-

‘Amazon en Microsoft drukken 90 procent IaaS-leveranciers uit markt’

Bedrijven zien zich genoodzaakt hun infrastructuur – al dan niet in hybride – naar de cloud te brengen. Op korte termijn kunnen ze dan niet meer om Amazon en Microsoft heen. Deze bedrijven krijgen bijna de gehele markt voor Infrastructure as a Service (IaaS) in handen, zo blijkt uit een analyse van Gartner.

Binnen het scala aan cloudservices doet de Infrastructure as a Service het meeste denken aan de traditionele eigen infrastructuur met hardware op locatie. De leverancier van de IaaS levert zoals de naam al verraadt wel de hardware, het beheer van het besturingssysteem, databases, software en datamanagement blijven voor rekening van de afnemer. Dat scheelt een hele hoop investeringskosten. En omdat de afnemende organisatie alleen betaalt naar gebruik zorgt een IaaS voor de schaalbaarheid en flexibiliteit die veel bedrijven zoeken.

Grootmachten zullen innoveren en domineren

Anders dan nu het geval is gaan de meeste van de duizenden IaaS-aanbieders van de markt verdwijnen, zo verwacht Gartner. In vier jaar tijd hebben Amazon (Amazon Web Services) en Microsoft (Azure) zich ontwikkeld tot de dominante leiders. Uit de analyse die de onderzoekers voor het recente Magic Quadrant-onderzoek deden blijkt bovendien dat AWS nog eens vele malen groter is dan Azure.

De twee bedrijven zijn met name groot in termen van capaciteit. Doordat de services tegen buitengewoon lage tarieven worden aangeboden, doen de twee in gegenereerde omzet onder voor hun concurrenten. Toch verwachten de analisten dat bedrijven ook op langere termijn nauwelijks om Amazon en Microsoft heen kunnen. De bedrijven blijven innovatieve services brengen en brengen die tegen tarieven op de markt waar niemand tegenop kan. In 2019 zal 90 procent van de IaaS leveranciers uit de markt zijn gedrukt door deze twee grootmachten.

Alleen in relatief nieuwe markten is de dominantie nog te doorbreken, zo verwacht Gartner. Een bedrijf als Alibaba (Aliyun of Alibaba Cloud) is bijvoorbeeld een grote naam in China. De competitie tussen AWS en Azure zal op korte termijn veel goeds opleveren, zo wordt er verwacht. Op langere termijn baart de dominantie de onderzoekers wel zorgen.

Die zorgen worden des te groter nu blijkt dat een steeds groter deel van de (afnemende) bedrijven naar IaaS-diensten grijpen. Uit onderzoek van hetzelfde bureau blijkt dat dit jaar 80 procent van de CIO’s verwacht te moeten overwegen om hun datacenters naar de cloud te verplaatsen. Met name vanwege de lagere kosten en efficiëntie.

Deel dit bericht

2 Reacties

Z.Eur

Wij van WC-eend….
Die lagere kosten zijn een leuk fabeltje gebaseerd op bedrijven die per dag een sterk wisselende behoefte aan capaciteit hebben.
Domweg alles in de cloud stoppen brengt in veel gevallen een groter kostenplaatje met zich mee dan een gedegen hybride oplossing.
Vaste systemen heb je in eigen beheer binnen 2~3 jaar al terugverdiend.

Yoshi Tuk

Een fabeltje over bedrijven die wél bestaan lijkt me in ieder geval gedeeltelijk waar. Of zou alleen een zeur dat zeggen? ;-).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond