-

Azure Stack voor hybride cloud een ‘game changer’?

Microsoft zou met de Azure Stack een ‘game changer’ op de markt hebben gebracht. Het slaat een nieuwe weg in door Azure ook voor private cloudomgevingen aan te bieden. Welke mogelijkheden worden gezien?

Groot is het voordeel van de publieke cloud nog altijd. Maar bedrijven komen langzaam tot het inzicht dat het soms beter is om bepaalde applicaties en data intern of in ieder geval niet publiek te laten draaien.

Microsoft speelt daar als een van de eerste grote leverancier op in door de Azure Stack ook beschikbaar te maken voor de private cloud. Het geeft bedrijven de mogelijkheid om het populaire cloudplatform Azure ook in eigen omgevingen te gebruiken en zo tot een hybride cloud te komen. Een combinatie van publiek en privaat. De gevoelige data of applicaties hoeven dan niet meer te worden overgeheveld naar een publieke variant. Een mogelijkheid is ook om Azure te gebruiken op omgevingen die niet (altijd) zijn verbonden met het publieke internet. Zo zijn de lokale data op gezette tijden over te hevelen naar de publieke omgeving.

Het tot ‘game changer’ gedoopte product werd al even verwacht. Desalniettemin is Microsoft de eerste van de grote drie – naast Amazon en Google – met een dergelijke oplossing. Deze zomer maakte het bedrijf bekend de eerste versie te hebben verspreid aan hardwarepartners als Dell en Hewlett Packard Enterprise. Die bedrijven voorzien er sinds enkele weken hun systemen mee, zo meldt Techcrunch. Andere bedrijven volgen naar alle waarschijnlijkheid later dit jaar.

De hybride cloud is iets waarmee Microsoft zich denkt te kunnen onderscheiden. ‘We denken niet dat iedere klant overstapt op de publieke cloud’, zegt de belangrijkste baas bij de cloudtak tegen de techsite. De redenen dat bedrijven kiezen voor een private of hybride variant lopen uiteen. Zo wil de ene onderneming de controle houden over de data, bijvoorbeeld om aan de regelgeving te voldoen. Een ander wil zijn systemen gewoon helemaal afsluiten van de buitenwereld. Een bank wil dit bijvoorbeeld om de veiligheid van systemen te kunnen garanderen.

De software van de Azure Stack bestaat uit de belangrijkste ‘Infrastructure as a Service’-componenten (IaaS) om een cloudomgeving in te richten. Denk aan de opslag, virtuele machines en een virtueel netwerk. Daarnaast zijn er Platform as a Service (PaaS) hulpmiddelen inbegrepen voor bijvoorbeeld databasebeheer of een serverloze (severless) architectuur. In de Azure Marketplace zijn applicaties en OS images te vinden als aanvulling hierop.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond