was daar dan toch eindelijk de aankondiging van Adobe waar zo lang op werd gewacht. Op de jaarlijkse MAX conference toonde het bedrijf de eerste beelden van Project Comet, door Wired al omgedoopt tot ‘godsgeschenk voor UX-designers.’ Weer anderen zeggen dat de tool kan gaan bepalen hoe designers de komende vijf jaar gaan werken. Het mooie aan de software: het combineert design, prototyping en live previews in één applicatie voor desktop en mobiel.

Project Comet richt zich op twee deelgebieden, Design en Prototyping. Met Design creëer je interfaces waarvoor enkele nieuwe gereedschappen voor vectoren zijn ontwikkeld. De ‘Repeat Grid’ functie wordt al getipt als belangrijke verbetering voor de workflow van designers en zou ook wel eens kunnen opduiken in Photoshop en Illustrator. De pagina’s of screens zijn met elkaar verbonden door blauwe visuele lijnen (zie schermafbeelding). Zo kunnen direct prototypes worden opgetuigd en getest.

comet_live_preview

Volgens Jane Brady – die betrokken is bij de bouw – waren twee ontwikkelingen een belangrijke aanleiding voor Adobe. Allereerst is het designen van interfaces voor web en applicaties inmiddels repetitief werk. Talloze knoppen en elementen moeten steeds weer worden ontwikkeld voor diverse resoluties en devices. Photoshop voldoet in veel van die situaties niet langer.

Anderzijds zijn ook de opleidingen bijzonder snel veranderd. ‘Vroeger leerde je over typografie, compositie of kleurtheorie, nu heb je als student te maken met al die disciplines plus interactiedesign en gebruikersonderzoek.’ Tijd voor het onder de aandacht brengen van Photoshop is er in het onderwijs daarom niet meer. Studenten kiezen daarom voor de meest intuitieve tool waarmee ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk onder de knie krijgen. De producten van Adobe komen hier simpelweg niet in tegemoet. Adobe zal Project Comet daarom lanceren. De verwachting is dat de software in 2016 is te gebruiken.

Video: productintroductie Project Comet

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

3 Reacties

Linda de Graef

Te weinig en veel te laat. Ons team zal voorlopig op Sketch blijven. Adobe’s reputatie als het gaat om het maken van goede software is de laatste jaren teveel verslechterd om nieuwe pogingen nog serieus te nemen. Maar de tijd zal leren wat Comet precies voor feature set heeft die ook daadwerkelijk bruikbaar is. Ik denk echter dat Sketch ook niet stil zat zitten.

Philip Wallage

Sketch heeft inmiddels ook in mijn workflow een vaste plek gekregen. De interactie gaan voor mij voorlopig via Invision. Zal zeer zeker een kijkje nemen naar Comet. Het ziet er veelbelovend uit. Ik ben benieuwd!

Yoshi Tuk

Dank voor jullie reacties. De eerder ontbrekende brugfunctie waarover ik schreef kan ook door andere software worden ingebakken. Welke features maken dan dat – bijvoorbeeld – Sketch zich zal blijven onderscheiden?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond