-

Bitcoin ook voor B2B?

Het zijn rumoerige tijden voor Bitcoin. De koers van de virtuele munt is gemeten over een jaar behoorlijk gekelderd en met grote regelmaat zijn er schandalen. Maar wie de tijdelijke effecten even negeert, ziet aan de horizon ook flink wat kansen liggen. Ook voor de online B2B markt.

CoinDesk brak een dezer dagen een lans voor de Bitcoin als betaalmiddel voor de B2B markt. En had ook al gelijk wat voorbeelden. De Australische autofabrikant Tomcar zegt 20.000 dollar te hebben uitgespaard door (internationale) leveranciers met digitaal geld te betalen. Toegegeven: nog maar twee procent van de leveranciers accepteren de munt, maar die zien gelijk ook de voordelen, want bankkosten zijn er niet, net zomin als wisselkoersen.

En hoewel ook Microsoft en Dell inmiddels de Bitcoin omarmen, gaat de acceptatie nog erg traag. De belangrijkste bezwaren? De munt is volatiel. De koers daalde in januari met 30 procent. De munt zal voor B2B eerst stabieler moeten worden. Betalingen via derdenrekeningen houden immers een risico in als de koers te veel schommelt. En omdat toezicht ontbreekt, eindigen schandalen als die rond wisselkantoor Mt. Gox helaas bij de curator. Het lijkt op een potje Monopoly: Ga direct naar de gevangenis, u ontvangt geen geld.

Belangrijk is het gebrek aan een compleet ecosysteem. De complete supply chain of aanvoerketen zou eigenlijk digitaal geld moeten accepteren. Nu is ergens in het proces toch weer een intermediair nodig om bitcoins voor euro’s of dollar om te ruilen. Met alle kosten en mogelijke belastingen van dien.

Frederic Suares van BrickandCrypto.com ziet de ideale toekomst wel dichterbij komen. De opmars van bitcoin betaalautomaten is al een belangrijke stap.

Henryk Dabrowski van Alternet is een van de ondernemers die het internationale betaalproces voor ondernemers aantrekkelijker willen maken. In Pakistan kun je als bedrijf bijvoorbeeld niet zomaar geld wisselen. Je moet een plaatselijk importbedrijf opzetten en dan nog zijn er in- en uitvoerbeperkingen. Als een ondernemer uit Pakistan onderdelen wil kopen van een Duits bedrijf dat alleen in euro’s uitbetaald kan worden, zijn er alternatieve mogelijkheden om bijvoorbeeld via bitcoinleningen toch een transactie gedaan te krijgen.

En daar zou wel eens de grote kracht kunnen liggen voor B2B: als de kosten voor internationale goederenstromen zoals die binnen de supply chain aanzienlijk kunnen worden teruggedrongen, zal Bitcoin sneller worden geaccepteerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond