-

Amazon houdt zijn Kiva-robots nog even voor zichzelf

In 2012 kocht Amazon voor veel geld een fabrikant van robots voor distributiecentra, maar lange tijd was niet duidelijk wat de plannen waren. Nu wel: de komende twee jaar gaat Amazon nog geen robots aan derden leveren.

Amazon telde enkele jaren terug 775 miljoen dollar neer voor Kiva Systems. Deze fabrikant maakt simpele robots die maar door één motortje worden aangedreven. Toch hebben ze genoeg kracht om een heel rek mee te torsen. In feite zijn het een soort mini vorkheftrucks. Navigeren doen ze aan de hand van barcodestickers op de grond in distributiecentra. Botsingen komen zelden voor. Elke robot heeft zijn ingebouwde verkeersagent.

De productiekosten van de robots zijn hoog: 5 tot 20 miljoen dollar voor een klein leger. Toch doen ze nuttig werk. De schattingen zijn dat Amazon tot wel 900 miljoen dollar (650 miljoen euro) per jaar kan besparen door robots in te zetten. Een gemiddelde bestelling kost tussen de 3,50 en 3,75 dollar om te verwerken, met robots wordt het 20 tot 40 procent goedkoper.

Kiva leverde in het verleden aan retailers als Crate and Barrel, Von Maur, Walgreens, Diapers.com, Gilt Groupe en Staples, na de overname kwam de verkoop echter stil te liggen. Amazon deed geen mededelingen meer over zijn plannen. De marketingactiviteiten werden stopgezet en Kiva vertoonde zich ook niet meer op congressen.

Een dezer dagen dook Kiva echter weer eens op bij MODEX 2014, een van de belangrijkste Amerikaanse beurzen voor de supply chain-industrie, en eindelijk is er duidelijkheid: de komende twee jaar maakt Amazon zijn robots alleen voor zijn eigen distributiecentra.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond