-

Een alternatief en kleiner CMS: Craft

Naast de zeer bekende content management systemen (CMS) en enterprisesoftware zijn er ook veel kleinere oplossingen verkrijgbaar. Een van de namen die regelmatig door creatieve bureaus wordt genoemd is Craft. Beschikbaar als standaard CMS en commerce-versie voor de verkoop van producten.

Spreken die bureaus over de voordelen van het Craft CMS – ontwikkeld door het bedrijf Pixel & Tonic – dan heeft men het al gauw over content. De oplossing is flexibel en kan daardoor zonder al teveel moeite allerlei typen content weergeven. Craft CMS is gebruiksvriendelijk en de ‘live preview’-feature wordt al jaren geprezen. De matrix-functie zorgt er bovendien voor dat gebruikers de vrijheid hebben om met contentblokken te werken. Ze kunnen eigen pagina’s indelen en opmaken, maar vernielen daarmee niet het design. Wat zijn volgens de onafhankelijke ervaringsdeskundigen de pluspunten van de software?

Craft CMS voor contentmanagers

Het CMS biedt de mogelijkheid om binnen een pagina met verschillende ‘entry types’ te werken. Stel dat een pagina zowel uit eigen artikelen bestaat als links naar externe relevante posts dan zijn er makkelijk typen content toe te voegen met hun eigen layout en bijbehorende vaste velden. Zie onderstaande video voor een voorbeeld. Ter vergelijking: in een standaardinstallatie van WordPress wordt gewerkt met ‘post types’ per type content. Ieder type moet apart worden ingevoerd, ook al worden ze uiteindelijk tegelijk getoond.

Naast de gebruikelijke WYSIWYG-editor heeft Craft CMS de Matrix Fields geïntroduceerd. De gebruiker kan zelf blokken van content aan- en opmaken. Het werken met opmaakcodes is niet nodig. Daarnaast is Craft CMS standaard uitgerust met een live-preview. Terwijl de beheerder zijn pagina vult, ziet hij hoe de pagina er voor de bezoeker uit komt te zien. Ander CMS-systemen bieden inmiddels vergelijkbare functies, maar de voorbeeldweergave is vaak alleen te zien in een apart scherm of tabblad van de browser.

Afbeelding: voorbeeld van Matrix met blokken content

matrix-settings-craft232x

Voor designers en ontwikkelaars

Voor designers en ontwikkelaars betekent Craft CMS vooral vrijheid. Het ontwerp wordt om de content heen ontwikkeld. De content wordt dus niet in een bestaand template gepast. In tegenstelling tot veel andere CMS-pakketten die compleet willen zijn, biedt Craft CMS een aantal bouwblokken. De ontwikkelaar gebruikt alleen dat wat hij nodig heeft. Zoals één van de gebruikers het verwoordt: het onnodige weggooien kost vaak meer tijd dan wanneer je zelf een eigen set samenstelt.

Patrick Kivits, webdeveloper bij marketing- en mediabureau Mediaxplain, werkt geregeld met Craft en onderschrijft dit. “Het grote pluspunt is dat we website-onderdelen kunnen inrichten zonder programmeerwerk. Je hebt binnen no-time een volledige backend van het CMS klaar. Vervolgens ontwikkel je met een template-engine de frontend.”

Craft CMS werkt daarvoor met de template engine Twig. Templates zijn te maken met een eigen variant van HTML, de ontwikkelaar heeft de volledige controle over de werking. Twig wordt onderhouden door een externe partij, het bedrijf achter het CMS kan zich dus volledig richten op de eigen software. Voor de frontend developer betekent het dat semi-complexe websites zijn op te bouwen zonder een regel code te schrijven, vertelt Kivits. “Uiteraard is het mogelijk om zelf plugins te schrijven voor wanneer je echt zoekt naar maatwerk. Op die manier hebben we bijvoorbeeld een e-commercesite gebouwd nog voor er een commerce-versie beschikbaar was.”

Is Craft voor iedereen geschikt?

Zoals voor ieder CMS geldt, is het antwoord hierop nee. Craft CMS is er in een gratis uitvoering, met de nodige beperkingen. Een CMS als WordPress of Drupal kost in principe niets. Aan de pro-versie hangt een prijskaartje van 299 dollar per site, een licentie voor webwinkels kost op dit moment 999 dollar. Kivits plaatst daarbij de belangrijke kanttekening dat Craft CMS over een redelijk kleine userbase beschikt. Er is daardoor geen database aan kant-en-klare templates beschikbaar. “Voor bedrijven die werken met standaard templates is Craft CMS dus geen ideale optie.” Doordat de community nog klein is, is er bovendien nog weinig online informatie voorhanden. “De documentatie is goed en uitgebreid, maar stuit je op een heel specifieke vraag dan is het antwoord niet altijd te vinden.”

Kivits ziet Craft CMS dan ook als een opkomend product met veel potentie. “Dit CMS concurreert niet met bijvoorbeeld een WordPress of Magento. Het richt zich op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Het heeft daarom met name goede kansen bij agencies die een kwalitatief hoge standaard hebben. Voor een website die goed is doordacht en vanaf de grond wordt opgebouwd is dit een goede keuze.”

Deel dit bericht

10 Reacties

Ben - Dolphiq - Dolphiq

We hebben de weloverwogen beslissing genomen om Craft CMS in te zetten voor onze webapplicaties en tot nu toe bevalt dit erg goed. Voor developers zijn de flexibiliteit en schaalbaarheid van Craft erg prettig bij het ontwikkelen van maatwerk. En niet onbelangrijk: ook de eindgebruikers, onze klanten, zijn zeer positief (met name over de live preview functie). Kortom, wij zijn tot nu toe erg tevreden en zullen in de toekomst bij projecten van Dolphiq zeker vaker Craft CMS in gaan zetten!”

Robert-Jan - SMIDIT

Craft is zeker een krachtig cms waarbij websites beter op maat kunnen worden gerealiseerd. Modx is vergelijkbaar maar veel technischer dan Craft. In combinatie met pinegrow komt Craft helemaal tot zijn recht.

Fred Baltus

Beste, bij een vereniging waarvan ik lid ben hebben ze om een of andere reden voor Craft gekozen. Men wil nu het ledenadministratie pakket gaan vernieuwen en een soort “mijn pagina” gaan gebruiken, waarmee een lid zijn gegevens kan aanvullen en onderhouden. Vervolgens moeten die gegevens ook weer upgeload worden. Heeft Craft dit soort mogelijkheden of moet je zelf iets bouwen? Zijn er koppelingen met bepaalde programma’s?

Alvast bedankt,
Fred

Tim de Hoog - Sidekick-IT

Hoi Fred,

Met welk ledenadministratie pakket zou je een koppeling willen maken?

Groeten,

Tim de Hoog

Fred baltus

Beste Tim, daar moeten we nog een selectie gaan maken. De selectie hangt natuurlijk af van de wensen die men heeft, maar er zou een ook koppeling mogelijk moeten zijn met Craft cms.

Groet,
Fred

Tim de Hoog - Sidekick-IT

Hoi Fred,

Dan wordt dit een van de eisen in het selectietraject. Ik weet niet of het om een sportvereniging gaat maar misschien is dit een goede opvolging voor het ledenadministratie pakket: https://www.allunited.nl/. Kan alleen zo snel niet vinden of ze een koppeling met Craft ondersteunen, maar een e-mail sturen naar deze partij is zo gedaan.

Succes

Groeten,

Tim de Hoog

Fred

Het gaat niet om een sportvereniging, maar om een soort Heemkunde vereniging, met verschillende onderdelen. Het belangrijkste is natuurlijk de eisen aan het aan te schaffen pakket. Als je een pakket kan aansluiten op Craft, maar het mist functionaliteiten, dan heb je nog niets. Ik heb nog nooit met Craft iets gebouwd , maar wel met drupal en php. Kan je zelf een bidirectionele koppeling maken met Craft, via XML of mbv json of iets dergelijks?

Tim de Hoog - Sidekick-IT

Of je een koppeling kan maken met XML/JSON weet ik niet. Lijkt me wel misschien via een plugin. Wij hebben verder geen ervaring met Craft CMS maar wel met WordPress, Drupal of Salesforce.

Fred Baltus

Tim, bedankt. Ik heb ook wat ervaring met WordPress en meer met Drupal ;). Ik zal eens kijken naar plug-ins …..

Fred Baltus

Beste,

Heb ik het goed als ik zeg dat alles wat in een “pagina” wordt ingeven door een gebruiker in één tabel staat, tabel met content. Als ik velden toevoeg en ik gebruik die niet in een sectie, dan worden die velden met een null waarde gevuld bij een bepaalde sectie.

Groet,
Fred Baltus

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond