-

Wat blockchain en AI samen teweeg kunnen brengen

Internationale bedrijven die handelen in cryptovaluta maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie en op maat gemaakte algoritmen, waardoor hun datacentra veel efficiënter functioneren. Het is slechts één van de vele voorbeelden van hoe blockchain in combinatie met AI onze levens gaat veranderen.

Blockchain is een technologische revolutie die niet alleen de financiële maar ook de zakelijke wereld op zijn kop zal zetten. Dit jaar al zullen we de eerste pogingen mee gaan maken om deze technologie op zakelijke blockchainplatforms toe te passen. Toonaangevende software- en hardwarebedrijven hebben hierover al samenwerkingsverbanden afgesloten met financiële grootmachten, internationale distributeurs en vooraanstaande webwinkels. Het is een kwestie van tijd voordat de blockchaintechnologie het bepalende platform wordt voor een groot aantal toepassingen. Zo heeft Dubai zich voorgenomen om het eerste land in de wereld te zijn dat alles op basis van de blockchaintechnologie geregeld heeft. Vooral Dubai’s financiële systeem zal hierin leidend worden.

Revolutionaire blockchaintechnologie?

Kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie worden als op zichzelf staande technologieën al op veel verschillende manieren succesvol ingezet. Zo maakt bijvoorbeeld Funfair gebruik van blockchaintechnologie waardoor casinosoftware veiliger, gebruiksvriendelijker, minder kostbaar en eenvoudiger te exploiteren is. Zeker gezien de nieuwe wetgeving Kansspelen op afstand waarmee online gokken op strenge voorwaarden wordt gelegaliseerd, zal dit een goede ontwikkeling zijn. Veel van deze gamingtechnologieën worden op den duur geadopteerd in andere markten. De medische wereld heeft er bijvoorbeeld optimaal van kunnen profiteren.

In de wereld van de cryptovaluta zien we steeds vaker dat de koersverwachtingen worden voorspeld met behulp van kunstmatige intelligentie. Dergelijke systemen kunnen een nauwkeurigheid hebben die oploopt tot 98 procent. Naarmate deze AI-systemen verder worden ontwikkeld zal die nauwkeurigheid alleen maar toenemen. Tot slot zien we in de financiële wereld een ontwikkeling waarbij blockchaintechnologie wordt gebruikt om financiële transacties en liquide middelen (leningen) te beveiligen.

Voordelen blockchain in combinatie met kunstmatige intelligentie

Stel je nu eens voor wat er mogelijk is als je de twee technologieën met elkaar combineert.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.


Wij zien vier grote voordelen:

 1. Optimale veiligheid

Omdat kunstmatige intelligentie uitstekend gecombineerd kan worden met blockchaintechnologie, kunnen de gegevens snel en effectief gecodeerd worden. Hierdoor zijn de blockchains in hoge mate fraudebestendig en geschikt voor het opslaan van zeer gevoelige persoonlijke gegevens. Denk aan gezondheidssystemen (Elektronisch Medisch Dossier), banksystemen en systemen van de overheid (Justitie, Financiën, Defensie et cetera). Maar ook webwinkels kunnen op basis van deze innovatieve technologie zeer veilige betaalsystemen aanbieden.

 2. Digitale logica

Blockchains die worden gecombineerd met kunstmatige intelligentie zijn zelflerend en zullen daardoor in de toekomst beslissingen kunnen maken door een ​​groot aantal variabelen onafhankelijk van elkaar te beoordelen. Zo kan een gezondheidszorgsysteem slimme beslissingen ten aanzien van de behandeling van een patiënt nemen door de gegevens van een bloedonderzoek, een MRI-scan en bijvoorbeeld de erfelijkheid te combineren. In de financiële wereld wordt het met deze technologie mogelijk om beursresultaten en valutakoersen steeds nauwkeuriger te voorspellen door het combineren van de vele beschikbare data.

 3. Slim gegevensbeheer

De aloude desktopcomputer was erg handig voor het ordenen, bewerken en delen van gegevens. Maar deze computers niet ‘slimmer’ dan de gebruiker die het systeem bedient. Bij de slimme blockchaintechnologie hoef je slechts eenmaal de opdracht in te voeren, waarna het systeem de taak steeds efficiënter afhandelt. Door het scannen van gegevens en deze te indexeren, zal de blockchaintechnologie de gegevens optimaal kunnen indelen en beheren.

 4. Hoge effectiviteit

Als een zelflerend blockchainsysteem op de achtergrond van de systemen van een ontwikkelstudio meedraait (film, gaming, software) zullen zij enorm veel kunnen leren van de ontwikkelaars. Deze innovatieve systemen kunnen geleidelijk het werk en de ideeën van de ontwikkelaars indexeren waardoor toekomstige ontwerpen snel, efficiënt en doordacht kunnen worden ontwikkeld. Met als gevolg een grote tijds- en kostenbesparing. Zo hebben de ontwikkelstudio’s van Lightstorm Entertainment en 20th Century Fox de mogelijkheid om tegen een minimaal budget jaarlijks meerdere Avatar-films uit te brengen.

Nadelen slimme blockchaintechnologie

Zoals altijd heeft iedere medaille, hoe mooi deze ook mag zijn, een keerzijde. De combinatie van blockchaintechnologie met kunstmatige intelligentie heeft ook een aantal belangrijke nadelen:

 1. Economische effecten

We hebben inmiddels al kunnen ervaren dat de cryptovaluta, zoals bitcoin, ethereum, royal mint gold en stratis, wereldwijd een sterke invloed hebben op de financiële markt. Volgens insiders zullen deze cryptovaluta in de toekomst zelfs een revolutie teweegbrengen op de financiële markt. Bestaande grootmachten zullen hun greep op de markt verliezen, lokale valuta zullen sterk te lijden hebben van de invloed van de cryptovaluta en het internationale betalingsverkeer zal onder druk komen te staan.

 2. Maatschappelijke gevolgen

Doordat de innovatieve blockchaintechnologieën in de toekomst steeds intelligenter zullen worden, zullen zij steeds meer taken van de mens overnemen. Hierdoor komen banen op de tocht te staan. Zelfs systeemontwikkelaars zullen in toenemende mate plaats moeten gaan maken voor slimme blockchaintechnologie. De arbeidsmarkt zal hierdoor opnieuw onder druk komen te staan en de maatschappelijke verhoudingen zullen drastisch wijzigen.

 3. Autonoom bestaansrecht

Als de slimme blockchaintechnologieën het denkwerk voor de mens gaan uitvoeren zullen zij ook steeds meer autonoom ontwikkelen. Het gevaar hiervan is dat deze digitale breinen zich verder ontwikkelen dan de mens kan begrijpen. Dit zorgt onvermijdelijk voor onrust. We hebben allemaal weleens een science fiction film gezien waarin de robot rebelleerde tegen de mensheid. Door de ontwikkeling van deze innovatieve blockchain technologieën komt dit scenario gevoelsmatig een stap dichterbij.

Het is duidelijk dat blockchaintechnologie en kunstmatige intelligentie op zichzelf al baanbrekend zijn. Als deze twee technologieën worden gecombineerd bieden zij een enorme potentie die een revolutie kan betekenen voor de digitale wereld. Ze versterken elkaar en de mogelijke toepassingen zijn werkelijk eindeloos. Maar zoals altijd zal je eerst aanzienlijk moeten investeren in deze technologieën voordat je kunt profiteren van de voordelen. Bovendien moet de mensheid eerst eens goed nadenken over het reguleren van deze ontwikkeling voordat de technologie wordt losgelaten op onze geautomatiseerde systemen. Het mag niet zo zijn dat onze toekomstige ‘luiheid’ zal betekenen dat we de kennis niet langer in pacht hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond