-

Bitcoin-stijging lijkt beter onderbouwd

Bitcoin breekt de laatste weken weer record na record en die stijging lijkt beter te onderbouwen dan de eerdere koerspieken. De interesse komt nu vooral vanuit grote bedrijven en financiële instellingen.

In 2020 daalde Bitcoin nog onder de grens van $4,000. Op het moment van schrijven is 1 BTC bijna 10 keer zoveel waard. De laatste keer dat Bitcoin zo populair was, was in eind 2017. Maar de stijging van Bitcoin is nu beter te onderbouwen dan toen.

Door de cryptocurrency-hype van 2017 wist heel Nederland wat Bitcoin was. Zelfs de bakker op de hoek van de straat had het erover. Er waren echter ook veel negatieve geluiden rondom cryptocurrencies. Zo lieten veel Nederlandse politici weten totaal geen fan van Bitcoin te zijn, en waarschuwden ze voor de gevaren. In die tijd waren het vooral particulieren die in Bitcoin investeerde.

Nu zien we iets totaal anders gebeuren. De stijging van Bitcoin lijkt namelijk niet te komen door de interesse vanuit particulieren. De interesse komt nu vooral vanuit grote bedrijven en financiële instellingen.

PayPal

PayPal bijvoorbeeld heeft aangekondigd Bitcoin te gaan ondersteunen als betaalmiddel. De betaal instelling heeft momenteel zo’n 26 miljoen merchants die allemaal Bitcoin als betaling kunnen gaan accepteren. Tevens kunnen particulieren in Amerika ook hun Bitcoin kopen, verkopen en bewaren bij PayPal. 

Echter bleef het niet bij PayPal, ook het aan de Nasdaq genoteerde MicroStrategy ziet potentie in Bitcoin. Het bedrijf dat normaliter geld verdient met het verkopen van business software kondigde in augustus aan $250 miljoen te investeren in de cryptocurrency. Het bedrijf stopte echter niet na deze initiële aankoop, op moment van schrijven heeft MicroStrategy zo’n $1,3 miljard geïnvesteerd, de waarde op moment van schrijven? $3.4 miljard. Leuk weetje: op 31 december 2020 heeft JP Morgan aangegeven bij de Amerikaanse toezichthouder 10% van de aandelen van MicroStrategy te hebben gekocht. JP Morgan is dus indirect crypto aan het kopen. Hetzelfde JP Morgan waarvan de CEO Jamie Dimon in sept 2017, BTC “a fraud” noemde. Hij verkondigde dat als hij erachter kwam dat een van zijn werknemers in cryptocurrencies handelde, deze onmiddellijk ontslagen zou worden. Totdat een jaar later bleek dat zijn eigen dochter geïnvesteerd had in cryptocurrency, en dit uiteindelijk zijn ogen heeft doen openen. 

Grayscale

Dan is er nog Grayscale, de investeringsmaatschappij die door veel institutionele beleggers wordt gebruikt om gemakkelijk (eenvoudig) te investeren in Bitcoin, Ethereum en andere cryptovaluta’s. Het bedrijf heeft in 2020 de assets under management zien groeien van $2 miljard naar $35 miljard. Het Bitcoin fonds van Grayscale bezit momenteel zo’n 3% van alle BTC momenteel in omloop. In december 2020 heeft Grayscale 72.950 BTC gekocht, in diezelfde periode zijn er zo’n 28.112 BTC toegevoegd aan de circulatie. Oftewel, Grayscale alleen al koopt bijna 3x zoveel Bitcoin (BTC) als er door miners in circulatie worden gebracht.

Tesla en Mastercard

Last but not least, Tesla en Mastercard. Beginnend bij Tesla: de autoproducent laat begin februari bij de Securities and Exchange Commission weten dat het $1,5 miljard van de bedrijfsschat heeft geïnvesteerd in Bitcoin. Hoewel deze aankondiging voor velen als een verrassing komt, waren er al langer signalen dat Elon Musk wel eens de stap kon gaan zetten met zijn Tesla.

Zo vond er 20 december een gesprek plaats op Twitter tussen Elon Musk en Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, het bedrijf dat eerder al $1,3 miljard in Bitcoin investeerde. Onderstaand het gesprek:

Bron: Twitter

Niet veel later komt ook het nieuws naar buiten dat Mastercard van plan is om cryptocurrencies te gaan ondersteunen voor betalingen op het Mastercard netwerk. Het bedrijf geeft aan een trend te zien waarin steeds meer mensen hun kaarten gebruiken om cryptocurrencies aan te schaffen en wil hierop in spelen. Het is nog niet zeker welke crypto ’s Mastercard zal gaan toevoegen maar het is wederom een signaal dat cryptovaluta meer en meer onderdeel worden van het traditionele financiële systeem.

Meer toepassingen van de blockchain technologie

Blockchain komt vaker in de media, waardoor steeds meer mensen en bedrijven weten wat het is. Ook wordt duidelijk wat het ons kan brengen. Hierdoor zullen bedrijven steeds vaker voor de gedecentraliseerde technologie van blockchain kiezen wanneer ze op zoek zijn naar technische oplossingen.

Blockchain technologie staat nog in de kinderschoenen en Bitcoin is maar één van de vele toepassingen van blockchain. Echter maakt Bitcoin blockchain technologie wel populairder dan ooit. 

Iets wat in het verleden waarschijnlijk niet mogelijk was, kan nu ineens wel uitgevoerd worden door middel van de blockchain technologie. Denk maar eens aan Decentralized Finance (DeFi). Wie had ooit gedacht dat het mogelijk zou zijn om financiële diensten te kunnen decentraliseren? Blockchain maakt het mogelijk, met voordelen voor zowel de aanbieder als de consument.

Regelgeving

Zoals eerder beschreven: Nederlandse politici waren in 2017 niet bepaald positief over Bitcoin. Iets wat niet alleen in Nederland bleek te gebeuren. Want ook in het buitenland waren overheden niet blij met de nieuwe digitale valuta. Sommige landen besloten zelfs om het bezit en de handel in Bitcoin te verbieden, en te bestraffen met een gevangenisstraf zoals in Bangladesh

Wat we nu zien is dat overheden erkennen dat Bitcoin niet zal verdwijnen en het geen nut heeft om het te verbieden. Het wordt geaccepteerd, maar wel alleen met regelgeving die de overheid in staat stelt controle te houden over de ontwikkeling. De regelgeving heeft vooral als doel witwassen en terrorisme financiering tegen te gaan maar versterkt de industrie op meerdere vlakken. Bedrijven worden geforceerd te professionaliseren en dat komt de industrie meestal alleen maar ten goede.

De invloed van Covid-19

Het begin van de Pandemie was ook het startschot van een economische crisis. Bedrijven moesten sluiten en kwamen zonder inkomsten te zitten. Om de economie te helpen, startte de overheden ongekende steunprogramma’s en het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) werd verder uitgebreid. Dat gebeurde niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten Japan, UK en Zwitserland. Het tempo waarin daar geld wordt bijgedrukt is ongekend en experimenteel, en zorgt bij economen voor onrust. 

Veel economen uitten dan ook hun kritiek op deze gang van zaken. Op korte termijn is het misschien goed om geld in de economie te pompen maar dat geld moet ooit weer terug worden betaald. Meer geld in omloop betekent ook daling van koopkracht, oftewel, inflatie.

Gemaximaliseerd

Zou dit kunnen hebben bijgedragen aan de populariteit van Bitcoin? Waarschijnlijk wel. Bij Bitcoin vindt er om de vier jaar een halving plaats, wat betekent dat er steeds minder nieuwe Bitcoins worden uitgegeven. In 2020 vond de laatste halving plaats. Het betekent ook dat er over een aantal jaar geen nieuwe Bitcoins meer bijkomen. Het aantal is dus gemaximaliseerd. Iets dat haaks staat op het ongelimiteerde bij printen van centrale banken. Het geeft dus duidelijk het verschil tussen het monetaire betaalsysteem en de populairste cryptovaluta weer.

Institutionele beleggers

Concluderend: in vergelijking met de hype van 2017 valt de recente prijsstijging goed te onderbouwen. De periode van onzekerheid en de crisis waarin de wereld zich momenteel bevindt, vormen de perfecte storm voor Bitcoin. Institutionele beleggers realiseren dit en kunnen, dankzij de regelgeving welke in 2017 nog niet aanwezig was, Bitcoin gemakkelijk toetreden.  

Over de auteur: Luc Smits van Oyen is medeoprichter & compliance officer bij Coinmerce.

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Richard Nieuwland

Denk dat de beleggers nog eens goed achter hun oren moeten krabben of we deze virtuele munten wel moeten steunen.. alleen al het minen van BC kost net zoveel energie als wat een land als Argentinië verbruikt…. Elke transactie staat gelijk aan 2 maanden stroom voor een gemiddeld gezin… Laten we hiermee stoppen…https://digiconomist.net/bitcoin-energy-consumption/

Erik de Waal

Richard, er zijn ook cryptoprojecten die wél milieuvriendelijk en efficiënt zijn. Een mooi voorbeeld is Nano, dat slechts een fractie aan stroom verbruikt ten opzichte van Bitcoin (het complete Nano netwerk kan aangestuurd worden met de energie van een enkele windmolen) en daarnaast kent het geen transactiekosten. Kortom, genoeg ontwikkelingen die crypto wel degelijk de moeite waard en relevant maken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond